Помощ за ремонт на лаптоп Aser 5920G

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Помощ за ремонт на лаптоп Aser 5920G

Мнениеот GVG » Пет 25 ное 2011 23:26

Здравейте,
Става въпрос за лаптоп Аser 5920 G. Не може да запали. При включване на зарядното към лаптопа, светодиодът на същото започва да мига и нищо друго не се случва. Зарядното е здраво, защото го пробвах на другия ми лаптоп, който е същия модел.
Проблемния лаптоп го разглобих до последното нещо, до което може да се разглоби. Остана само по дъно, което е DA0ZD1MB6FO REV F. Дори и само по дъно, като се включи захранването, без батерия, ефектът е същия - зарядното мига и нищо повече. Съмнявам се в някакво късо на дъното. Преди да дойде при мен, този лаптоп се ползваше от племенника, който го е изтървал на земята. След това са сменяли твърдия диск и лаптопът е работил още известно време. След това обаче е спрял. Не знам точната причина, защото действието се развива в Германия. Днес жена ми го донесе и аз започнах да си чеша крастата с него. За съжаление запецнах.
Моля за помощ - каква може да е причината за това поведение на устройството и по-скоро към кого да се обърна за евентуален ремонт. Предпочитам колега от форума.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Помощ за ремонт на лаптоп Aser 5920G

Мнениеот slimmer » Нед 27 ное 2011 8:38

Виждал съм една тошиба с такъв проблем - захранването примигваше и нищо (и с друго, което бяха взели след това /неоригинално/ пак така) - смених ѝ захранването с ново и си тръгна... Щом обаче казваш, че с другия лаптоп работи... Пробвал ли си го без батерия дали примигва пак? Жакът за захранването дали дава хубав контакт?
Дъното е последният най-лош вариант, който не ти го пожелавам. Щом е изпускан може някъде нещо да не дава добър контакт или да е "заминало", ама за това, ако не е очевидно, си трябва по-сериозен сервиз.

GVG

Мнениеот GVG » Нед 27 ное 2011 11:49

За съжаление лаптопът стои безмълвен и зарядното мига при всякякви комбинации - с батерия, без батерия, с неговата батерия, с батерията на другия лаптоп. Не пали и само като е на батерия. Мига и зарядното на другия лаптоп, като се включи в този.
Между другото и батерията му май е тотал щета, защото не се зарежда и като е на здравия лаптоп.
Казаха ми, че два пъти са го носили на ремонт. Огледах дъното сантиметър по сантиметър с лупа и видях презапояване само на едно куплунгче, в което влиза лентовото кабелче от тъчпада. Не знам какво са му правили.
Затова ми се ще и тук някой специалист да го види и да видим какво да го правим.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 27 ное 2011 12:10

Питай в http://hardwarebg.com/ и го занеси там. Пичовете са съвестни и добри.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пон 28 ное 2011 8:57

bnick написа:Питай в http://hardwarebg.com/ и го занеси там. Пичовете са съвестни и добри.

Мда, нещо от сорта трябва да ти е решението. В смисъл добър сервиз.
Успех!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 28 ное 2011 10:22

GVG написа: Преди да дойде при мен, този лаптоп се ползваше от племенника, който го е изтървал на земята.

Това е ключов момент, който може да е помогнал на някой от чиповете да се отлепи и след това известно време да се е държал на косъм. Може да мине само с презапояване на чипсет, но е най-добре да го погледне специалист и то да не е от тия дето ще ти кажат да смениш дъното защото това и сам може да го направиш.

GVG

Мнениеот GVG » Пон 05 дек 2011 14:19

Вчера ми остана малко време и реших да си поиграя със счупения лаптоп. Включих захранването и започнах да опипвам елементите в/у дънната платка. Оказа се че едно, както се оказа, полево транзисторче FDD 6685 грее много яко. Разпоих го от платката и като включих след това захранването, светодиодът му вече не мигаше и напрежението му си беше 19 V. Значи това нещо или нещо след него е окъсявало. Много ми е интересно дали след смяната му нещата ще се оправят.

GVG

Мнениеот GVG » Чет 08 дек 2011 15:56

За да приключим темата ще се похваля, че лаптопчето оживя. Дадох го на едни пичове и за два дни го съживиха. Имало късо на деветнадесетте волта. То това беше ясно от началото. Ако някой се интересува, ще ги препоръчам.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 11 дек 2011 11:41

GVG написа:За да приключим темата ще се похваля, че лаптопчето оживя. Дадох го на едни пичове и за два дни го съживиха. Имало късо на деветнадесетте волта. То това беше ясно от началото. Ако някой се интересува, ще ги препоръчам.

По-добре кажи какви пари струваше ремонтът...

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 13 дек 2011 9:21

По принцип или късо е проблема, или разпояване. Първото е най-често от изпускане, а второто от прегряване и по-ниската температура на топене на безоловния калай, който се използва напоследък в Китай. То и затова един познат си купи машина за разпояване, почистване и наново запояване на всички чипове по дъната и така съживи доста машинки, та ако някой има нужда да казва - ще му свършим работа без да му се свалят 5 кожи :)

П.П.: Надявам се да нямам предупреждение за реклама, напомням, че предлагам да свърша работа на някой, а не да му взема парите :mrgreen:

П.П.2: chefito да ти кажа моя човек първо иска да види лаптопа (цял в работещо състояние или поне неопорочен на хиляди парчета) и тогава може да ти каже колко $...

GVG

Мнениеот GVG » Вто 13 дек 2011 15:46

За ремонта ми поискаха 75 лв. Аз им дадох 80, защото много се изкефих, че лаптопа тръгна.
Това е за сега. Дано няма повече проблеми.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”