голф 3 1.8 ми - грешна ли е темературата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
automan
Автомобил:
Двигател:

голф 3 1.8 ми - грешна ли е темературата

Мнениеот automan » Съб 17 дек 2011 21:46

смених термостат на голф 3 1.8 ми, но температурата стои най мнго да -70гр.и тогава включва и перкат а. защо така :roll:

damian d
Автомобил:
Двигател:

Re: грешна ли е темературата

Мнениеот damian d » Съб 17 дек 2011 21:50

Вероятно датчика за температурата не показва вярно. Сигурно ще трябва да го смениш.

Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Мнениеот vladobo » Съб 17 дек 2011 21:52

Смени датчика на радиатора. Тои "казва" на перката кога да включи.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 17 дек 2011 22:01

датчика на температурата как се сменя на резба ли е :oops:

Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Мнениеот vladobo » Съб 17 дек 2011 22:06

Да на резба е, развиваш го с мн голям ключ а става и с раздвижен. Преди това махаш буксата. После с стария датчик в магазина и там ти дават датчик за подходяшата температура но носи стария за да видят каква ти е буксата, и след това навиваш новия и ще включва на по вискока темп.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 17 дек 2011 22:06

Първо си премери реалната температура на двигателя с истински термометър и тогава сменяй каквото и да е.
Новия термостат не е сигурно, че отваря когато трябва.
Датчика на радиатора е на резба. Най-вероятно проблем ти прави датчика за стрелката, а не този за перката.
Ако термостата е изправен перката няма как да се включи на 70градуса защото тогава датчика на радиатора още ще е ледено студен, както и целия радиатор заради затворения термостат.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 17 дек 2011 22:14

аз питам за датчика за стрелкта как се сваля и мисля че от него защото като пипам двата маркуча за радиатора при температура 70гр са почти еднакво топли . незнам дали съм прав :roll:
или може тогава да показва70 но в действителност да 95гр :oops:

Последна промяна от automan на Съб 17 дек 2011 22:42, променено общо 1 път.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 17 дек 2011 22:26

ktamen написа:Първо си премери реалната температура на двигателя с истински термометър и тогава сменяй каквото и да е.
Новия термостат не е сигурно, че отваря когато трябва.
Датчика на радиатора е на резба. Най-вероятно проблем ти прави датчика за стрелката, а не този за перката.
Ако термостата е изправен перката няма как да се включи на 70градуса защото тогава датчика на радиатора още ще е ледено студен, както и целия радиатор заради затворения термостат.

е как да меря с термометър нали уредбата е под налягане scare

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 17 дек 2011 22:47

Аз мога да я измеря по десетина начина, но за теб е най-лесно да я измериш с термометър дето е като пистолет и мери температурата от разстояние.
Ако я мериш с някаква сонда можеш да я топнеш в отвореното казанче, но в казанчето температурата е с около 5 градуса по-ниска от двигателя.
По-точно ще я измериш, ако намериш някакъв отвор по главата пъхаш датчика в него и го покриваш с парцалче за да го изолираш от външния въздух и изчакваш няколко минути да се стопли сондата.
Не знам с какъв термометър ще мериш да ти кажа по-точно.
Сондите на мултицетите са пълна измишльотина и изобщо не може да им се вярва. Преди да мериш температурата на двигателя измери температурата на вряща на котлона вода, трябва да покаже точно 100градуса, ако не покаже толкова поне ще знаеш каква е грешката на термометъра.
Ако имаш подобен термометър с него можеш да я измериш достатъчно точно.
Прикачени файлове
21-11-11_0628.jpg

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 17 дек 2011 22:50

не нямам специален термометър мислех с такъв от мултисцет :oops:

Потребителски аватар
kolev904
Автомобил:
Двигател:

Re: голф 3 1.8 ми - грешна ли е темературата

Мнениеот kolev904 » Съб 17 дек 2011 23:05

Колеги,аз имам същия голф и откакто го имам си работи така 70-75 градуса .И термостат смених и датчик и пак е така.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 17 дек 2011 23:11

значи да не пипам тогава нищо може би си е дефект за модела :cry:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 17 дек 2011 23:20

automan написа:не нямам специален термометър мислех с такъв от мултисцет :oops:

Изнеси един котлон и тенджера с вода на терасата и провери мултицета колко ще покаже на вряща вода. Трябва да е на терасата защото термодвойката на мултицета мери разликата в температурата на самия мултицет и сондата, а не истинската температура и ако температурата на мултицета е 20 градуса (стайна температура) може да показва точно, но навън на студа може да показва грешно.
Този термометър на снимката струва 8лв, но не е от най-добрите. Продават се подобни за десетина лева, купи си и друг път може да ти потрябва, полезно нещо е.
Предполагам, че колегата kolev904 си е купил скапан датчик (пълно е с ментета) затова му показва грешно, а истинската му температура е 90гр - най-вероятно и ти си със същия проблем. Датчика и на колата и на термометъра на снимката е просто един термистор и струва 20ст, но трябва да е с точната стойност, а за колата трябва да е и в специален корпус.
Измери си реалната температура и ще знаеш дали да сменяш нещо. Скапания датчик може да се побългари и да показва по-вярно, но първо ти трябва точна диагноза, а лечението после.

Последна промяна от ktamen на Съб 17 дек 2011 23:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kolev904
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kolev904 » Съб 17 дек 2011 23:21

automan написа:значи да не пипам тогава нищо може би си е дефект за модела :cry:

Само един път ми беше направил проблем да грее повече ама то беше над 100 градуса имаше малък проблем с главата :)

Потребителски аватар
pesho_sl
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: AGR 1998

Мнениеот pesho_sl » Нед 18 дек 2011 16:41

automan написа:смених термостат на голф 3 1.8 ми, но температурата стои най мнго да -70гр.и тогава включва и перкат а. защо така :roll:

Абсолютно същия проблем имах и аз. Оказа се температурен датчик (при мен с жълто пръстенче оригинален, нов със синьо пръстенче - вършат една и съща работа), разположен на пластмасовия тройник отпред на главата, в който влизат маркучите за охладителната система и подаващ сигнали както на таблото, така и на ECU-то. Решението на тоя не голям проблем е смяна на датчика, който не е на резба. Сяната се извършва най-добре на студен двигател, може и на леко загрял - 30-40градуса (както направих аз), по следния начин:
1. Kупуваш датчик със син цвят и гумено О пръстенче (около 16-20 лв);
2. Взимаш отвертка;
3. Датчика се държи на въпросния тройник с една скобичка (по принцип е зелена);
4. Махаш скобичката;
5. Издърпваш датчика нагоре с каквото ти е удобно - клещи, пръсти (аз го свалих на ръка) - и пак повтарям този датчик, за разлика от този за перката не е на резба!!!;
6. По-възможно най-бързия начин поставяш новия, за да може да изтече максимално малко количество охладителна течност;
7. Слагаш си твоята скобичка и се радваш на правилно показание на уреда в купето (както се получи при мен).

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”