сега аз ще ти обясня как стоят нещата с бързото каране, щото си карам бързо, да си го кажа... и да не се правя на светец
Карането бързо не е просто да си натиснал педала докрай и да си стиснал волана и да летиш.
Карането бързо е
мислене- мислиш 5-10 секунди напред, гледаш да предвидиш всички възможни варианти които могат да се случат във всеки един момент. Колкото повече варианти предвидиш, толкова по-добре- минимизираш шанса за гаф. Мислиш включително и това, какво си мислят другите около теб и какво биха предприели, което повтаря думите ми за предвиждане на варианти.
Карането бързо е
съобразяване- не навсякъде можеш да си позволиш да караш бързо, карането е съобразяване с това къде и кога може. Населени места, интензивен трафик, рискови изпреварвания, несъобразяване с пътните условия... и т.н това не е каране, а е пълно безразсъдство. Когато караш бързо, ти се съобразяваш с другите участници от движението, а не те с теб
Карането бързо е
усет и умение- да усещаш колата, която управляваш, да знаеш как се държи, какви са и възможностите. Да усещаш кога си на границата.
При карането бързо , сетивата ти са изострени, реакциите също. Не те отпуска, по себе си знам отпускането и монотонността на самия път как притъпяват разни неща.
Карането бързо е отговорност, и то голяма, а не беотговорност, както много хора си мислят.
Карането бързо не е за всеки, достатъчно е да прочетеш начина на разсъждение на даден човек и ти става ясно и за шофьорските му умения.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Имаше преди време една тема, в която се намериха няколко абсолютни тъпака дето не разбраха идеята на това което пиша и стана мазало... Ревете за магистралите като състояние- пак ще се повторя, дано този път няма изопачаване на думите ми, да ме линчуват разни тъпаци и т.н.. Тракия съм я минавал с близо 280км/ч с мотор(повече не можеше този

). Никакъв проблем. Сега вече се понагъна на Пазарджик и там не става. Но да кажете че състоянието на магистралите като цяло не позволява 140км/ч е абсолютна простотия, незнам в кое измерение сте, но не и в реалността. Не е нормално според мен, един нормално мислещ човек да иска да кара със 140, при положение че навалял половин метър сняг, или се изсипал зверски порой и да реве, че магистралата не става
Максимално разрешена скрост е едно, разумна и съобразена с пътните условия друго. Ако това нещо разни индивиди не могат да го осмислят... лошо. Тъпак, който неможе да си съобрази скоростта с пътните условия и го ограничава само максимално разрешената...

На пътя има място само като пътник, щото да му дадеш кола е като да дадеш картечница на луд.
Конкретно при карането бързо при мен, щото няма как някой тъпак да не каже, че ще му отнеса колата... и понеже е тъпак и няма да е разбрал по-горе написаното да си спестим и евентуалното четене на морал:
-Когато карам с висока скорост,почти никога не пресвяткам, щото аз съм длъжен да се съобразявам. В самото пресвяткане м/у другото няма нищо лошо, поне аз не го възприемам обидно- заостря вниманието
-Никога няма да има засичане при изпреварване, отнемане на предимства и каквото и да е рисково по отношение не само на мен, но и на другите участницив движението.
-Когато примерно застигна две коли, движещи се една зад друга, винаги намалям, щото винаги допускам, че единия може да тръгне да изпреварва без да погледне в огледалото.
-На път със завои, на завой без видимост, никога няма да си позволя да го мина на ръба, винаги си оставям малко резерв.
-На много малко места въобще мога да си позволя каране на ръба, пътищата не са писти
-МПС-та които си позволям да карам така, позволяват да се кара така!
- И понеже не съм най-бързия, има много по-бързи от мен, винаги си гледам и в огледалото. Нямам спомен някой бързодвижещ се да ме е застрашил, но косите ми са ми ги изправяли разни заспали и некадърни ... водачи.
Толерантен съм, независимо дали карам бързо или бавно.
Бързото каране е едно, безразсъдното е съвсем друго. Безразсъдно може да се кара и бавно и бързо!
Конторлът по пътищата се затяга, хем и по-добре хем и за съжаление. Карането бързо е нарушаване на правилата, но ако се прави, а то се прави масово и винаги ще се прави, то поне нека е с акъла си.
По мое мнение скоростите по магистралите скоро ще се увеличат навсякъде. Майката му е създаване на условия за предотвратяване на ПТП-та, магистралите са най-подходящи за това. Ясно е че при големи скорости, щетите са много по-тежки, но броят на ПТП-тата ще е много по-малък (макар че не съм убеден че на един нормален път, неразчетен за трафика по него, особено и проблемен октъм изпреварване, с 90км/ч като се забиеш челно в насрещно движеща се кола е по-леко, но както и да е )
сори за досадно дългия пост.