Възможен ли е проблем с релето на свещите? POLO 1.9D 99г AEF

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Възможен ли е проблем с релето на свещите? POLO 1.9D 99г AEF

Мнениеот tisho_tch » Сря 21 дек 2011 11:59

Колеги от няколко дни колата отказа напълно да пали: акумолатор-6, стартер-6..бял пушек отзад...и никакви надежди за палене. Издърпах я до един сервиз на БОШ (наблизо) за ремонт. Казаха ми че 4-те свещи (ориг. БЕРУ) са изгоряли заради неизправно реле..подавало ток постоянно. Въпросът ми е: Възможно ли е това при положение, че 15 сек. след въртене на ключа релето го чувам да ЦЪК-а всеки път ???

Иначе са ми сложили свещи БОШ..а реле щели да ми преправят от ПЕЖО (около 50лв)..било съвместимо.

Питали си доставчика..ново реле за моята колица е 600 лв maikomila :bowdown maikomila :bowdown

-----------------
POLO 1.9D 99г AEF

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Re: Възможен ли е такъв проблем с релето ?

Мнениеот bayspiro » Сря 21 дек 2011 12:18

Работата на релето може да се провери с лампа / от габарит 5 Вт/ - свързваш я паралелно на някоя от свещите и ЦЪК .... гледаш - гасне ли, не гасне ли :idea:

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 21 дек 2011 15:24

tisho_tch написа:
Питали си доставчика..ново реле за моята колица е 600 лв maikomila :bowdown maikomila :bowdown

-----------------
POLO 1.9D 99г AEF

Учудих се ...600лв за едно реле...че то от злато да беше ,нямаше да е толкова пари!! Не съм запознат точно с този мотор(AEF) едва ли има разлика с 1Y (AEF май са предимно с Лукас помпи) ,думата ми е ,че и двата са предкамерни атмосферки , на 1Y релето да е около 70-80 кинта (някъде там ) а на AEF 600?!? На тройника на маркучите за антифриза има един термодатчик ,той "подава "сигнал на релето и ако не е в ред пак има цигании,де включва ,де не ..някой път включи и не изключва докат "гръмнат" свещите..Или пък самото реле си е здраво и причината да не "подава " ток към свещите е,че се стапят от зор пластмасата около клемите за големия ток на релето и оттам няма контакт .Релето си "цъка" ,а не "отива дост.или никакъв ток до свещите .Не е лошо да видиш нещо по моргите за реле евентуално ако се окаже там проблема..купувал съм оттам за около25-30 лева(за 1 Y) :да:

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 21 дек 2011 15:38

tisho_tch написа:Колеги от няколко дни колата отказа напълно да пали: акумолатор-6, стартер-6..бял пушек отзад...и никакви надежди за палене. Издърпах я до един сервиз на БОШ (наблизо) за ремонт. Казаха ми че 4-те свещи (ориг. БЕРУ) са изгоряли заради неизправно реле..подавало ток постоянно. Въпросът ми е: Възможно ли е това при положение, че 15 сек. след въртене на ключа релето го чувам да ЦЪК-а всеки път ???

Иначе са ми сложили свещи БОШ..а реле щели да ми преправят от ПЕЖО (около 50лв)..било съвместимо.

-----------------
POLO 1.9D 99г AEF

До колкото се сещам, при твоя мотор, свещите включват и след като запалиш - това заради екологията, както при всяко ТДИ.
Предполагам, че това е объркало тези майстори. Щом имаш нови 4бр свещи карай и не сменяйте релето.
polo AEL.JPG

Голямото оцветено в червено ти е модула, който е скъпата част, а заграденото в синьо е обикновено евтино реле, което по-скоро то може да нагори.
За това пак казвам, че НЯМАШ проблем по колата. Проблема е бил само в изгорелите свещи.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 21 дек 2011 17:57

Само не разбрах сега колата пали ли или чак като сложат ново реле ще почне да пали ??

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Re: Възможен ли е проблем с релето на свещите? POLO 1.9D 99г AEF

Мнениеот tisho_tch » Сря 21 дек 2011 19:36

да, казаха че са сменили свещите и сега колата палела само като "помирише" ключа..но ако не сменили релето - скоро ще изгорят и тези свещи...та ме интересува дали е наложителна смяната на релето.

от схемата на Andonov предполагам че в моя сл. става дума за "модула"..показаха ми го свален от колата и предполагам че за него става въпрос...стои в дупката при бушоните.
...ако има някакво значение, номера на релето е: 028906125B

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 21 дек 2011 20:36

Andonov написа:Щом имаш нови 4бр свещи карай и не сменяйте релето.За това пак казвам, че НЯМАШ проблем по колата. Проблема е бил само в изгорелите свещи.
:да:

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Сря 21 дек 2011 22:09

и аз мисля че проблема ти е в изгорелите свещи ,слагай ги и карай,не се вкарвай в страшни филми.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 21 дек 2011 22:23

За всеки случай мини през някой сервиз /или познат дето поне малко разбира/ да провери все пак греят ли ти свещите на загрял двигател или не,ей така за собствено спокойствие :idea:

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Сря 21 дек 2011 22:42

...ами нали съм я оставил в оторизиран сервиз на БОШ уж знаят какво правят :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 21 дек 2011 22:47

tisho_tch написа:...ами нали съм я оставил в оторизиран сервиз на БОШ уж знаят какво правят :)

Да де,ама те могат да ти кажат "...свещите греят постоянно и ако си я вземеш така ще изгорят пак" и после ти "сменят" релето и казват вече няма проблеми ! А ти може да кажеш да не ти сменят релето и да си вземеш палещата кола която после да провериш на друго място дали работят постоянно свещите както са ти казали !

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Чет 22 дек 2011 0:06

От 4 години съм със свещи бош на AEF-a,супрер са!Палят на -22 от четвърт/-25 с два пъти подгрев или на второто въртене.След 5 год на -20 се замисля (говоря за миналата година),но си пали от вторият път!
Релето ти е в ред,изкарва се и му се зачистват и калайдисват краката!Имаше подобна тема и в нея колега казва,че си е купил реле за 30лв,а друг че си е взел на 15лв дали небеше и по евтино.Ставаше въпрос за чистоново!
Предните ми свещи бяха Iskra и заминаха за една година,+ това колата топла над 75 градуса подгрев не се включва с бошовите свещи,а с Iskrata ако ще и на 90 градуса да е загряла винаги подгряваха...явно и затова толкава бързо си заминаха!Бушона беше един огромен 40 или 60А,просто по голям авто бушон (изключваме тия за музика),не бях виждал!

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Чет 22 дек 2011 10:16

Вземай си колата и си джиткай, ако изгорят пак свещите ще занеш че е от реле, а то не струва повече от 50 лв.+нови свеши около 80лв. пак не са 600лв. Моя трактор така искаха да им го платя пак(същия номер като при теб+че компа ми бил изгорял, дрън дрън) миналата зима. Смениха ми само свещите с 4 нови Бош и няма грижи.

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Чет 22 дек 2011 19:14

Взех колицата от сервиза. Пали като барут :) сменени 4 свещи, старото реле си стои тъй като управлявало и други неща..не само свещите, но към него е прикачено още едно реле което е за свещите специално. Тази сутрин в студа запали от четвърт оборот, много съм доволен. Удоволствието ми струваше: 80 свещи + 50 доп. реле + 40 работа = 170лв

Между другото...допитах се до още един добър сервиз, хората там ми казаха същото: цената на ново оригинално реле за моя двигател е ~ 500-600 лв и в моя случай е необходимо задължително да се смени или преправи, иначе новите свещи са обречени.

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Чет 22 дек 2011 20:37

Ами едно мога да кажа,дано да не се чупи и да са я направили както трябва.Колата ти не е никак сложна за ремонти.Аз сам си я правех,сега с голфа виждам малко зор...че е с турбина и малко повечко елецтроника...
Но и с това мисля се справям,нямал съм сериозни проблеми за сега!

Върни се в “Дизелови агрегати”