За и против 4 зимни гуми?
Re: За и против 4 зимни гуми?
GAD написа:Колеги, моля споделете опита си.
Сигурност или икономия?
Колко от вас са карали само с 2 зимни гуми? Доволни ли сте от стабилноста?
Струва ли си инвестицията в още 2 гуми при положение, че колата със сравнително малко междуосие като Polo?
Ако решат модовете могат да спретнат анкета от тази тема, защото предполагам, че вълнува и други...
Категорично си струва. Карал съм няколко зими само с 2 (отпред) и повече не мисля да го правя. И аз си мислех, че важното отпред да има нови зимни, задните само се търкалят. Но нестабилността е гарантирана (завъртания и т.н.) Тъй че по-добре 4 зимни гуми средна класа, отколкото 2 по-добри и 2 летни.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Доколкото знам, при автомобилите с двойно предаване /Ауди куатро, джипове и т.н./, е необходимо предните и задните гуми не само да са еднакви, но и да са с приблизително еднакво износване. В противен случай има възможност от завъртане на задницата при по - износени задни, или склонност към недозавиване, при по - износени предни гуми.
- dready
- Автомобил:
- Двигател:
Ще ти дам много прост пример.Карах колата на един приятел миналата зима.Той беше с много хубави зимни гуми отпред и трагични задни.Когато караш на сняг или по заледен участък ,при съвсем леко пипане на спирачките задницата тръгва да те изпреварва.Ще ти кажа какво ми е казал татко ми (от когото винаги съм се учил)
"За гуми и спирачки никога недей да пестиш пари"
"За гуми и спирачки никога недей да пестиш пари"
- Kentavar
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На пазара вече има гуми, които не отстъпват почти по нищо на скъпите маркови. В повечето случай тези гуми са от марка купена от някой гигант производител на гуми. Аз лично карам с гуми от по неизвестна марка, от които съм много доволен и не са толкова скъпи. С малко стискане на "трътка", можеш да си купиш 4. А моите са 15 - ки, демек по скъпи от 14 - те да речеме. Не ми е много голяма заплатата, но щом си позволих да си купя , значи може. Давам пример. С летните минавах Витиня на върха, края на октомври. На мостовете, когато колата мине през металните кантове на сегментите на моста, след падането на задните гуми, колата леко поднасяше - меташе гъзягата. А не беше чак толкова студено, говоря без влага или лед. Със зимните на връщане от Северозападна България, през Витиня, горе имаше една педя сняг и валеше много силно, а беше тъмно все едно си в облака. А и така си беше. Е, нямах никакви проблеми. По скъпи коли, но явно с по скапани гуми едвам се влачеха по байра. А аз, бях в най-лявата лента, без да ги има тези занасяния на задницата като при летните. А в София си беше пролет, слънце, кеф. Друг случай. Жена ми раждаше. Бях при нея в болницата и като паркирах се набутах в една пряспа. На излизане - волана в ляво на макс, леко газ и от дясно снегорин, хвърчи сняг и излизам без усилие. Друг случай. Тъкмо ги бях сложил и падна оня голямия сняг преди нова година. Бях на паркинг и трябваше да излизам в големия сняг, на колата и около нея около 40 см сняг. Изчистих колата, но не и зад нея. Леко без газ си излязох, направих си маневрата и си излязох от мястото. А до мен един колега го бутаха двама за да си влезе на мястото.
Изводите си ги правете сами.
Изводите си ги правете сами.

Към всички сладури, които си мислят, че зимните гуми са само за сняг и от там е възможен компромис за градски условия, разбу'аш уи.
Зимни гуми се слагат още преди да е паднал сняг!!! Много странно, нали? А защо ли? Ами защото от 7 градуса надолу температура на асвалта всички летни гуми си губят почти всичките свойства, които са имали до сега, и започват да приличат повече на някакви пластмасови кръгли черни върящи се неща. Да, новите летни гуми са с незнам какви си там технологии от НАСА и при тях не било толкова трагично при такива температури, но аз лично не рискувам. Плюс това да оставим на страна, че принципно каквато и да е гума, ако е по-стара от 2 години, за мен лично става единствено и само за резервна гума, но това вече колегите са го подметнали преди мен в темата
За това метайте зимните гумета още когато истински захладнее, а не чакайте да чуете по новините в 20ч: "първият сняг отново ни изненада".
Зимни гуми се слагат още преди да е паднал сняг!!! Много странно, нали? А защо ли? Ами защото от 7 градуса надолу температура на асвалта всички летни гуми си губят почти всичките свойства, които са имали до сега, и започват да приличат повече на някакви пластмасови кръгли черни върящи се неща. Да, новите летни гуми са с незнам какви си там технологии от НАСА и при тях не било толкова трагично при такива температури, но аз лично не рискувам. Плюс това да оставим на страна, че принципно каквато и да е гума, ако е по-стара от 2 години, за мен лично става единствено и само за резервна гума, но това вече колегите са го подметнали преди мен в темата

За това метайте зимните гумета още когато истински захладнее, а не чакайте да чуете по новините в 20ч: "първият сняг отново ни изненада".
Wizi написа:Към всички сладури, които си мислят, че зимните гуми са само за сняг и от там е възможен компромис за градски условия, разбу'аш уи.
Зимни гуми се слагат още преди да е паднал сняг!!! Много странно, нали? А защо ли? Ами защото от 7 градуса надолу температура на асвалта всички летни гуми си губят почти всичките свойства, които са имали до сега, и започват да приличат повече на някакви пластмасови кръгли черни върящи се неща.
.........
Освен това летните гуми се изхабяват по-бързо зимата и зимните обратно - ако се карат през лятото и всяка икономия излиза много солено.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм от тези които карат с различни гуми. По принцип карам с всесезонни отпред и летни отзад. За всеобщо очудване на аудиторията нито съм оставал на път нито съм имал кой знае какви премеждия. Миналата година за първи път крах със зимни отпред и летни отзад. И мога да кажа че нямах проблеми с летните отзад. А като цяло ситуацията беше доста по добре ма не бих казал извънземна. Според мен най-важния фактор е съобразена скорост с пътните условия възможностите на автомобила и собствените умения. По принцип тези които са много нахакани и при първия сняг вдигат олелия по форумите какви задръствания стават по улиците заради пъплещите с летни гуми най-често в последствие търсят помощ за изчукване на ламарини. Така че моето мнение е при липса на финанси в най-лошия случай много добри всесезонни отпред добри гуми без да уточнявам какви отзад. Не съм съгласен че марката е без значение. Марковата гума си маркова и опредлено има защо да струва повече.
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
silent написа:...Според мен най-важния фактор е съобразена скорост с пътните условия възможностите на автомобила и собствените умения....
Абсолютно. На времето на Мохера съм търкалял зиме и лете само Вида спорт и не ме е оставял никъде. Даже си спомням една година бяхме на ресторант в Бъкстон и като си тръгнахме така беше наваляло, че колите просто не се виждаха - бяха като преспи, а таксето си ме закара до Дружба без грам проблем.
Е разбира се не бих тръгнал да минавам през Петрохан например, но за градско, ако няма друга алтернатива (както тогава) с повече внимание и натрупан опит пак става. Сега разбира се не бих го направил не за друго, а защото няма смисъл - вече гуми има навсякъде, но навремето като се сетя какви цифри бяха, а и как се продаваха само под рафта .....
Най-ефективно според мен е два комплекта гуми с джанти - не ти трябва преобуване и излишни разправии и разходи по гумаджии - инвестираш еднократно за 4 джанти с 4 зимни и после когато се наложи за половин час си готов за зимата.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”