Висок разход на газ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Re: Висок разход на газ

Мнениеот nepreklonniq » Съб 10 дек 2011 19:53

Мога да споделя личен опит - моят мотор е 1.8 МИ - 75к.с.По Аутодатата го дават на 6 гр предварение. След много проби в сервизен режим и ВАГ -ком, предварението си иска да си е толкова - 6 градуса. на толкова мотора работи най-добре и на двете горива. Друг е въпроса, че в момента ми гори 15-20 газ само градско... Явно така ще си остане това горене...

Не съм много съгласен с общото мнение че трябва по-голямо предварение - при мен то само влошава нещата... бензина е с 95 октана ,а ГАЗТА - ако това може да се нарече газ, е с около 105 октана...Според мен не си заслужава да си влошавам работата на бензин на мотора , само за да му задам да работи на по- голямо предварение от заводското. Скоро ми свърши газта и се наложи да се довлека до газстанцията на бензин...Бяха страшни мъки - нито обороти държи , нито мощност има, гасне на всеки стоп...и това само защото бях врътнал предварението на 10 градуса...
Та колега - задай си заводското предварение за бензин и си карай.

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Съб 10 дек 2011 20:05

не ме интересува как го сават,настройва си я на слух,око и крак на газ,да е най динамична и т.н,щото си карам на газ.Днес ми се наложи да мина 20 км.до бензиностанцията на бензин,никакв проблем.Но даже и да имаше нещо ,както каза един газаджия,бензина ти трябва само да стигне криво ляво до някоя газстанциия.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 10 дек 2011 20:17

Hristo Dimov написа:Мога да споделя личен опит - моят мотор е 1.8 МИ - 75к.с.По Аутодатата го дават на 6 гр предварение. След много проби в сервизен режим и ВАГ -ком, предварението си иска да си е толкова - 6 градуса. на толкова мотора работи най-добре и на двете горива. Друг е въпроса, че в момента ми гори 15-20 газ само градско... Явно така ще си остане това горене...

Не съм много съгласен с общото мнение че трябва по-голямо предварение - при мен то само влошава нещата... бензина е с 95 октана ,а ГАЗТА - ако това може да се нарече газ, е с около 105 октана...Според мен не си заслужава да си влошавам работата на бензин на мотора , само за да му задам да работи на по- голямо предварение от заводското. Скоро ми свърши газта и се наложи да се довлека до газстанцията на бензин...Бяха страшни мъки - нито обороти държи , нито мощност има, гасне на всеки стоп...и това само защото бях врътнал предварението на 10 градуса...
Та колега - задай си заводското предварение за бензин и си карай.

Христо, според мен доста погрешно разсъждаваш за предварението. Моето заводско също го дават 5 градуса, но вървеше на бензин повече от прилично с 8 градуса (в момента карам навярно с над 16 градуса). Не зная защо при теб се е получило така, тук има колеги, които си карат нормално на бензин с предварение доста над 10, един от тях е писал в темата даже. Сигурно 1000 пъти съм го казал, но газта е компромис. И като такъв човек трябва да прецени и да направи своя избор:
1. Да не си пипа предварението и колата да върви на бензин почти без разлика, като същевременно на газ нещата не са никак добри (сам виждаш при теб как е)
2. Да зададе по-голям ъгъл на запалване, като така действително на бензин нещата ще се влошат, но чак ефект "Едвам стигнах до бензиностанцията" не би следвало да се получава.

Няма как хем на бензин да върви като от завода, хем на газ да е супер разхода и динамиката. Изискват се жертви. Тъй като хората пишещи в тоя раздел по презумпция карат на газ, по-важното е как се представя автомобилът на газ. Като пък не искаш да пипаш делкото има вариант и за ТАП, който също носи своите минуси - намалява надеждността на зап.система, поради нуждата от нови връзки и спойки в нея (в частност веригата на Хол сензора в делкото).

Последна промяна от stefan4o на Съб 10 дек 2011 20:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Съб 10 дек 2011 20:17

колега,Hristo Dimov . моядвигател е напълно същия като твоя кода му е ААМ 1.8 МИ 75 коня. и разхода ми на газ е такъв . но мисля че ако я настроя на газ и ми гори около 12 /100 , рядко ще я карам на бензин (като изключим паленето ) . Та май наистина ще ходя на елкон.
Р.р. имали колеги от пловдив да ме опътят към някой читав сервиз??? :)

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Съб 10 дек 2011 20:17

Hristo Dimov не си много прав.това че при теб се влошава не значи че е от това.от два градуса не може да ти тресе гасне и подобни,имаш друг проблем.
при мен е с три градуса повече и си имам перфектен празен ход,стабилни обороти ,пали като види ключа и зимата и лятото.как става номера?лесно просто колата всеки ден вижда бензин по 1-2км и винаги се пали сутрин на бензин.до сега не ми е мръднала работата на бензин,на газ имам от февруари до сега над 30хиялди км(тогава сложих газ на тази кола,която карам сега).
разлики,които има поне при мен от изместванто на делкото.от начало карах както е по заводски данни нямах проблем на газ колата си вървеше,но реших да пробвам като се бутне малко.дали върви повече колата не знам,но разхода падна трайно с около половин литър и сякаш двигателя отихна .в работата на бензин не мога да преценя.не съм имал проблеми нито с палене нито с обороти,може би разхода на бензин пък се повиши незначително,имаше няколко пъти съм карал 100-150км в чужбина само на бензин и сякаш разхода леееко да се е повишил ,но си върви колата няма ядове.това е.не знам някой да сложи газ и да кара повече на бензин,така че по-добре нещата да клонят към по-добра работа на газ,защото тва е основното гориво.разбира се рабнотата на бензин не е задължително да пострада както съм написъл по-горе.
едит: тука колегите от хонда форума имат тема за сервизите в пловдив http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=16677

Последна промяна от agent_kowalski на Съб 10 дек 2011 20:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Съб 10 дек 2011 20:23

:applause: съгласен съм на 100% с мнението на agent_kowalski !!! :drunk

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Съб 10 дек 2011 20:51

joro_dexter написа:днес май омазах нещата... facepalm завъртях делкото (обратно на часовниковата стрелка) с около 7-8мм докато започна да чука аванса. после го върнах с около2 мм. НО.... колата започна да стои на 1200 оборота ( на газ и на бензин) след като я изфорсирам стрелката на оборотите се връща на 1100 оборота и след 30 секунди пада на 500 оборота и след малко изгасва , ако я изфорсирам преди да изгасне пак се качва на 1100 и след малко пак падат ????? какво да правя? или в понеделника да отида на един елкон и да ми я центроват на газ??? :banghead:

Обратно на часовника би трябвало да е ЗАКЪСНЕНИЕ /на този мотор може и да е предварение , но надали / . Аванс чука при слаб бензин , защото при сгъстяването си бензина не издържа на високото налягане и детонира преди момента на запалване от искрата /малко или много преди ГМТ / . При газ няма как да 'чука аванс' . Логично е - като 130+ октаново гориво може да държи на сериозно налягане без да се самодетонира и по този показател не се нуждае от предварение . Предварението е за различната скорост на горене на газта спрямо бензина .

На ЕЛКОН ще ти я направят на празен ход , т.е НИЩО . Иска си каране и баране , на място не става както и да го погледнеш .

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Съб 10 дек 2011 20:59

който знае да настройва такива коли и на празен ход знае как да я направи.идеята е да не отиде при някой който да се чеше и да казва"на ладата това не ставаше така"
в софия веднага се сещам поне за трима,които ще я оправят за 10 минути,но в софия,а колегата не е тук.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 10 дек 2011 23:15

8-9 до 10 гр за този ДВГ е идеална центровка за да не чука на бензин и да върви дибре на газ.Центровката се прави задължително след вкарването с VAG-com на компютъра в сервизен режим......Не e Лада да бърникаш делкото на око!

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Сря 14 дек 2011 13:16

днеска ме закачиха на компютърчето и ми направиха центровката на газ. :banana колата започна да върви доста по добре от преди. след 500 км ще мина и газанализатор . и после пак ще я засека и да видим кво ще покаже. eusa :bishop

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 14 дек 2011 13:17

Дай някакви числа де, че ми е интересно колко са били преди и след намесата :roll:

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Сря 14 дек 2011 13:28

Значи си готов.Ако разхода е добър и върви не пипай нищо повече.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Сря 14 дек 2011 13:48

stefan4o написа:Дай някакви числа де, че ми е интересно колко са били преди и след намесата :roll:

ами , чесно казано въобще незнам. закачи лаптопчето поигра си 3-4 минутки , после върна малко делкото и вика пробвай. :banana и аз настъпвам ряско педала на 2-ра и колата неможе да хване пътя... :shock :banana :applause:

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Сря 14 дек 2011 13:49

Напиши къде си бил щом си доволен,за да знаят колегите от Пловдив.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Сря 14 дек 2011 13:51

agent_kowalski написа:Значи си готов.Ако разхода е добър и върви не пипай нищо повече.

майстора ми каза , че не е настроена многодобре на газ. но като се има в предвид , че съм с нов испарител , ми каза , да навъртя около 500 км и тогава да ходя на газ-анализатор. :mrgreen:

Върни се в “Автогазови уредби”