Всяко нещо в нашият свят има край. Безкраен е само духът … И така ще се опитам да завърша тази тема в тази година.
7. ОБЩИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ, ДОКУМЕНТАЦИЯ, НАЧИН НА ТЪРГУВАНЕ НА ТАЗИ МАРКА В БЪЛГАРИЯ Общи впечатления и неща не споменати до момента- По времето на писането на тази тема навъртях още 4000км. Като цяло усещането е за добър автомобил. След 5 месеца използване и 8000 км. при разнородни условия на шофиране VW Пасат за мен остава автомобил от горният край на средния клас. Продължавайки да го сравнявам с различни автомобили от този клас констатирам, че почти винаги във повечето аспекти има предимство, може и незначително но го има. За сега моделът не е много разпространен. В началото на декември бях в Брюксел и там видях всичко на всичко три такива автомобила. Нито един в „high” изпълнение. Не знам какво може да означава това. В София се срещат известно количество такива автомобили. Едно от големите ми разочарования е лъжата на VW за разхода на гориво – разминаването с официалните данни е неприемливо голяма – да напомня истинските стойности: градски цикъл 9л/100км извънградски при 120км/ч – 6.1л/100км.
- Тъй като не съм сложил нито една снимка от вътрешността на моя автомобил си позволявам да сложа една „фирмена” снимка от VW. Слагам я, защото моят автомобил изглежда абсолютно точно по същият начин, а аз не бих могъл да направя по-добра фотография.
Interior.jpg
- Между временно VW отново смениха концепцията за това как трябва да изглежда управлението на климатроника. На практика се върнаха към трите „врътки” от “ранния” B6, като сините LCD дисплеи са заменени с бели. Аз и без това харесвам повече този подход.
- В началото ме питаха дали е по-шумен моделът с 4х4 задвижване. Имам колега и приятел с такъв Б7. Констатирам, че няма никаква разлика в нивото на шум, а още по-малко в разхода на гориво. Може би това се обяснява с техническото решение на това 4х4 – то се включва само при нужда (приплъзване на предните колела).
- Като друг недостатък (или съзнателно „олекотено” техническо решение) е поставянето на обикновени крушки с нажежаема жичка в предните и (особено) задните мигачи. При Б6 те са светодиодни, а тук се се върнали към предишният дизайн и техническа реализация от Audi (т.е. 2000-2009 г.). Тези 40W консумация на мигач т.е. 80W на аварийни светлини буквално пращат по дяволите всякакви претенции и идеи за ефективна консумация на електричество при този модел. Да не говорим за техническия и дизайнерски дисбаланс – LED осветление на почти всички задни светлини и дори задния номер и … … допотопна 21W крушка от 70-те години.
Документация. Аз съм от тези които изчитат документацията на автомобила и всичко, което може да се чете по него от кора до кора и то по няколко пъти.
В сравнение с Б6 мога да кажа, че е направена по-лошо и оформена значително по-евтино. Докато при Б6 имаше направени различни книжки с различна тематика (за таблото, купето и функциите по управление; за безопасност; за обслужване; технически данни и др.) при Б7 всичко е „набутано” в едно книжле от тия дето се разлепват след 10-то прочитане, да не говорим за използване при „полеви” условия. Като по-сериозни критики към това „Упътване за употреба” (така е кръстено от VW) мога да посоча:
- Липсата на индикация, че дадено оборудване е опционално (т.е. може да го има може и да го няма)
- На няколко места има „смислови дупки” и логическа непоследователност в изложението – например описанието на системите за контрол на налягането на гумите което и примесено с указания и схематична таблица на българо-немски за начина на използване на системата.
- Непрестанни повтаряния и уговорки за спазване на мерки за безопасност. Най-вероятно това се налага поради някакви легални (юридически) причини. На 20-30 места обаче има реална опасност да се загуби смисъла на текста поради тези пасажи.
- Липса на опис на принадлежностите с които идва автомобила – в същност има голямо описание всички възможни принадлежности, но автомобилите не идват с всичките тези неща а с част от тях и купувачът остава с убеждението, че дадени неща са откраднати от търговеца. Прекрасен пример е Аварийният комплект (Tire Mobility Set) с 600 левовия компресор за помпане на гуми на VW (и др.неща), които са описани подробно в книжката, къде се намират в колата, на това място в багажника има „дупка” но нещата ги няма. Само от VW България знаят, че този комплект го има автомобила, ако НЕ сте си доплатили за нормално резервно колело (каквито са останалите 4). Това нещо не може да се намери никъде в писмен вид, не се казва на глас от никой търговец, но моите две новозакупени коли през 2009 и 2011 година пристигнаха без този комплект въпреки, че в документацията има цяла глава за него и там пише, че трябва да го има.
- Филологичен а не технически превод, водещ до пълно компрометиране на отделни пасажи и глави от текста и абсолютно недопустим за фирма като VW. Много често таблиците са не-допреведени и съдържат текст на български, немски и английски. Все още не мога да разбера как се запаметяват настройките на позицията на седалката на водача – това става при определени условия, които очевидно са „оплескани” от превода и на практика не стават.
Като плюс мога да посоча, че от VW се мъчат да предоставят на българските си клиенти документация във вида който се предоставя на европейските такива. Поне така беше за Б6, за който имам документация на италиански, която е почти същата като тази която получих от Сакар на български (на италианската беше „по-луксозна” кожената корица).
Търговски моменти и емоции за купувач на автомобилите на VW в България- През 2011 година, в България трябва да започнем със значително по-ниските цени на Пасат Б7 за българският клиент в сравнение с Европа и Русия. За мен остава загадка защо ? За сравнение ще посоча, че един зареден с почти всичко Б7 2.0тди 170 к.с. тук излиза около 67000лв а в Европа 45000 евро. Такава отстъпка има само за Пасат.
- На второ място мога да коментирам „пазарят” на VW в България. По времето когато започвах темата търговците за София бяха два – Порше България и Сакар Ауто. Купувал съм по един автомобил и от двете фирми. „Конкуренцията” беше неравностойна, несправедлива и лицемерна – Сакар се конкурира на практика със своя доставчик в който се намират „и ножа и хляба”. Например вторият автомобил купих от Порше защото при Сакар нямаше възможност да се поръчват Премиум дисплеите, а в Порше можеше. Тъй или иначе с първите повеи на кризата Порше (и други) изсмукаха клиентела, търговски и технически персонал и на края решиха, че вече няма нужда от лъжливата псевдо-конкуренция като „погълнха” конкурента си. За клиентите на последните от периода на Юнитрейд може би това е възмездие за дългите години безпардонност и високомерие. За българските бизнесмени това е нагледен урок, какво се случва, когато се развива чужд бизнес.
- На трето място мога да коментирам поведението на търговците при покупката и доставката на автомобилите. „Моите” търговци са Иван Ракитски (Сакар Ауто) и Лора Аладжем (Порше). И от двамата съм много доволен. Получих изчерпателна информация, при избора на колите, внимание и пълно съдействие при оформянето на иначе мракобесните и едностранни договори на Порше България за доставка на автомобила. В Сакар през 2009 г. автомобилът пристигна в очакваното време, беше регистриран в КАТ, маркиран на място и ми беше устроено страхотно издаване, от г-н Ракитски и очевидно технически много компетентен колега. В Порше имаше изненади: Първо автомобилът, който се произвеждаше стана готов точно според обещанията на Лора и Порше (според техният договор можеха да го бавят още 6 месеца) въпреки много индикации, че това може и да не се случи. Второ – издаването беше отвратително. Лора беше в отпуска. Издаваше ми го друг неин колега. Бяха неколкодневни кандърми за това, кога ще го подготвят, регистрират в КАТ и т.н. Накрая в уречения ден и час, на място ми казаха, че не възнамеряват да го маркират и аз трябва извърша както мога тази процедура. След безпричинно забавяне с около час и половина си получихме автомобила в 16:45 някъде сред полета на село Лозен и с големи усилия успяхме да извършим маркирането до 18:00 за да не се присъединим към солидната група граждани на които автомобилите са откраднати в първите дни поради липса на влезнала в сила застраховка. Освен това, не знам какъв предпродажбен преглед са правили, но автомобилът престигна с грешки, които аз отстранявах чрез VAG COM.
- Като „търговски” плюс за Порше Изток мога да кажа приятното впечатление, което ми направи намаляването на цената на половина на поръчани от мен части (в същност документация за по-стар мой автомобил) поради голямо забавяне през 2008 г.
- Като „търговски минус” за целият VW България. Не предлагат и не обслужват официалният каталог и канална VW за принадлежности и дооборудване на вече закупен автомобил. Така например в България все още не се продава навигационната карта, която за пръв път съдържа и България, под предлог, че били продадени малко автомобили с навигация. Как да се продават автомобили с навигация, като няма карта за тази навигация (досега) ?
- На четвърто място ще се опитам да сравня сервизите на VW в България. В същност съм имал отношения с Порше Изток, Сакар Ауто, остатъците от Юнитрейд в Дружба и Старозагорското представителство на VW.
o За
Порше Изток мога да кажа, че приемчиците са учтиви, внимателни, неконфликтни и разбира се придържащи се към вътрешно-фирмените правила за справяне с неудобни въпроси и хипер-активни клиенти. Като цяло сервиза оставя впечатление за компетентен технически персонал. Като малък минус мога да посоча нежеланието за извършване на определен вид дейности, като размяна на музики и навигации и някой други възможни и все пак „легални” според VW в Европа подобрения. Може би въпрос на фирмена политика, но времената са такива, че клиентите виждат какво правят колегите на Порше в Европа, Русия и т.н.
o За
Сакар Ауто. В повечето случаи съм обслужван добре, но поради причина, че има познат в сервиза. В много случаи има некомпетентност особено по отношение новости и електроника. Има проблеми с някой приемчици от типа „ние сме велики и неповторими и ви правим голяма услуга, че ще се занимаваме с вас” достойни за 90-те години или Мото Пфое.
o За
VW в Стара Загора. Инцидентно влизане в този сервиз на път към Бургас. Много приятно и бързо обслужване и решаване на проблемите.
Поглеждайки календара – вече е 31 декември – време за подаръци. Един малък от мен за всички на които им беше интересна темата и използват RNS510. Това е едно файлче, което ще добави към картата на България 248 полицейски камери, 986 полицейски засади и още около 2400 точки на интерес (POI) от България.
http://www.filesonic.com/file/AQRCqZmКак да го инсталирате: 1.Набавете си каквато и да е SD карта (която влиза в слота на устройството и я използвате за музика MP3). Не е необходимо да е празна. Трябват ни около 1.5МБайта място
2.Разархивирайте ZIP-а в главната директория на SD картата. Трябва да се появи директория PersonalPOI
3.Вкарайте карта в напълно „потеглила” RNS510. Ще се изведе съобщение за импортиране на точките на интерес. Казвайте ДА на всеки въпрос.
4.След импорта през MAP | EXTRA или SETUP трябва да разрешите визуализацията на новопоявилата се категория БГ точки на интерес. Ако всичко е успешно ще видите веднага камерите и засадите в червено върху картата.