Проблем с 1.6i ABU двигател.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Mileniom
Автомобил: VW Passat B5 Variant
Двигател: 1998 AFN

Проблем с 1.6i ABU двигател.

Мнениеот Mileniom » Пон 26 дек 2011 18:29

Здравейте и честита Коледа.
Първо искам да се извиня,че пиша тук (като собственик на Сеат Ибиза),но във форума на Сеат не намерих помощ и насока за разрешаването на проблемите ми.

Така започвам от самото начало, както и в заглавието пише двигателя е 1.6i ABU 75 понита :) .

Преди 2 седмици изкарвам колата от гаража и гледам локвичка антифриз на земята, отварям капака и забелязах че там където е гарнитурата на главата от към ангренажния ремък се събира антифриз и се стича по блока а от там на земята. Посъветвах се с майстор, който каза, че трябва да сменям гарнитурата на главата, ок хубаво оставих му я и на другия ден вечерта я взимам "готова" със сменена гарнитура шлайфана глава нови болтове за захващане на главата към блока и там започва страшното.

1. При първо палене на студен двигател оборотите скачат и се задържат над 1100 и тресе 2-3 минути докато се поразработи.
2. Когато загрее двигателят и спра на светофар и изключа от скорост оборотите започват да "играят" между 600-700 и да тресе.
3. Започна да пуши бял пушек от ауспуха ВИДЕО в случая тук двигателя е студен, но и при загрял двигател положението е същото а като го форсирам става димна завеса..
4. Проблема с теча на антифриз остана, но този път не от старото място а от друго. Закарах колата на втори майстор и там се оказа, че водната тръба под изпускателния колектор е спукана, смени я човека обаче на другия ден отново антифризна локвичка в гаража.
5. Под капачката на маслото се образува "БОЗА" обаче маслото е бистро и има долу/горе същия цвят като на тази СНИМКА

Ще съм много благодарен ако има някой, който се е сблъсквал със подобни проблеми да сподели как ги е отстранил, да ме насочи къде да търся причината за тях.

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Проблем с 1.6i ABU двигател.

Мнениеот snupeca » Пон 26 дек 2011 18:37

Колега, струва ми се, че майстора си е оставил ръцете с гарнитурата.. :roll: Ако наистина гори антифриза, се обясняват пушека и прекъсването, загубата не знам каква е но ако съм прав, ще е доста голяма, + теча..
Конденза по капачката по принцип е нормален зимно време, особено ако караш на къси разстояния, и още повече имаш газова. Следи маслото - ако наистина е отново гарнитурата ще стане и то на боза.. но дано греша :roll:

Mileniom

Мнениеот Mileniom » Пон 26 дек 2011 19:03

Ами загубата за 2 седмици е доста голяма всяка сутрин доливам концентрат около 100-150 мл. А колкото до майстора не само ръцете си е оставил ами и краката направо.
Газова нямам и в действителност колата се кара около 10-15 км на ден ходя само на работа с нея.

Потребителски аватар
audi__a8
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот audi__a8 » Пон 26 дек 2011 19:11

а маслото в нормално роложени е ли ти стои

atk9020
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atk9020 » Пон 26 дек 2011 19:16

Колега според мен може и изобщо да не е шлайфана главата само да ти е вземал парите.

Mileniom

Мнениеот Mileniom » Пон 26 дек 2011 19:22

audi__a8 написа:а маслото в нормално роложени е ли ти стои

Да колега.
atk9020 написа:Колега според мен може и изобщо да не е шлайфана главата само да ти е вземал парите.

Шлайфана е. Друг е въпроса дали е шлайфана качествено. :?

atk9020
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atk9020 » Пон 26 дек 2011 19:25

колко пари ти взема тоя "ветринар"

Mileniom

Мнениеот Mileniom » Пон 26 дек 2011 19:31

atk9020 написа:колко пари ти взема тоя "ветринар"

160

atk9020
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atk9020 » Пон 26 дек 2011 19:36

само за работа ли или с частите

Mileniom

Мнениеот Mileniom » Пон 26 дек 2011 19:37

atk9020 написа:само за работа ли или с частите

Части,работа, шлайфане всичко.

atk9020
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atk9020 » Пон 26 дек 2011 19:38

незнам колега май ще се наложи да я сваляш главата пак

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Пон 26 дек 2011 19:42

Колега, оправи първо теча, и забележи загубата дали е голяма. Ако го гори, има вариант да имаш пробив на цилиндър, и да вкарва от там, без да го меси с маслото.. :roll:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 дек 2011 19:43

Това с 160-те лв е невъзможно :)
Сега правя един мотор,ама е 1.4 ABD,горе-долу същия екземпляр :)
при такъв ремонт се правят :
1. обслужване на главата - напасване на клапани,смяна на гумички,водачи,челен шлайф 0.1мм (ако е по-крива,може и повече).Само това по сервизите за глави струва едни поне 100лв с техни материали (често дори по-скъпо,ама понеже аз пиша за София,казвам горе-долу).
2. сменят се всички г-ри по двигателя общо взето - г-ра на главата,вмукателен колектор,изпускателен колектор,г-ра капак клапани и т.н. - тези г-ри - те са грубо около 60-70лв,ако са читави (30 е тази за главата Елринг,25 е тази за капака на клапаните,гумена,пак елирнг,другите са евтини) .
3. промива се охл. с-ма
4. ако и в картера има антифриз,се сваля картера,измива се от вътре,сменя му се г-рата.
5. ново масло,нов антифриз
6. за труд трябва да ти вземе едни 100лв,ако става дума за София,ако си някъде другаде може да ти вземе повече,може и по-малко (зависи къде си).
7. болтовете за главата са 30-тина лв на Reinz,на Колбеншмидт са по-евтини,но ги няма налични за малките мотори (само поръчка от Германия)
С тези 160лв сам си прецени дали и какво точно е сменил (освен ако не са само за труд,де ама за труд са си доста,само за главата) :)
Това на видеото е пара,нормално е на това студено време,без значение дали е на загрял или на студен мотор.Ако я покараш 300-400км без да спираш,няма да пуши после,защото ще загрее кюнците и няма да излиза видима пара :)
За прекъсването и не доброто вървене,може да няма центровка на запалването (трябва да свали делкото,за да свали главата,ако я е свалял :) ).
:beer

Последна промяна от zfa159 на Пон 26 дек 2011 19:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Пон 26 дек 2011 19:44

На пукната глава ми мирише то шлайфа си е шлайф но ако не са я огледали качествено може и да са я пропуснали.

Mileniom

Мнениеот Mileniom » Пон 26 дек 2011 19:57

atk9020 написа:незнам колега май ще се наложи да я сваляш главата пак

Ще я свалям щом се налага обаче тоя път май ще трябва да си потърся някой по сръчен пък дори и по скъп да е майстор.

zfa159 написа:Това с 160-те лв е невъзможно :)
Сега правя един мотор,ама е 1.4 ABD,горе-долу същия екземпляр :)
при такъв ремонт се правят :
1. обслужване на главата - напасване на клапани,смяна на гумички,водачи,челен шлайф 0.1мм (ако е по-крива,може и повече).Само това по сервизите за глави струва едни поне 100лв с техни материали (често дори по-скъпо,ама понеже аз пиша за София,казвам горе-долу).
2. сменят се всички г-ри по двигателя общо взето - г-ра на главата,вмукателен колектор,изпускателен колектор,г-ра капак клапани и т.н. - тези г-ри - те са грубо около 60-70лв,ако са читави (30 е тази за главата Елринг,25 е тази за капака на клапаните,гумена,пак елирнг,другите са евтини) .
3. промива се охл. с-ма
4. ако и в картера има антифриз,се сваля картера,измива се от вътре,сменя му се г-рата.
5. ново масло,нов антифриз
6. за труд трябва да ти вземе едни 100лв,ако става дума за София,ако си някъде другаде може да ти вземе повече,може и по-малко (зависи къде си).
7. болтовете за главата са 30-тина лв на Reinz,на Колбеншмидт са по-евтини,но ги няма налични за малките мотори (само поръчка от Германия)
С тези 160лв сам си прецени дали и какво точно е сменил (освен ако не са само за труд,де ама за труд са си доста,само за главата) :)
:beer
Ами незнам чесно казано кое колко струва и на какви пари го е копувал той и колко е качествено обаче толкова пари ми иска толкова му дадох каза ми това това и това ти смених и това беше.

snupeca написа:Колега, оправи първо теча, и забележи загубата дали е голяма. Ако го гори, има вариант да имаш пробив на цилиндър, и да вкарва от там, без да го меси с маслото.. :roll:
Проблема е че няма ясно видимо място от къде изпуска антифриз за да се отстрани.

Zerga3GT написа:На пукната глава ми мирише то шлайфа си е шлайф но ако не са я огледали качествено може и да са я пропуснали.
И един комшия (старо куче) каза, че може главата да е пукната, но се надявам да не е, че тогава по-добре нова кола да копувам.. :?

Направо незнам какво да мисля и какво да правя. Преди да му я оставя на тоя "майстор" колата мъркаше като коте нито обороти губеше нито пушеше нищо. Видях локвичка антифриз закарах я до сервиза стабилни обороти без прекъсване взимам я и немога да я позная..

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”