Забележителности в Сев. изт. Гърция (района на Ксанти)

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Забележителности в Сев. изт. Гърция (района на Ксанти)

Мнениеот Дашо » Нед 04 дек 2011 19:20

Смятам в скоро време да се разходя в района на Ксанти (през Златоград-Термес). Някой може ли да ми препоръча, местности и забележителности в този регион, които заслужават посещение? :?:
:075:

mufin
Автомобил:
Двигател:

Re: Забележителности в Сев. изт. Гърция (района на Ксанти)

Мнениеот mufin » Пон 05 дек 2011 18:17

Кавала 8)

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Пон 05 дек 2011 18:32

В Кавала по-принцип е много яко,но и доста скъпо... :)
Изображение
само да ти кажа,че съм ходил горе,където е тази крепост и не видях нищо интересно...само се разходихме :lol:
разходи се в събота в Ксанти ако можеш...има пазар и изкачат оферти :lol: нищо че е малко като Илиенци....
до морето ще ходиш ли ? 28 км от Ксанти е :D

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пон 05 дек 2011 18:51

На 20 км от границата има готина механа, пътя е черен 4-5 км до механата ама е равен и се минава. Ако отидете там качете се на втория етаж на таверната, там е направена като музей. :)
https://www.facebook.com/tavernkottani?sk=wall

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 05 дек 2011 20:43

Кавала е изключително красив град, особено гледан от крепостта.

За един ден може и да обиколиш Тасос - с ферибота от Керамоти.

Северно от Драма е Филипи (древната столица на Филип Македонски)
Ако искаш инфо за маршрути, паркинги, нощувки цени - питай. Този район ми е любим

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 05 дек 2011 22:19

mufin написа:Кавала е изключително красив град, особено гледан от крепостта.

За един ден може и да обиколиш Тасос - с ферибота от Керамоти.

Северно от Драма е Филипи (древната столица на Филип Македонски)
Ако искаш инфо за маршрути, паркинги, нощувки цени - питай. Този район ми е любим

Ако можеш да ми препоръчаш маршрут, ще бъде чудесно. Аз тези дни ще си взема и някакъв пътеводител на Гърция, но предпочитам да събирам мнения и впечатления, лично от хора, посетили района.
След дълго търсене по нета, едно от местата, които си избрах е водопада Левадитис. Ако стигна може да отида до езерото Вистонида, и до моста Компсатос.
Тъй като изходна точка за пътуването ми ще бъде Кърджали и смятам да скокна до Гърция, без да нощувам там, не знам до къде ще успея да стигна и какво ще успея да посетя. Искам да знам, къде ще бъде най-добре да отида, защото не разполагам с много време.

Тъй като не съм ходил в Гърция, там дали има газстанции или не разчитат на измекярско гориво mhihi

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 05 дек 2011 22:37

Моста и водопада са хубава гледка, но смятам че ще успееш да отидеш до Кавала. От Ксанти си на магистрала до Кавала за 2.5 часа.
В Гърция най-хубавото е морето 8)

Газ вече имат, кризата ги научи и тях.
Газстанциите в Гърция:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&t=h&oe=UTF8&msa=0&msid=118428370352388751101.00044e52d6c1eb4752d20
или тук
http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=land&mode=lpg&land=GR&sort=Ort

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Нед 11 дек 2011 19:31

по-чисто да,но супер солено

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Нед 11 дек 2011 19:46

vinixxx написа:по-чисто да,но супер солено
не е солено, просто нашето е безсолно :wink:
инак надолу като тръгнеш - неа перамос, неа... има разни такива хубави местенца... абе моренце

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Нед 11 дек 2011 21:04

1. На 7 km след Златоград, в началото на първата махала на с. Термес (Като Термес) отбиваш в дясно до чешмата. Кратка пътека води до скално светилище на древноперсийският бог Митра. Представлява скала с изсечен барелеф и малко аязмо с извираща от процеп в скалата вода. Край селото има и топъл минерален извор, чиито води идват от България (района на с. Ерма река), но излизат на повърхността тук на гръцка територия. Въпреки силното въздействие на гръцката и турската пропагандни машини, лутайки се в търсене на своята идентичност, повечето от по-възрастните местни хора все още не са забравили българските си корени – общуват на т. нар. рупски диалект и разбират сравнително добре, когато им говориш на съвременен български. Някога селото се е наричало Лъджа.
Казват, че тук в околностите на селото, на 4 септември 1207 година е заловен и убит Бонифаций Монфератски, а главата му отрязана и пратена на цар Калоян в Търново. Според други, това се е случило на днешната територия на България, нейде край селата Бенковски и Фотиново.

Изображение

Изображение

Изображение

2. Град Ксанти доста хора намират за безинтересен, но това не е така. Минавайки транзит на път за морето през новата му част, няма как да се усети атмосферата на добре поддържания стар квартал с романтичните калдаръмени улички, безчет кафенета и таверни, мюсюлмански и християнски храмове и не на последно място, изключително красивите къщи, чиято архитектура напомня нашата възрожденска. Преа XVIII-XIX в. градът просперира благодарение на производството и търговията на висококачествен тютюн. Последното обяснява машабите и красотата на доста от сградите в стария квартал.
В околностите на града могат да се видят и няколко археологически обекта. Ксанти (Царево) някога е бил столица на българския феодален владетел Момчил, по-известен като Момчил юнак.

Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

3. Слизаш надолу към езерото Вистонида (Буругьол). В северният му край има гора, която крие останките на античния град Анастасиополис, по-късно наречен Перитеорион, а още по-късно известен и с турското Буруград. Той също е свързан с българската история – през 1207 г. е превзет и разрушен от цар Калоян при едно от поредните му нахлувания в Беломорска Тракия, а на 7 юли 1345 г. в полето край града, в битка със селджуските турци на Умур бег и византийците водени от Йоан VI Кантакузин, е разбит и загива деспот Момчил. Ражда се легендата за Момчил юнак.

Пиле пее среде море,
в среде море на бял камен,
хем ми пее, хем казува:
"По турце ще мор да стане,
по христене плен да плени,
че ми няма Момчил юнак,
да разтвори Буру града,
Буру града, чорквицана,
да нафлязат христиене,
да ги турци не пленоват!"
Рада си му отромоне:
- Бре Момчиле, бре делио,
за теб няма фенер борна,
фенер борна, отключене,
я си ми ща сама отвори
Буру града шемшир порти,
поднячи ща христиене!
Ти си ходил в друга града
та си любил друго либе!
Момчила е гняв добило,
гняв добило, яд го било,
бутна конче да разтвори,
да разтвори Буру града,
пак затвори, пак не може.
На третьен пат кон продума:
- Бре Момчиле, мой стопане,
Буру са е наградила,
колконо бе, още толков!
Момчилу са набальнило,
набальчило, нажалило,
та си бутла барза коня,
та отиде накрай море,
и на море жално дума:
- Море, море, Бяло море,
ти си ма си изкутило,
изкутило, изхранило,
ти ще си ма и кярдосаш!

Родопска народна песен

Останките от града-крепост са внушителни.

Изображение

Изображение

Изображение

Залез над езерото Вистонида

Изображение

4. Слизаш още по-надолу към брега на морето. В околностите на днешното с. Авдира се намират останките от древния град Абдера – важен икономически център още от преди новата ера и роден град на Демокрит и Протагор. В селото има малък музей, в който са изложени по-ценните находки. Входът е безплатен.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

5. На запад, малко преди Керамоти е делтата на река Места (Нестос на гр.) – територия с гъсти и влажни лонгозни гори, голямата част от които за съжаление са унищожени в миналото чрез преграждане на ръкавите и изсичане. Днес мястото е защитено със закон и е част от Натура 2000. Правят се опити за частично възстановяване.
Малко преди да се влее в Егейско море, Места е изваяла внушителен и изключително красив меандър, чрез който преодолява последните южни гънки на Родопите.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

6. От Керомоти се взема ферибот за о. Тасос. За по-евтинко и кратко може и пешком – тогава обиколката се съсредоточава до Лименас Тасу (или само Лименас), главното селище на острова. Типична островна архитектура, тесни спускащи се към пристанището улички, осеяни с малки ресторантчета и магазини. Това обаче през активния туристически сезон, през зимата пускат кепенци.
В градчето има и малък археологически музей, а навред са експонирани останки от древния град: крепостни стени и порти, светилище на Дионисий, агората и др. Стръмна пътека нагоре по хълма, разположен югоизточно от Лименас води към други археологически обекти: крепостните стени на акропола, античен театър, основи от храма на Атина, скалното светилище на бог Пан.
Гледките отгоре са впечатляващи – кипарисови и маслинови горички, малки закътани заливчета със смайващ тюркоазено син цвят на морската вода, пристанището, о. Тасопула, Родопите на хоризонта…
Обиколката на острова с автомобил е около 100 km. На юг природата е по-сурова, защото са голи скали. Сега през зимата от морето често духат силни и относително студени ветрове и не е много за разходки. Освен това, при силно вълнение фериботите спират, което може сериозно да обърка плановете.
При окупацията на Гърция по времето на Втората световна война, о Тасос за кратко е бил под български контрол.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

7. Погледнат отдалеч, може да се каже, че Кавала дължи своето обаяние на характерния си средиземноморски чар. Но тръгнеш ли по тесните и стръмни улички на стария град, който се намира на полуостров Панагия, освен къщи от средиземноморски тип, ще видиш и типичните двукатни къщи от т. нар. балкански възрожденски тип. Кавала е сблъсък на култури и стилове. Може да се види както преустроена от джамия църква („Св. Николай”), така и джамия, построена върху ранна християнска базилика (джамията на Халил Бей). В старата част, на високото до морския фар е и църквата „Успение на пресвета Богородица”.
На най-високото място доминира реставрираната крепост. Водоснабдяването на крепостта се е извършвало посредством специално построен аквадукт. Днес това внушително техническо съоръжение е реставрирано и въпреки допусканите грешки в някои туристически справочници относно античният му произход, истината е, че няма нищо „римско” в него, а е построен през XVI в., при управлението на Сюлейман Великолепни.
Кавала е родното място на Мохамед Али Паша, отцепил се от властта на султана владетел, който управлявал обширни области от днешен Египет и Судан. Издънки от неговата династия управляват Египет чак до средата на XX в. В Кавала може да се види къщата на Мохамед Али, неговия паметник, както и построения от него Имарет. Разположена върху склона над пристанището, тази внушителна сграда е шедьовър на късната отоманската архитектура. Днес е хотел с доста солени цени.
Високо горе по голите чукари северно от града има добре запазени участъци от древния римски път Via Egnatia, свързвал Адриатика и Константинопол. Негов наследник днес е магистралата Еgnatia Odos, преодоляваща трудния терен около Кавала с няколко внушителни виадукта и с която гърците основателно се гордеят (670 километра, 76 тунела и 1650 мостови съоръжения за 15 години).
Кавала също е бил български на няколко пъти, но за кратко – като се започне още от времето на хан Пресиян, мине се през Първата световна и Междусъюзническата войни, а за последно по време на Втората световна война е администриран от България.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

8. Филипи.

Изображение

Изображение

9. Пещерата „Алистрати“ с красивия каньон на р. Агнити.

Изображение

Изображение

10. Пещерата "Агнити", която всъщност представлява подземна река и в миналото се е използвала за водоснабдяване на околните селища. През пролетния сезон реката е пълноводна и залива изградените мостчета. Тогава влизането на туристите е ограничено до 30-тина метра навътре.

Изображение

Изображение

11.
12.
13.

...........

Сам ще си избереш какво можеш да вместиш за един ден… Според мен, много малко от това, което може да се види. Що не оставиш тази разходка за лятото, когато денят е по-дълъг, морето топло и до… колене :).

Последна промяна от stil на Съб 31 май 2014 14:13, променено общо 22 пъти.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Вто 13 дек 2011 10:03

stil написа:1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. ....

Благодаря ти за изключително изчерпателния отговор!!! :bowdown

Дали ГКПП-то Златоград-Термес е проходимо при зимни условия :gruebel

Тъй като не съм на ясно, предполагам, че при влизането ми в Гърция, трябва да си закупя някаква винетка или нещо от сорта?!? Или може би се плаща само за магистралите? Може ли да ми кажете и някакви цени на гръцките пътни такси? :dummy:
Благодаря ви! :beer

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 13 дек 2011 10:23

Тол таксата е 2 евро за магистралата
през Свиленград до Уранополис хванахме един пункт - за други не знам
винетка няма или поне никой не ни е търсил
карай винаги в ограниченията че има много камери!
преди камерите има табела с нарисуван фотоапарат а самите камери са отбелязани със светлоотразител

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Вто 13 дек 2011 10:36

Дашо написа:Тъй като не съм на ясно, предполагам, че при влизането ми в Гърция, трябва да си закупя някаква винетка или нещо от сорта?!? Или може би се плаща само за магистралите? Може ли да ми кажете и някакви цени на гръцките пътни такси?

Винетки няма в Гърция, след термес се качваш на магистрала до Кавала. До Кавала никъде не съм плащал на магистралата. :)
Внимавай с пътя след като минеш КТП Златоград, от гръцка страна пътя е тесен и стръмен, от едната страна ти е мантинела, а от другата скала. Според мен от там ТИР-ове не минават, защото няма как да се размине кола с ТИР на тоя път. Вземи си вериги, може да ти потрябват ако не е почистен пътя.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Вто 13 дек 2011 14:53

Благодаря ви за информацията пичове! :beer

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Нед 18 дек 2011 15:39

Дали може да се мине в Гърция и през КПП Кърджали-Комотини (на google maps ми показва, че има тесен път, който сверзва двете държави) :?:

Върни се в “Пътеводител”