Проблем с лагери на т3- ремонта започва- моля за съвети
- vladobo
- Автомобил: мерцедес
- Двигател:
Re: Проблем с биелни и основни лагери на т3- моля за съвети
Колегата Еди от Варна му е сложил газ. Немисля да сменявам мотора защото колегата го е сменил и ето резултата- големото дърво. Искам да си ги направя за тея пари и да знам че след това ще имам един стегнат здрав мотор на които мога да разчитам , а не да взема някакъв на старо дет е на умиране или умирал минимум 2 пъти. и кат почна ремонта ще искам всякакви идеи и съвети а кат за начало- ако някои чуе за такъв вал за продажба евтин- да драсне да го взема и кат имам пари да го шлаифам и да си го имам , та кат замине моя да ги сменя и да продължа.
- PACH
- Bus Master
- Автомобил: VW Bus T3 Syncro
- Двигател: 1.9 M-Tdi
- Контакти:
vladobo написа:Колегата Еди от Варна му е сложил газ. Немисля да сменявам мотора защото колегата го е сменил и ето резултата- големото дърво. Искам да си ги направя за тея пари и да знам че след това ще имам един стегнат здрав мотор на които мога да разчитам , а не да взема някакъв на старо дет е на умиране или умирал минимум 2 пъти. и кат почна ремонта ще искам всякакви идеи и съвети а кат за начало- ако някои чуе за такъв вал за продажба евтин- да драсне да го взема и кат имам пари да го шлаифам и да си го имам , та кат замине моя да ги сменя и да продължа.
Стига с този вал де

Преди да търсиш части, разглоби мотора и замерете вал, цилиндри, бутала и след това прецени какво да правиш.Може да минеш с един шлайф на вала и ремонтен комплект лагери.Ако цилиндрите са с голям ръб, не си заслужава да инвестираш в нови бутала, ремонта ще се оскъпи прекалено много.
-
- Вечен БАН
- Автомобил: VW T3 1.6 D AUDI A6 2.5TDI
- Двигател:
Влади, що не сложиш от голфа двигателя?
- vladobo
- Двигател:
Голфа замина малко след като го гледа с все двг. Ако не се бях вързал на глупости че тоя Двг е ремонтиран щях да си го запазя поне мотора, защото беше добър много.
- valsanik
- Автомобил: T3 MULTIVAN+CARAVELLE 16 C-87+91
- Двигател: 1.6 TD JX +2.1 MV-Petrol+LPG
Виж сега Владо, ако искаш да стане както трябва ще се наложи да свалиш двигателя и да го ревизираш както трябва.Другия вариант е да си намериш подходящ двигател и да го подмениш изцяло.Но гаранция-Франция.Самия аз на моя бус смених няколко двг.Минах от 1.6д през 1.9д та сега съм на 1.6тдНо ако ще правиш твоя си двг, то наистина ще трябва да послушаш Ванката както и др.Поздрави и успех.
- vladobo
- Двигател:
Да колега- ще го правя само че малко по нататък че сега празници , леко финансово закъсване и просто няма как. По напред в темата бях писал че искам да го направя качествено а това е закърпване на положението колкото да движа известно време и заради това изках идеи как да го пооправя да това известо време да е поне 2-3 месеца, с риск да скапя и друго по двг.
- vladobo
- Двигател:
Re: Проблем с лагери на т3- ремонта започва- моля за съвети
Здравейте на всички - дойде време да започна ремонта на двигателя. Всякакви идеи , мнения , съвети и препоръки ще са ми от полза, тъй като няма да ходя по сервизи а ще го правя сам. Всички запознати или прочели темата знаят че когато се скапа само смених лагери и продължих да го карам. Не бях затегнал лагерите както е редно с динамометричен ключ и от това има малко ядове с леко затягане на мотора и при по слаб акумулатор завърта 2-3 пъти и дотам, ако не запали от първия път после следва зареждане на акумулатор и нов опит. Чака ме и доста пътуване извън София след 2-3 месеца и с това положение на двг ме е страх да пътувам. Утре свалям вала и го шлаифам другата седмица, като преди това ще снимам всичко (вал, легла и лагери)и ще кача снимки тук за да си кажете мнението дали има смисъл да правя тоя вал или да търся друг и дали е заминало нещо друго от предишния ми мърляв ремонт. За сега ме интересува :1- според вас да свалям ли и главата за да я шлаифам както и леглата на клапаните, 2 - да сваля ли буталата и да сменя сегменти (не харчи масло - поне не в такива граници че да го усетя), 3- мнения за сервиза в гр Сливница за шлаиф на вал и глава, 4- марки и магазини в София от който да търся части (лагери за сега), 5- маслото което сипах декември (15в40) да го запазя ли за сипване след ремонта или има вероятност да е пълно с стружки от затягането на лагерите, да сипя ли 15 или след ремонта и 10 е добре? Кода не го пише на мотора и не мога да разбера дали е 1.8 или 2.0 бензин- 10 човека 3 различни мнения досега. Как мога да го разбера и трябва ли да го знам за шлаифането на вала (предишния път станаха лагери от 1,8 но ме убеждават че те са еднакви с 2.0 Е мотор). При положение че не знам кода на мотора има ли някакви варианти да разбера какви точно лагери да купя? Моля само за сериозни отговори и мнения и съвети а такива от рода на"ходи в сервиз " не ми вършат работа и по добре да не се пишат или ако все пак някой го сърбят ръцете - на лс за да не цапаме тук. Заради ограничените средства ще тече много бавно ремонта но за всяко нещо ще задавам въпроси тук както и ще качвам снимки. За сега ме интересува някакви съвети по разглобяването. Миналия път като го разглобих маи размених някои от черупките(или както се казват там), сега има ли вече значение коя черупка къде е след като ще шлаифам и нали и без това са объркани вече веднъж?
-
- Вечен БАН
- Двигател:
Влади, не е ли по добре друг мотор, че е голямо приключението? Иначе аз също мисля да свалям моя мотор за сегменти и можем взаимно да си помагаме с инфо и физическа помощ, защото сме и комшии така да се каже. Старото масло го запази за да се смазват новите лагери и сегменти, когато се поставят на местата си, защото с ново масло запичат нещата. Иначе не става за сипване в двигателя!
За нови лагери си (черупки) след като ще се шлайфа вала!
За нови лагери си (черупки) след като ще се шлайфа вала!
- vladobo
- Двигател:
Не искам друг мотор, защото не знам на какво дърво ще попадна, а така като си направя моя ще знам че мога да разчитам на него. Ще го правя предимно вечер и то пред блока , като ще разглобявам двг пред блока малко - по малко- видя в какъв квартал живея и без гараж е риск ама няма начин. За физическа помощ ако ти се налага казваш и след работа мога да помогна с наи голямо удоволствие. 

- galyaradeva
- Автомобил: Vw Caravelle 1998
- Двигател: VR6-140hp
- Контакти:
Щом ще се прави двигателя трябва да го свалиш целия..Цилиндрите няма ли да се шлайфат ? То отива на друг ремонтен размер и смяна на бутала. И главата трябва да се мине.
Ти документи за мотора нямаш ли? Той би трябвало да е минал през КАТ.
Цъкни му една снимка. Тука има хора дето само по сянката му ще го познаят какъв е мотора
Ти документи за мотора нямаш ли? Той би трябвало да е минал през КАТ.
Цъкни му една снимка. Тука има хора дето само по сянката му ще го познаят какъв е мотора

-
- Вечен БАН
- Двигател:
vladobo написа: видя в какъв квартал живея и без гараж е риск ама няма начин. За физическа помощ ако ти се налага казваш и след работа мога да помогна с наи голямо удоволствие.
Значи мангалите, ще отнесат сваления двигател за секунди! На близо съм знаеш и ще помагам, свиркай предварително да не съм вече на 6

- pepi3196
- Автомобил: T3 Karavel
- Двигател: T3 1987
И аз съм на близо,ако трябва помощ свиркай
За шлаифа на вала и главата в Орландовци има хора,които с това се занимават доста успешно.

За шлаифа на вала и главата в Орландовци има хора,които с това се занимават доста успешно.
- vladobo
- Двигател:
pepi3196 написа:И аз съм на близо,ако трябва помощ свиркай![]()
За хората в Орландовци чух и добри и лоши неща, но ако не намеря възможност да го закарам в гр Сливница ще ти пиша за координати на тези хора хем е по близо. За помощ - при разглобяването ще се справям сам - неудобно ми е да се мъчи някой с моите дивотийки. Но при събирането ще имам нужда от динамометричен ключ и човек дето знае как се прави стягането на главата и вала и евентуално напасване на клапаните с луфтомер защото ми се иска да шлаифам и леглата , но като отворя двг ще реша кое ще се прави. Утре ще извадя инструменти и седалките за да има място да разхвърлям мотора вътре в буса че липсата на гараж е проблем. И вечерта ако е по топло от днес го почвам. Някакви съвети за свалянето на двг от кутията и ваденето му от коша? Съединителя също не ми е много ясно как точно се сваля.

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ако още може да се движи буса закарай го да му измерят компресията и ако числата ти харесат главата не я сваляй, щом не ти гори масло не виждам смисъл да си усложняваш живота и портфейла.
За да измъкнеш двигателя ще ти трябва или някакво приспособление като на снимката от предишната страница или поне 3 - 4 яки помощници, внимавай с вдигането на твърде тежко, преди месец накарах баща си да вдига двигател от голф и му прецаках кръста и после не можеше и 5кг да вдигне, още не се е оправил
Съединителя е елементарен като разделиш двигателя от скоростите лесно ще се ориентираш кои болтчета се развиват..
Не съм разглобявал бус, но едва ли има някаква съществена разлика от лека кола.
За да измъкнеш двигателя ще ти трябва или някакво приспособление като на снимката от предишната страница или поне 3 - 4 яки помощници, внимавай с вдигането на твърде тежко, преди месец накарах баща си да вдига двигател от голф и му прецаках кръста и после не можеше и 5кг да вдигне, още не се е оправил

Съединителя е елементарен като разделиш двигателя от скоростите лесно ще се ориентираш кои болтчета се развиват..
Не съм разглобявал бус, но едва ли има някаква съществена разлика от лека кола.
Само не казваи че си разменил пети на биели и основни пети.Ако е така,то ремонта може отиде по дяволите.
НИКОГА не се разменят места на пети.
НИКОГА не се разменят места на пети.