влага зимно време в купето

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
atanas_iliev
Автомобил: vw santana
Двигател: DT 1986

влага зимно време в купето

Мнениеот atanas_iliev » Пон 26 дек 2011 19:48

Здравейте колеги,
първо честита коледа и весело посрещане на новата година и много успехи и за напред !!!

Предполагам много хора от вас имат същия проблем като мен ,и реших да пусна една тема ,където да се дискутира кой как се справя с въпросния проблем или го е ограничил до минимум .
А проблемът е следния - зимно време , студ ,влизаш в колата и палиш и не след дълго само от твоето дишане и топлина топлия въздух се лепи веднага по стъклата и те се изпотяват моментално.След това започва едно трескаво пускане на парното ту на топло,което още го няма де :) ,ту на студено и така .Ако се движиш на по - голяма дистанция проблемът се отстранява ,но аз говоря именно за градски пробег който те води до работа и обратно и предполагам,че при повечето от вас не е повече от 5 км,както и при мен.До тука добре ,уж влагата я няма ама само така си мислим!!!Паркираме в двора (за тези ,които нямат гаражи или като мен не могат да ги ползват по предназначение),да предположим че е минус градуси като сега и какво да видим на другата сутрин като отидем да палим за работа - влагата уж която я нямаше не стига че се е залепила за стъклата (по често предното) ами и при по-студено е и замръзнала!!!
Ето тогава направо се вбесявам и вместо да търкаш скреж отвън на стъклото ти търкаш отвътре.
От едно известно време оставам аз лично леко отворен прозорец за да излиза топлия въздух през нощта от колата, но не винаги е възможно това!Знам някои ще кажат има много препарати мажи с тях и си ОК ,да до някаква степен.
Моля ако има вече дискутирано по въпроса и темата не представлява интерес или просто не съм я пуснал на правилното място или да се изтрие или да се премести!!!
Ще следя с интерес за вашите макар и прости ,но ефективни решения :D

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Re: влага зимно време в купето

Мнениеот vinixxx » Пон 26 дек 2011 22:29

ами ти си описал съсем нормални неща,за зимния сезнон.Силно се съмнявам че ще намериш решение,но се надявам да го направиш :?

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Пон 26 дек 2011 22:35

atanas_iliev
Автомобил: vw santana
Двигател: DT 1986

Мнениеот atanas_iliev » Пон 26 дек 2011 23:44

колеги въпросът е как да не допускаш да остава топлия въздух който се е създал в купето при къси разстояния,за да не е замръзнал на другата сутрин на стъклото
като паркирам изчаквам няколко минути с отворени врати да излезе
, но не винаги може да се чака да влиза от вън въздух
а иначе не мисля ,че при японските коли го няма , до момента съм сменил 6 коли , дори и една японска и все проклетия скреж от вътрешната страна на стъклото :(
но явно и тази зима ще си стържем от вътрешната страна на стъклото :D

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 26 дек 2011 23:56

Проблема е нерешим :D .

При голям студ слизам и паля и се прибирам , пия си кафето и чак тогава пак слизам и тръгвам :lol: . Когато имам температура поне 70-80 градуса (а това на дизел , както е при мен , за по-малко от 5км е недостижимо) си позволявам да пускам външен въздух (спирам рациркулацията) . Това е най-добрия начин за подсушаване - топъл и сух въздух , комбинирано с леко отворено стъкло на задна врата ... ако няма деца на задната седалка де :) !

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 27 дек 2011 0:13

Аз пък ползвам пуснат климатроник на предното стъкло. С мокетни стелки съм. Карам на къси разстояния, но никога не ми се е заледило стъклото отвътре :beer

Потребителски аватар
freshenero
Автомобил: Sharan
Двигател: ADY 2000

Мнениеот freshenero » Вто 27 дек 2011 0:17

Има един спрей за стъкла ,против изпотяване.Аз миналата седмица си купих,напръсках ги малко и има ефект.Сега като я изчистя по-обстойно пак ще напръскам по-обилно.Купих го от един склад за стр.мат.Мога да го снимам утре.

Потребителски аватар
freshenero
Автомобил: Sharan
Двигател: ADY 2000

Мнениеот freshenero » Вто 27 дек 2011 0:20

http://www.get.bg/product_info.php?products_id=24971 Нещо подобно но аз го взех за 2.40 :applause:

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 27 дек 2011 10:18

Зимата е мокро-сняг,киша.Вкарва се с краката много влага в колата.Тя като се изпарява и честито.Аз мисля да пробвам с хигроскопичен обезвлажнител на Церазит. Четох някъде,е имат такива малки капсули които стават за извличане на влагата от кола. Проблема според мен ще е,че тези обезвлажнители работят добре при високи температури,а при -10 градуса не съм сигурен,че ще хванат влагата :?

Потребителски аватар
RoadRunner
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2003

Мнениеот RoadRunner » Вто 27 дек 2011 11:34

Мойте стъкла също много се запотяваха и се сетих, че може да е от филтъра на купето. Купих си нов от пасат защото не ми се слагаше с активен въглен който струваше 40лв и проблема почти се реши, пак се запотяват но много по малко.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 27 дек 2011 12:20

За зимата свалям филтъра на купето, и без това няма толкова пепел във въздуха, а дебита се увеличава.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Сря 28 дек 2011 14:02

Ще си позволя да направя едно обединение на мерките срещу посоченият проблем. Първо, след спиране на колата оставяй вратите отворени за 2-4 мин. да излезе топлият-влажен въздух, второ може да пробваш да сложиш един влагоуловител (като тия димашните) и трето (мисля, че е най-ефективно)- спрейче против запотяване на стъклата. Има и още две неща - ако си с текстилни стелки ти предлагам да си сложиш гумени, поне за зимният период, текстилните задържат влагата от снега, който внасяш в колата и после знаем какво става. Също така е важно състоянието на филтъра за купето, ако не се сменя редовно и е задръстен допринася за потенето на стъклата, аз моя го сменям на 20 хил. километра. При мен въпреки, че съм с текстилни стелки, нямам влагоуловител, нито проветрявам колата след спиране нямам подобен проблем.
Може би защото растоянието от нас до работа е доста по-голямо, може и наличието на климатроник да помага.
:lol:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 28 дек 2011 14:13

И не оставяйте колата на слънце, защото се загрява купето, водата се изпарява и кондензира по стъклата, като се скрие слънцето. После замръзва и се налага да стържеш.
Влагоуловителите Церезит са плацебо, не помагат и не пречат!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”