Странен проблем с фаровете - РЕШЕНО

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Странен проблем с фаровете - РЕШЕНО

Мнениеот mania » Нед 04 дек 2011 19:42

Добър вечер, колеги!
Излезе ми един странен проблем. Спряха ми късите. Проверих бушоните - ок са. Дългите работят и, което е по-интересно, не мога да ги вкл д асветят постоянно, а работят само, когато лостчето е дръпнато. И най-интересното - ако започна да премигвам дългите веднъж се включват късите, веднъж не. И това не е случайно съвпадение, а принципно така става - веднъж светват само дълги, веднъж къси и дълги.
Идеи защо става така...? До сега имам предложение за ключа, който щще бъде проверен утре.

Има и една друга подобност - имах друг проблем, заради който бяха отворени пластмасите на бушоните. ЕДната беше останала махната и чат пат с крака като натисках съединителя докосвах кабелите. Имаше някви измушени букси, но никъде нищо, което да влезе в тях. Бяла голяма с едно желязно перце, зелена по-малка с едно перце и по-голяма червена с две по две перца. Не намерих къде да ги вкл, а и едно в друго не влизаха. По-късно най-вероятно ще взема фотоапарата и ще направя няколко снимки.

Благодаря предварително!

Последна промяна от mania на Сря 07 дек 2011 12:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Re: Странен проблем с фаровете

Мнениеот mania » Нед 04 дек 2011 19:59

И на мен ми мина през акъла това, но започна да го прави отведнъж. Не би ли трябвало да почне първо от време на време? А и това не обяснява изцяло нямането на къси. Те все пак си се пускат от ключа, не виждам логика лостчето да ги спира. Те нали на вусекционния фар като се пуснат дългите, късите продължават да светят?

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Нед 04 дек 2011 20:37

Ето снимка на ситуацията. Най-вероятно е в тия откачените букси белята и вероятно жичките им са зад мокета. Но това ще се види утре.
Прикачени файлове
бушони.jpg

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 04 дек 2011 21:37

Така като чета за случката,и аз се питам за общото на лоста(дълги) и ключа за фарове(къси).И намерих разликата,поне така мисля....клемореда на контактния ключ :shock .При "контакт" могат да светят късите,а дългите на "светкавица" при всяко положение.Ако предположим,че тази верига-която подава + след "контакт" не работи по някаква си причина,точно така ще се държат фаровете(късите ги няма,дългите само докато се държи лоста).Дали някой кабел е ,дали конектор,дали самият "клеморед"....просто давам насока .

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 04 дек 2011 21:49

Ами да ама ако е от клемореда,гасне и вентилатор и какво ли още не,защото фаровете се захранват през релето за разтоварване на контактния ключ (освен габаритите и светкавицата на дългите) и заедно с тях трябваше да спират и вентилатора,отопление на задния прозорец и т.н.
Според мен вината е или в копчето за фаровете или в лоста за къси-дълги или по ел. връзки някъде по трасето :)
Тръгва дебел здрав + през разтоварващото реле от таблото по черен с жълто по спомен,после влиза в ключа за фаровете.От там отива кабел до лоста,след лоста тръгва два - един за къси и един за дълги.Двата влизат в бушониерата и се разделят на общо 4 - по два за всеки фар с отделен предпазител за всяка светлина (пея за едносекционен фар,ама за двусекционен мисля,че е същото).
Светкавицата се захранва по отделен кабел с постоянен + до лоста и дава връзка към кабела за дългите :)
:beer

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Нед 04 дек 2011 23:39

А да не е ключ фарове пак имаш светкавица и без да си на контакт.Буксите заде таблото не ги закачаи .Търси проблема в кл за фаровете или лоста къси дълги .Аз залагам на кл за пускане на фарове или бушон.

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Пон 05 дек 2011 1:02

До сега с един приятел ръфахме по колата. Оказа се, че не е от ключа за късите, най-вероятно не е и лостът за дългите. Предполагаме, че е някое от релетата зад таблото. Моля, ако някой има да прати линк с описание на релетата. Аз намерих само за Поло, което изглежда подобно на моето, но все пак...

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Пон 05 дек 2011 20:37

Фаровете не минават през реле.

Потребителски аватар
krasio00o
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1998

Мнениеот krasio00o » Пон 05 дек 2011 22:57

djshomi написа:Фаровете не минават през реле.

Съгласен съм с колегата.Поне при Голф 3 не съм виждал заводски монтирани релета за фаровете.Някой ги слагат допълнително за да се разтоварват ключа.Ако можеш да си намериш ел. схема на фаровете определено ще ти свърши добра работа.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 06 дек 2011 8:48

По принцип и аз съм за лостчето,ама Мания твърди че е наред,затова развих теория за контакта.И там клема "контакт"май не е единствена,опростено са необходими 3 жици до контакта,ама са доста повече в реалност.Схемка трябва и уредче,иначе може и да не се разбере откъде е проблема и може да има изненади.А дали се е сетил да провери функцията на други консуматори,то като не свети отпред,едва ли ще се сети за парно и заден нагревател!

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Сря 07 дек 2011 12:07

Оказа се проблем в ключа за фаровете и ненужно усложнената му платка. Не сработвала няква блокировка.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”