Избор на TV на 50 или 100Hz
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Избор на TV на 50 или 100Hz
Аз шапка му свалям на човека, чийто очи правят разлика между 50 и 100хз на лцд матрица от 2метра разстояние 

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Времето за реакция е това, за което един пиксел сменя състоянието си, а честотата на опресняване показва колко пъти в секунда се сменя цялата картина. При CRT мониторите електронния лъч изписва ред по ред картината на кинескопа и за това при ниски честоти на опресняване не е много приятно за гледане, при LCD това го няма и 50-60 Херца са достатъчни. На 60Hz Full HD LCD телевизор спокойно си гледам HD цифрови канали, не се вижда замазване, но дисплея е само 22 инча, при по-големи телевизори замазването е по-видимо. Моят избор би бил телевизор на 100 Херца и 2ms време за реакция, а ако планирам да гледам 3Д филми поне 200 Херца 

-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
DundyTheCroc написа:Времето за реакция е това, за което един пиксел сменя състоянието си, а честотата на опресняване показва колко пъти в секунда се сменя цялата картина. При CRT мониторите електронния лъч изписва ред по ред картината на кинескопа и за това при ниски честоти на опресняване не е много приятно за гледане, при LCD това го няма и 50-60 Херца са достатъчни. На 60Hz Full HD LCD телевизор спокойно си гледам HD цифрови канали, не се вижда замазване, но дисплея е само 22 инча, при по-големи телевизори замазването е по-видимо. Моят избор би бил телевизор на 100 Херца и 2ms време за реакция, а ако планирам да гледам 3Д филми поне 200 Херца
Абсолютно съм съгласен със всичко, само едно се чудя. Тези 2ms време за реакция нещо мъ съмняват

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Няма какво да те съмняват. Мисля, че Самсунг или ЛГ ги мереха сиво-бяло-сиво. Което реално отговаря на доста повече милисекунди. Общо взето всеки си ги мери както му е кеф, като някои марки се възползват от това и със ситни буквички пишат, че това време е премерено при еди си какви условия.
-
Именно тези 2мс са пълна измама. Маркетингов трик 

- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Без коментар!
Последна промяна от escrime на Чет 22 дек 2011 16:27, променено общо 2 пъти.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Първия път като видях 100 херцовия Самсунг на баджанака /с HD приемник на Булсат/ се чудех защо филма който даваха ми прилича на театър а той определено не е -"Щатски шерифи" ,после прочетох във форумите на Сетком /там ги разбират нещата/ че точно 100-те херца правят този отвратителен за мен ефект и че хора купили си такива телевизори просто не ползват тази "екстра" 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
5. Допълнителни функции «Подобрители».
Честият въпрос защо са ни нужни, как работят и доколко критично е отсътствието им? Тук определенно няма отговор – много обширен въпрос. Като правило, всички тези функции са нужни за отстраняване на недостатъци, присъщи на определена технология, с цел подобряване на картината. Някои функции действително са полезни и необходими, някои са само рекламен ход. Най-разпространените от въпросите:
Какво представляват 100Hz и може ли без тях?
Телевизионният сигнал си е 50Hz (PAL) и презредова развивка, като по електронен път се конвертира до 100 Hz. Това е технология при която между 2 кадъра ,се вмъква един празен кадър/тъмен екран/. Базовото 100Hz преобразуване се постига с кадрова памет - двата полукадъра се записват в буферна памет и се показват с двойно по-голяма честота. Това премахва "мигането"-при кинескопите/при LCD и плазмените такова няма те по принцип са прогресивни телевизори-Модерната реализация на 100Hz при LCD е вмъкването на черен екран, за да се получи ефект на стробиране, тъй като човешкият мозък възприема като ясни движения от показани му за кратко картинки. Тъй като при LCD екраните всеки кадър остава изборазен продължително(до появяването на следващият) се получава задържане на образа(image retention) в човешкото око/мозък и картината се възприема като размазана.Накратко казано 100Hz повишава- яснотата на изображението. 100Hz-действат ,като ускорител на LCD матрицата-намаляват времето за реакция на пикселите/при плазмените панели се премахва дразнещото трептене на картината/.- леко увеличават хоризонталната резолюция при динамични сцени /Motion Resolution/.
50hz - 300 - 400 реда
100hz - 500 - 700 реда
200hz - в случая с impulsive 200 hz (100Hz панел + 100Hz сканираща подсветка) - 900 реда
100Hz - са ви нужни при гледане на динамични сцени, в частност спортни предавания, например, футболен мач. Може и да имат смисъл в някой сцени за по-плавно движение, но и да добавят странични ефекти, които не са налични в оригиналния материал. Така става ,когато производителя се опитва да генерира допълнителни междинни кадри.. В почти всички сериозни ревюта при гледане на филми експертите предпочитат да изключат това и гледат филма така ,както е сниман. На практика важен е параметъра инертност на панела, който при LCD е в порядъка на милисекунди, а при плазма микросекунди.
Някой ще ви кажат ,че няма разлика при включени и изключени 100hz-трудно се забелязва-помага малко за компенсиране на по-бавните матрици, но много често това е за сметка на други дефекти в картината. Повишава рязкостта при възпроизвеждане на движения над два пъти спрямо обикновен LCD, което дава време на отговор 3 милисекунди (измерено във възприемана ширина на размазани ръбове - BEW). При обикновенните LCD телевизори тя е 50hz/.100Hz технологията при плоските екрани има много малко общо с тази при CRT екраните. По своето естество плоските дисплеи са прогресивни и нямат нужда от често обновяване за да се избегне неприятното трептене. При някои плоски екрани даже ползва стробиране(трептене) на подсветката за да се подобри възприеманата от човешкото око острота и детайлност на картината.
Като цяло не толкова 100Hz технологията е важна при тях, колкото MCFI(Motion Compensative Frame Interpolation)-/Perfect Natural Motion-PHILIPS ,Motion Flow - SONY и т.н./. Т.е. вмъкването на пресметнати междинни кадри, които подобряват плавността на движението. Общо взето ползите от тези технологии не са кой знае какви, в голямата си част са маркетингови трикове и дори при добрите си реализации решавайки един проблем създават нови (различни видиве артефакти).
Plasma дисплеите никога не са имали проблеми с бързите движения (времето за реакция там е нищожно), а LCD дисплеите в топ моделите се подобриха дотолкова, че всички познати замазвания вече почти не съществуват.
Така че, моето мнение да гледате другите качества на телевизора и да не поставяте 100Hz сред необходимите екстри.
ЗАБЕЛЕЖКА: НЕ ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИ С ВКЛЮЧЕНИ 100 или 200Hz !!! Картината става като в телеспектакъл или документална хроника (странен и непривичен еффект)....
200 Hz това рекламен ход ли е или реално подобрение?
Има две технологии за 200Hz. В първата /която е за предпочитане/ се използва 200hz-ов процесор при който след всеки действителен кадър се подават 3 празни кадъра. Във втората технология, се използва 100Hz-ов процесор и сканираща подсветка/лампите гаснат и светват поред отгоре на долу/. Използва се така нареченият стробиращ ефект. Истината е, че с тази екстра те подобряват леко поддържаната вертикална резолюция при движение. За справка- със 100hz е около 500-600 линии. При моделите с 200hz е 1080, но ако се ползва на макс , при което сигурно се появяват проблеми в образа.
Видях плазма с IFC 600Hz, 6 пъти по-добре ли работи?
При плазмите тези херци нямат нищо общо с трептенето на картината. Това не е честота, с която се обновява информацията за всеки пиксел и не работи на същия принцип като при кинескопа или ЛСД-то. Това е генериране на допълнителни кадри-получава се театрален ефект на картината. Разбира се, донякъде това е измама или по-скоро евтин рекламен трик.
Един интересен цитат от форум, на който бих имал доверие при избор на телевизор (скоро ще ми се наложи да избера такъв). Мисля, че тоя цитат е достатъчно добре написан, за да може колегата сам да прецени има или не смисъл.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
ЗАБЕЛЕЖКА: НЕ ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИ С ВКЛЮЧЕНИ 100 или 200Hz !!! Картината става като в телеспектакъл или документална хроника (странен и непривичен еффект)....
Е те точно това нещо съм чел и аз ама колегата се постара да го цитира от оригинала
Е те точно това нещо съм чел и аз ама колегата се постара да го цитира от оригинала

- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Това като го прочетох и направо унемех,значи май-май на този етап ше се взима 50Hz 

MITKO_DVD написа:Това като го прочетох и направо унемех,значи май-май на този етап ше се взима 50Hz
След време ще ти се догледа 3D с "пасивни" очила и ще се ядосваш.Цените почти нямат разлика, а и функцията се изключва на повечето телевизори.
П.С. Доста хора ти дадоха съвет, доста "флууд" има в темата, но те съветвам да ме послушаш.
-
Аз съм със 100Hz. Не съм забелязал някакво накъсване при филми. Някой ще даде ли повече инфо или клип по проблема?
- boyanmt
- Автомобил:
- Двигател:
разбира се че 100херца е за предпочитане но цената е с 200лева по-висока
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”