За и против 4 зимни гуми?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
jordiz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordiz » Пон 18 сеп 2006 16:49

Без коментар... 4 зимни... карал съм с всесезонни на служебната кола, но се иска да внимаваш доста - още повече че при мен беше и Лада... но няма спор - колегите от по-горе са прави - никакви компромиси със сигурността...

Zax
Автомобил:
Двигател:

Re: За и против 4 зимни гуми?

Мнениеот Zax » Пон 18 сеп 2006 17:12

GAD написа:Колеги, моля споделете опита си.

Сигурност или икономия?

Колко от вас са карали само с 2 зимни гуми? Доволни ли сте от стабилноста?
Струва ли си инвестицията в още 2 гуми при положение, че колата със сравнително малко междуосие като Polo?

:idea: Ако решат модовете могат да спретнат анкета от тази тема, защото предполагам, че вълнува и други...

Категорично си струва. Карал съм няколко зими само с 2 (отпред) и повече не мисля да го правя. И аз си мислех, че важното отпред да има нови зимни, задните само се търкалят. Но нестабилността е гарантирана (завъртания и т.н.) Тъй че по-добре 4 зимни гуми средна класа, отколкото 2 по-добри и 2 летни.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 18 сеп 2006 17:29

една зима карах с мишелин алпин отпред и барум зимни отзад - колата беше като шейна, независимо, че предните бяха топ гумите за него сезон.

Твърдо за 4 еднакви хубави зимни гуми, все пак возя нон стоп човека, когото най-много обичам (мен) :)

Потребителски аватар
inter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот inter » Пон 18 сеп 2006 21:51

musura написа:Твърдо за 4 еднакви хубави зимни гуми, все пак возя нон стоп човека, когото най-много обичам (мен) :)

:stll think:

Потребителски аватар
Tishku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tishku » Пон 18 сеп 2006 21:55

Едвали някой ще е против 4 зимни гуми?! :)
Ако имаш пари за 4 нови.... сичко е наред!

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Пон 18 сеп 2006 22:06

за гуми и най-необходимите неща ВИНАГИ трябва да има пари....ако не може да си позволиш....по-добре си продай колата...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 18 сеп 2006 22:11

Доколкото знам, при автомобилите с двойно предаване /Ауди куатро, джипове и т.н./, е необходимо предните и задните гуми не само да са еднакви, но и да са с приблизително еднакво износване. В противен случай има възможност от завъртане на задницата при по - износени задни, или склонност към недозавиване, при по - износени предни гуми.

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Вто 19 сеп 2006 10:33

Ще ти дам много прост пример.Карах колата на един приятел миналата зима.Той беше с много хубави зимни гуми отпред и трагични задни.Когато караш на сняг или по заледен участък ,при съвсем леко пипане на спирачките задницата тръгва да те изпреварва.Ще ти кажа какво ми е казал татко ми (от когото винаги съм се учил)

"За гуми и спирачки никога недей да пестиш пари"

Потребителски аватар
Kentavar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Kentavar » Вто 19 сеп 2006 10:46

На пазара вече има гуми, които не отстъпват почти по нищо на скъпите маркови. В повечето случай тези гуми са от марка купена от някой гигант производител на гуми. Аз лично карам с гуми от по неизвестна марка, от които съм много доволен и не са толкова скъпи. С малко стискане на "трътка", можеш да си купиш 4. А моите са 15 - ки, демек по скъпи от 14 - те да речеме. Не ми е много голяма заплатата, но щом си позволих да си купя , значи може. Давам пример. С летните минавах Витиня на върха, края на октомври. На мостовете, когато колата мине през металните кантове на сегментите на моста, след падането на задните гуми, колата леко поднасяше - меташе гъзягата. А не беше чак толкова студено, говоря без влага или лед. Със зимните на връщане от Северозападна България, през Витиня, горе имаше една педя сняг и валеше много силно, а беше тъмно все едно си в облака. А и така си беше. Е, нямах никакви проблеми. По скъпи коли, но явно с по скапани гуми едвам се влачеха по байра. А аз, бях в най-лявата лента, без да ги има тези занасяния на задницата като при летните. А в София си беше пролет, слънце, кеф. Друг случай. Жена ми раждаше. Бях при нея в болницата и като паркирах се набутах в една пряспа. На излизане - волана в ляво на макс, леко газ и от дясно снегорин, хвърчи сняг и излизам без усилие. Друг случай. Тъкмо ги бях сложил и падна оня голямия сняг преди нова година. Бях на паркинг и трябваше да излизам в големия сняг, на колата и около нея около 40 см сняг. Изчистих колата, но не и зад нея. Леко без газ си излязох, направих си маневрата и си излязох от мястото. А до мен един колега го бутаха двама за да си влезе на мястото.

Изводите си ги правете сами. :wink:

Потребителски аватар
Wizi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Wizi » Вто 19 сеп 2006 11:40

Към всички сладури, които си мислят, че зимните гуми са само за сняг и от там е възможен компромис за градски условия, разбу'аш уи.

Зимни гуми се слагат още преди да е паднал сняг!!! Много странно, нали? А защо ли? Ами защото от 7 градуса надолу температура на асвалта всички летни гуми си губят почти всичките свойства, които са имали до сега, и започват да приличат повече на някакви пластмасови кръгли черни върящи се неща. Да, новите летни гуми са с незнам какви си там технологии от НАСА и при тях не било толкова трагично при такива температури, но аз лично не рискувам. Плюс това да оставим на страна, че принципно каквато и да е гума, ако е по-стара от 2 години, за мен лично става единствено и само за резервна гума, но това вече колегите са го подметнали преди мен в темата :wink:

За това метайте зимните гумета още когато истински захладнее, а не чакайте да чуете по новините в 20ч: "първият сняг отново ни изненада".

Потребителски аватар
inter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот inter » Сря 20 сеп 2006 0:02

Wizi написа:Към всички сладури, които си мислят, че зимните гуми са само за сняг и от там е възможен компромис за градски условия, разбу'аш уи.

Зимни гуми се слагат още преди да е паднал сняг!!! Много странно, нали? А защо ли? Ами защото от 7 градуса надолу температура на асвалта всички летни гуми си губят почти всичките свойства, които са имали до сега, и започват да приличат повече на някакви пластмасови кръгли черни върящи се неща.
.........
За това метайте зимните гумета още когато истински захладнее, а не чакайте да чуете по новините в 20ч: "първият сняг отново ни изненада".

Освен това летните гуми се изхабяват по-бързо зимата и зимните обратно - ако се карат през лятото и всяка икономия излиза много солено.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 20 сеп 2006 5:48

inter написа:Освен това летните гуми се изхабяват по-бързо зимата ...

Сигурен ли си ?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 20 сеп 2006 7:19

Компромис с гуми и спирачки не трябва да се прави:
4 зимни гуми, по възможност нови и еднакви като марка и модел (шарка).

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Сря 20 сеп 2006 7:46

Аз съм от тези които карат с различни гуми. По принцип карам с всесезонни отпред и летни отзад. За всеобщо очудване на аудиторията нито съм оставал на път нито съм имал кой знае какви премеждия. Миналата година за първи път крах със зимни отпред и летни отзад. И мога да кажа че нямах проблеми с летните отзад. А като цяло ситуацията беше доста по добре ма не бих казал извънземна. Според мен най-важния фактор е съобразена скорост с пътните условия възможностите на автомобила и собствените умения. По принцип тези които са много нахакани и при първия сняг вдигат олелия по форумите какви задръствания стават по улиците заради пъплещите с летни гуми най-често в последствие търсят помощ за изчукване на ламарини. Така че моето мнение е при липса на финанси в най-лошия случай много добри всесезонни отпред добри гуми без да уточнявам какви отзад. Не съм съгласен че марката е без значение. Марковата гума си маркова и опредлено има защо да струва повече.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 20 сеп 2006 8:35

silent написа:...Според мен най-важния фактор е съобразена скорост с пътните условия възможностите на автомобила и собствените умения....

Абсолютно. На времето на Мохера съм търкалял зиме и лете само Вида спорт и не ме е оставял никъде. Даже си спомням една година бяхме на ресторант в Бъкстон и като си тръгнахме така беше наваляло, че колите просто не се виждаха - бяха като преспи, а таксето си ме закара до Дружба без грам проблем.
Е разбира се не бих тръгнал да минавам през Петрохан например, но за градско, ако няма друга алтернатива (както тогава) с повече внимание и натрупан опит пак става. Сега разбира се не бих го направил не за друго, а защото няма смисъл - вече гуми има навсякъде, но навремето като се сетя какви цифри бяха, а и как се продаваха само под рафта .....

Най-ефективно според мен е два комплекта гуми с джанти - не ти трябва преобуване и излишни разправии и разходи по гумаджии - инвестираш еднократно за 4 джанти с 4 зимни и после когато се наложи за половин час си готов за зимата. :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”