Бора - Обезвъздушаване на спирачки?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Бора - Обезвъздушаване на спирачки?

Мнениеот icefire » Нед 04 дек 2011 2:14

Колеги, понеже смятам да сменям ABS модула, искам да ви питам според вас как е най-добре да обезвъздуша спирачките след това. Има няколко метода познати на човечеството, всеки си има предимства и недостатъци. Аз се колебая между два:

1. Чрез vcds по процедурата, описана тук.
Тук ме притеснява фактът, че като натискам спирачката до долу може да се повреди уплътнението на главния спирачен цилиндър... :roll:

2. Чрез ето такова устройство:
Изображение
Точно такова нямам, но мисля да си го направя с помощта на капачка за казанчето, стара пластмасова туба, маркуч и компресор. С това не би трябвало да има проблеми, зашото би трябвало да изгони целия въздух от новата АБС помпа, но знае ли човек, нямам опит с тоя метод.

Някой може ли да сподели опит? Досега съм обезвъздушавал само по стария изпитан метод с помощник, който помпа педала, а аз отварям и затварям вентила на колелото. Само че това на старата кола, която нямаше ABS.

Потребителски аватар
ludiq1918
Автомобил: Honda Civic
Двигател: D14A2 - 1997

Re: Бора - Обезвъздушаване на спирачки?

Мнениеот ludiq1918 » Нед 04 дек 2011 10:19

Пълниш казанчето със спирачна течност, и даваш на контакт за да може помпата на АBS да засмуче, и така няколко пъти, дори може и да запалиш двигателя и тогава да напомпаш педала няколко пъти за да се раздвижи течността, и после отново по стария метод с помощник. Ако не ти е спешно да направиш колата веднага, използвай този метод но налей течност и отвий леко примерно най далечния щуцер за обезвъздушаване, и остави така колата за една нощ. И така помпата малко от малко ще се понапълни, и няма да е изцяло на суха когато започнеш процедурата.

п.п. След като пуснах това мнение прочетох и си "преведох"(някой друга дума mhihi ) първия вариант който си дал, и то май същото съм ти обяснил.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Re: Бора - Обезвъздушаване на спирачки?

Мнениеот icefire » Пон 05 дек 2011 1:19

Да, само че вторият вариант ми се вижда по-интересен... и по-бърз. В сервизите го правят на този принцип, само дето не знам дали ще стане както аз го мисля.

Идеята ми е да взема една туба от 4 литра примерно, да й завия един щуцер и да го свържа с компресора. От другата страна, навивам друг щуцер и го свързвам с една стара капачка за казанчето, която навивам. Пълня тубата със спирачна течност, пускам компресора на една атмосфера и започвам обезвъздушаването.

Компресорът ми поддържа налягане, тубата ми долива масло - всичко е точно - но само на теория. Някой пробвал ли е това нещо?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”