Запитване за съединител на Ibiza 97 GTi AGG

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zero_cool
Автомобил:
Двигател:

Запитване за съединител на Ibiza 97 GTi AGG

Мнениеот zero_cool » Сря 07 дек 2011 11:06

Здравейте колеги,
Моята предана Ибиза от вчера има типичните симптоми на отиващ си съединител. Вчера смених въздушен филтър и се разпитах профилактично за цена на смяна на съединител (труд + комплект съединител) и майстора ми се усмихна като за 500лв. Не ми се понрави идеята и се по-разтърсих как вървят комплект съединител в Интернет. Ориентировъчно най-ниската цена, която намерих за моя двигател беше 200+. Случайно намерих читав( поне по думите на продавача) съединител на на около 8000км. на доста прилична цена ~ 100 лв. и въпроса ми е има ли препатили колеги, който да ме посъветват кое би си струвало инвестицията по отношение цена-качество. Къде биха могли да ме насочит да отида за тази интервенция и колко приблизително струва труда за тази работа. Ще съм благодарен на всеки изразил своето мнение и съвет.
Благодаря предварително.
Поздрави.

zero_cool
Автомобил:
Двигател:

Re: Запитване за съединител на Ibiza 97 GTi AGG

Мнениеот zero_cool » Сря 07 дек 2011 18:27

Благодаря на колегата за изказаното мнение. Найстина се замислям сериозно върху съвета. Истината е, че лятото мислих да се разделям с автомобила въпреки, че няма никаква логична причина да го правя. Изключително пъргав(115 к.с.) икономичен(на газ) и здрав автомобил ( просто имам късмет с покупката ). Та затова не ми се наливаха повече пари в този консуматив. Но днес поразпитах колеги от форума и се натукнах на добри предложения :
чисто нов комплект(притискателен диск, феродов диск и лагер) - 150лв. на Valeo, 200лв. на Sachs и вече разликата в цената наистина е доста минимална спрямо съревнованието ново-старо. Някой има ли впечетление от марките описани в предложението по-горе. Нека сподели впечетление. Доста колеги след монатаж на нов комплект съединител се разучероват тотално заради ниското качество ( турски боклуци и т.н.).
Благодаря предварително.

zero_cool
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zero_cool » Сря 07 дек 2011 18:36

Признаците са повече в усещането за автомобила , няма мириз на феродо просто не е толкова динамичен при натискане на газта по рязко, преди се изтрелваше мигновенно ( допускам че и времето и гумите оказват влияние ) странното е, че съвета който приложих от един стар мой познат майстор за тест на съединителя проработи нормално:
на 4-та/5-та предавка с малка скорост (~30км) се настиска рязко газта, ако се усети опит за набиране в автомобила значи съединителя е годен още за експлоатация, ако няма никаква промяна в динамиката значи си е тругнал съединителя.
Незнам колко е вярно но при мен автомобила се усети че тругна да набира.
Може ли да ме посъветваш как по точно да диагностицирам проблем?

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Сря 07 дек 2011 18:36

Съединителят е сред най-важните компоненти в един автомобил и по мое мнение се сменя единствено с нов. Още повече, че ще дадеш 100 лв за нещо с неясно качество. А и не се знае до колко е на 8 000 км. Според мен събери кинти и си купи нов ;) А какви са симптомите всъщност? Приплъзва и мирише на изгоряло?

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Чет 08 дек 2011 8:39

На място дърпаш ръчната и включваш пета скорост.Опитваш да тръгнеш и ако угаснеш,съединителя ти има още хляб в него.Ако не угаснеш,значи буксува и си задължително за смяна!Това е най-простия,но ефективен метод за проба на съединителя!

zero_cool
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zero_cool » Чет 08 дек 2011 18:11

Днес направих теста, който ме посъветвахте. Сложих 5-та, дръпнах ръчната и започнах да отпускам съединителя плавно. Колата започна да се опитва да тръгне въпреки ръчната и се усещаше, че предницата се наддига малко. Направих втори опит но отното не изгасна при отпускане плавно на съединителя. Това вече сигурен знак ли е, че съм за смяна?

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Чет 08 дек 2011 20:54

Напълно ли отпусна педала на съединителя и при двата опита?При мен,при напълно отпуснат педал,колата не угасна,тоест буксуваше съединителя.И като го отворихме с майстора,видях,че феродовия диск беше изпилен точно до нитовете.Демек тотално свършил.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”