Лупо 1.4 16V автоматик - какво да очаквам

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
mishle84
Автомобил:
Двигател:

Лупо 1.4 16V автоматик - какво да очаквам

Мнениеот mishle84 » Съб 26 ное 2011 22:36

Здравейте днес купихме на мойта приателка горепосоченаа кола на 53000 мили. Колата изглежда добре сменени са някой неща по нея но понеже няма сервизна история немога да разбера ремъците и ролките дали са сменени. Ако може някой да ми даде и инфо за скоростите - сменя ли се масло и ако да колко и кога? филтри има ли кутията или каквото и да е инфо както и за двигателя. Никога не сум карал бензинка така че .... ще съм благодарен.
Колата е 2000 година и е 55 KW мисля или 75 коня ! Това като километри е към 85000 така че мисля че ще трябва да се правят някой неща... Живеем в Англия така 1е само инфо мисля че ще е достатъчно.
Благодаря Ви предварително! :beer

benza83
Автомобил:
Двигател:

Re: Лупо 1.4 16V автоматик - какво да очаквам

Мнениеот benza83 » Пон 05 дек 2011 20:41

моят съвет е да смениш двата ангренажни ремъка,всички ролките,водна помпа защото е вързана за ангренажа,масло,(10w40)горивен,въздушен,маслен и филтър на купе.
за скоростната кутия маслото 75w90 добре е да се смени

Потребителски аватар
mishle84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mishle84 » Вто 06 дек 2011 1:21

Благодарен съм да ще го направя веднага след нова година че сега в месни гараж няма свободно време. Обмислил съм го това. Интересно ми е средния разход за тая въшка? И възможно ли е да няма централно ? А ако има къде е машинката!

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 06 дек 2011 15:55

Аз мислех да не пиша, ама гледам че никой не допълни бенза83
...та,
- Неясно остава каква точно е колата. 2000 година са се слагали доста двигатели 1.4, които макар и подобни не са еднакви. Най-дообре е да намериш и дадеш кода на мотора - първите 3 букви от номера му.
- Аз поне за 3-те минути в които рових в AutoData не успях да улуча комбинация 1.4, 2000 година, автоматик.

Сега по питанията ти спрямо наличната информация:
1. Ако колата наистина е на тези км (85000), то това ще и е първа смяна на ангренажи. При това положение ролки и водна помпа няма смисъл да се сменят. Те едно на ръка, че се обаждат доста преди да са за смяна - звуково (виене), с губене на антифриз и т.н., и второ че на всички коли които съм гледал сервизните книжки са били сменяни на втора смяна на ангренаж, така че си мисля че това е нещо като правило.
2. Маслото за скоростите което ти е посочил бенза е за ръчна скоростна кутия. Ако колата е автоматик, маслото ще е коренно различно, някакъв тип Dextron, но трябва да дадеш точно кода на мотора за да се провери евентуално, както и колко литра събира.
3. За маслото на мотора, 10W40 е посочено за умерен климат със забележка че и 5W40 може да се слага. За мен в Англия климата е по-скоро към студен, както и ако това е реалния пробег на колата, според мен по-подходящо е да я караш с 5W40. Няма да ти се обиди, повярвай ми.
4. Ако не си сигурен кога и дали е сменян антифриза, добре е да помислиш за смяната му. Колата е за розов антифриз, т.н. G12 който се сменя на 5 години или 200к км. Сменя се, понеже освен да не замръзва, той пази и от корозия вътрешността на мотора, а добавките след посочения макс. период/пробег се изхабяват. Признак че е станало това е че цвета му се сменя на кафяв и ако се стигне дотам, преди смяната трябва да се направи хубава промивка.
5. Ако не знаеш дали и кога е сменяна спирачна течност, смени я и нея, с DOT4, сменяй я след това на 2-3 години т.к. е силно хидроскопична ("иска" да взема вода от въздуха).
6. След някое време си смени и течността на хидравликата на волана, само с оригинална задължително, VAG G004000, 1л, не е скъпа поне тук в Бг.

Това са моите 5ст.

Последна промяна от dj_tuhla на Сря 07 дек 2011 9:29, променено общо 2 пъти.

benza83
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот benza83 » Вто 06 дек 2011 20:45

dj_tuhla искам да те питам течността на хидравликата какви пари е и колко събира
като се смени по лесно ли се върти волана

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 06 дек 2011 23:10

17лв я взех от Шкода, иначе беше 24лв във VW, 1л шише, остава към 100грама за доливане. Преди да я взема ми беше изпаднала някаква пак зелена уж пак за VW на Febi, обаче не ми хареса, почна да се чува повече помпата и като сложих VAG-ската имаше голяма разлика, в първия момент се забеляза много ясно. Едно че много утихна помпата с нея, почти не се чува, второ че волана стана по-лек осезаемо (после се свиква ест. и спираш да го забелязваш). Тази която източих от колата като я взех пък беше станала адски гъста, като студено 15W40 се източи направо, и това лятото, сигурно беше с която е излязла от завода :bowdown . Новата Vag-ска ми се стори като водичка спрямо нея.. викам си "ей сега почна да вие жестоко с това" обаче не .. перфектно и се отрази.. :|

Ето така изглежда шишето:
Изображение

За въртенето на волана голямо значение има и реглажа на предницата, ако имаш съмнения че ти е тежък волана, мини на един стенд профилактично. Също така съм мяркал и че на самата рейка има някаква врътка от където се регулира колко да е "директен" волана, ама там май не е добре да се бара..

Потребителски аватар
mishle84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mishle84 » Сря 07 дек 2011 0:26

DJ_tuha благодаря ти за изчерпателния отговор утре ще погледна да ти кажа и мотора и скоростите какви кодове са! Иначе за това дали е автомат съм СИГУРЕн mhihi :screwy професионален шофьор от 10г. :beer за това че е 2000г. също а за километрите..... :drunk Твърдо Не.... макар че уж по документи тука в Англия не се лъже но .... Интерисува ме както и тая кола може ли да няма централно ... ? утре ше ти дам рамата и кодовете да помогнеш ако можеш а после Бирата от мен ! :beer

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Сря 07 дек 2011 9:28

То и аз като гледам какви глупости съм писал .. естествено че 55kw 75hp си е 16v, 8v-тата са 60hp и само AUD е слаган от тях на Lupo... едитнах си поста :beat_butt2 .
Иначе в Аутодата-та дето я гледам не излиза нищо за автоматична кутия, явно е скапана версия, но според Шел, маслото на автоматичните скорости е 5.6 литра и трябва да се вземе оригинално и то - както и течността за хидравликата е някакво дето само те си го произвеждат за техните си коли.. не че и стандартен Декстрон няма да стане, но ако не е много скъпо по-добре да не се пробва, аз поне бих си го взел от дилър.
А щом не си сигурен в пробега, то като свалиш ремъците просто прецени състоянието на ролките, имат ли луфт, задържат ли и си прецени дали са за смяна :beer.
Иначе за кодовете, на мотора го напиши, а за рамата по-добре сам си погледни тук как можеш да си провериш комплектацията и оборудването на колата.

Поздрав.

Потребителски аватар
mishle84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mishle84 » Съб 10 дек 2011 13:05

мерси колега дано все повече хора като теб да има по тия форуми които да обясняват на някои които в тая сфера са по слаби..... :обичам ви
Евала колега благодаря ти много а буквите за мотора са ..... AHW а на кутията е......BRZ (мисля) че не се вижда много добре. :да:

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”