външна изолация

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivaylichko
Автомобил:
Двигател:

Re: външна изолация

Мнениеот Ivaylichko » Пет 02 дек 2011 20:45

ktamen написа:
golfer написа:
ktamen написа:Аз използвах стиропор, но ако изолацията беше отвън щях да използвам фибран - той е два пъти по-скъп, но така или иначе цената му се губи в общите разходи за лепила, шпакловки, мрежи и труд.

Само с това не мога да се съглася.
Фибрана /XPS/ е плътен материал, който е паро не пропусклив.
Стиропора /EPS/ е паропропусклив.
Вътрешна изолация с EPS не е добра оферта.
Топлите пари минават през материала и кондензират на студената стена.
Вода, влага, мухъл....
Има си спецификации, има много писано в нета и в този форум дори.
Не ми се пише коментира, повече.
Който иска ще си намери информация :wink:

Май трябваше по-рано да пиша, че ще слагам изолация, вече съм я шпакловал и днес купих латекса.
Като се замисля май където съм виждал вътрешна изолация навсякъде е с фибран.
Аз умишлено взех стиропор да може да съхне бетона точно заради газопропускливостта на стиропора. Май съм се прецакал.
Предполагам, че шпакловката също е газопропусклива, не мога ли да я мина с някакъв газонепропусклив грунд преди латекса?
А как стои въпроса с ватата под гипсокартона, би трябвало и под нея да мухлясва - какво е различното?
Избрах вътрешна изолация не защото е по-лесно (на първия етаж съм и отвън щях да се оправя само с едно скеле от работата ми), а защото не искам да се акумулира топлина в стените - връщам се вечер включвам печката и цяла нощ зъзна докато се стоплят стените, сутринта вече са се стоплили, но аз излизам и стените поддържат комфортна температура за паяка на тавана. Освен това, ако комшиите нямат изолация външната изолация не е толкова ефективна. Акумулирането има смисъл, ако помещението се отоплява непрекъснато, иначе е вредно.

Правилно си сложил вътрешна изолация, щом ползваш отопление само вечерно време. Зад гипсокартона някои слагат пароизолация - между ватата и картона. Ние вкъщи сложихме картон с вата и сме доволни. Палим парно към 17ч. и за отрицателно време се вдига температурата. До 22ч. вече е 27-28 градуса. За да няма влага и мухъл трябва сериозно проветрение и отопление.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”