голф 3 АБД-Има обороти-има парно, няма обороти - няма парно.
- dj_nako
- Автомобил: Golf 5 tsi
- Двигател: BMY 2007
Re: голф 3 АБД-Има обороти-има парно, няма обороти - няма парно.
Загрях колата, карах я на високи обороти, достигна си 90 градуса, карах я 40км общо. На високи обороти има, на ниски няма. Обезвъздуших парното преди това. Обезвъздуших радяторчето на парното. И пак проблема си е същия. Радяторчето на парното си е ново на 1000км. Щом като не е помпата, защо пусна течност от тънката тръбичка при високи обороти, а не при всички обороти? Помпата ще е усещам.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Никога не съм пипал точно такъв двигател, но много добре знам как работи центробежната помпа, дори колегата да е прав и витлата да са метални (от този форум знам, че едни и същи помпи ги има и с метални и с пластмасови витла зависи какви си си купил от магазина) щом не работи на ниски обороти значи по тях се е намотало нещо и не могат да си вършат работата.
Щом помпата работи само при високи обороти проблема със сигурност е в перките и.
Може би трябва като си купуваш помпа да я купиш с уговорка за връщане, ако твоята е годна и трябва само да се почисти, но най-вероятно си с пластмасова перка със счупени витла. Можеш и в магазина да питаш с каква перка е твоята помпа и ако имаш избор да си вземеш нова с метални витла.
Ако помпата не е обезвъздушена няма да работи на никакви обороти.
Щом помпата работи само при високи обороти проблема със сигурност е в перките и.
Може би трябва като си купуваш помпа да я купиш с уговорка за връщане, ако твоята е годна и трябва само да се почисти, но най-вероятно си с пластмасова перка със счупени витла. Можеш и в магазина да питаш с каква перка е твоята помпа и ако имаш избор да си вземеш нова с метални витла.
Ако помпата не е обезвъздушена няма да работи на никакви обороти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
колега не ми отговори как ти беше парното преди да смениш антифриза ....
по въпроса с помпата , все се надявам че някога си си сменял ангренажния ремък и вероятно и помпата и може би имаш спомени с какви витла е.... моята е сменяна и е с метални , не съм запознат с всички ментаци по магазините може да има и с пластмасови не бих се очудил
И пак ти казвам не бързай да купуваш извади първо тая и виж в какво състояние е и тогава
по принцип на тия двигатели водната помпа не е с много добър дебит според мен това си зависи от конструкцията , виж ако беше външна с ремък както е при някой пасати тогава вече е друга работа
Все си мисля че не ти е проблема в помпата и при мен не тече антифриз от тънкото маркуче в казанчето даже и на високи обороти не съм го виждал обаче имам парно
виж тук във форума още един колега има същия проблем като тебе и още не е ясно къде е проблема той е сменил и въпросната помпа и все тая , за момента се съмнява че е от некачествен радиатор в купето и ти каза че си го сменял какъв взе... и още един въпрос имаш ли газова уредба , може да се окаже че и това е проблем
по въпроса с помпата , все се надявам че някога си си сменял ангренажния ремък и вероятно и помпата и може би имаш спомени с какви витла е.... моята е сменяна и е с метални , не съм запознат с всички ментаци по магазините може да има и с пластмасови не бих се очудил
И пак ти казвам не бързай да купуваш извади първо тая и виж в какво състояние е и тогава
по принцип на тия двигатели водната помпа не е с много добър дебит според мен това си зависи от конструкцията , виж ако беше външна с ремък както е при някой пасати тогава вече е друга работа
Все си мисля че не ти е проблема в помпата и при мен не тече антифриз от тънкото маркуче в казанчето даже и на високи обороти не съм го виждал обаче имам парно
виж тук във форума още един колега има същия проблем като тебе и още не е ясно къде е проблема той е сменил и въпросната помпа и все тая , за момента се съмнява че е от некачествен радиатор в купето и ти каза че си го сменял какъв взе... и още един въпрос имаш ли газова уредба , може да се окаже че и това е проблем
- dj_nako
Нямам газова, парното преди си беше страхотно, прецака се като духна гарнитура която после сменихме. Колата е на 325 000км, аз смених ангренажен ремък на 180 000 и на 315 000, и 2-та пъти не съм сменял водната помпа и не знам с какви витла е.
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Помпата ако е 4итава няма зна4ение с какви ветла е.И да я извадиш и да я гледаш ништо няма да разбере6,сменяи я и парното ште доиде.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Явно колегата над мене никога не е виждал водна помпа (или поне на този двигател) Какво значи читава
Пич това е една ос на която от едната страна е запресована перка подобна на перката в сушоара на жена ти самоче е метална и чупене няма , а от другата страна на оста е запресована шайба на която се зацепва ангренажа , за да спре да се върти перката трябва да се скъса ангренажа , просто и елементарно , лагери няма има две втулки и между тях о ринг пръстен за да не изпуска антифриз , дори да са износени втулките до неознаваемост и о ринг пръстена да е изгнил дори да тече като лейка , тази помпа ще продължава да си прави нужното налягане , пак повтарям това не е нагнетателна помпа тя не работи с голямо налягане това е просто циркупационна помта подобна на парнаджийските тя не прави налягане тя само върти антифриза
на тая проста конструкция няма как да не се забележи неизправност счупен зъб или разбита втулка лагер даже о ринг пръстена се вижда
Друг е въпроса че на тия километри действително не е лошо колегата да я смени щом не я е сменял досега но след преглед на старата която може и да му е оригиналната а новата която ще вземе не се знае какъв боклук е ..... и пак според мен това са 60 -80 лв на вятъра
Пич това е една ос на която от едната страна е запресована перка подобна на перката в сушоара на жена ти самоче е метална и чупене няма , а от другата страна на оста е запресована шайба на която се зацепва ангренажа , за да спре да се върти перката трябва да се скъса ангренажа , просто и елементарно , лагери няма има две втулки и между тях о ринг пръстен за да не изпуска антифриз , дори да са износени втулките до неознаваемост и о ринг пръстена да е изгнил дори да тече като лейка , тази помпа ще продължава да си прави нужното налягане , пак повтарям това не е нагнетателна помпа тя не работи с голямо налягане това е просто циркупационна помта подобна на парнаджийските тя не прави налягане тя само върти антифриза
на тая проста конструкция няма как да не се забележи неизправност счупен зъб или разбита втулка лагер даже о ринг пръстена се вижда
Друг е въпроса че на тия километри действително не е лошо колегата да я смени щом не я е сменял досега но след преглед на старата която може и да му е оригиналната а новата която ще вземе не се знае какъв боклук е ..... и пак според мен това са 60 -80 лв на вятъра
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Абсолютно същия проблем го имах с моето ABD! Оказа се, че радиаторчето на парното е почнало да се запушва и като не си в обороти няма достатъчно циркулация през него. Много хора се опитват да ги промиват, но в 90% от случаите след промиването следва протичане на радиаторчето. Ако искаш да ти е мирна главата си взимаш едно Нисенс и отваряш тая тема:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=152266&start=0
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=152266&start=0
- dj_nako
С цел обезвъздушаване на системата извадих маркуч който свързва всмукателните тръби с трипътника и оттам цялата охл. система и при запален двигател не пръска вода нито на ниски, нито на високи обороти, а в системата има. Защо не върти водата, след като помпата е с метални лопатки според колегите с АБД?
п.п. Относно колегите с мнение за радяторчето на парното....абре то си е идеално, просто на ниски обороти нямам никакво въртене на водата в цялата система.
п.п. Относно колегите с мнение за радяторчето на парното....абре то си е идеално, просто на ниски обороти нямам никакво въртене на водата в цялата система.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Хмммм, казваш, че когато в разширителния съд антифриза е над минимума от малката тръбичка за обезвъздушаване изобщо нищо не тече? Колата обаче викаш си загрява нормално и перката се включва, което означава, че циркулация имаш.
Като седи на място по дълго време пробвай как са и 2-та маркуча към и от радиаторчето на температура. Ако единия е осезаемо по-хладен 100% ти се запушва радиаторчето. Иначе винаги може да си направиш профилактично промиване на системата и да не караш с български антифриз. Повечето проблеми на VW-тата по охладителната система са от кофти антифриз.
Като седи на място по дълго време пробвай как са и 2-та маркуча към и от радиаторчето на температура. Ако единия е осезаемо по-хладен 100% ти се запушва радиаторчето. Иначе винаги може да си направиш профилактично промиване на системата и да не караш с български антифриз. Повечето проблеми на VW-тата по охладителната система са от кофти антифриз.
- vr0558at
- Автомобил: Audi A4 B5
- Двигател: AJM
Здравейте колеги. И аз преди бях с АБД двигател имах перфектно парно и в един момент то изчезна точно като на колегата пуснал темата ходих на майстор който ми каза че е двигатела е издухал гарнитурата на главата и затова нямам парно. Оставих му колата смени гарнитура шлайфа главата дадох му едни 180 лева за ремонта и на другич ден качвам се в колата карах докато загря и парно има ама някой друг пат. И си викам я дай да си сваля водната помпа да я видя и я свалих като и видях че турбината се беше огладила се едно това не е водна помпа(небеше останало 1 здраво витло) взех нова помпа сложих я и после парно да ти изгори очите. Такаче не е голяма философия да свалиш водната помпа и да видиш дали не е отишла при прадедите си.
-
- Автомобил:
- Двигател:
до къде стигна въпросния проблем
- daniel golf 3
- Автомобил:
- Двигател:
колеги ако е прецакана помпата ще му прегрява колата на колегата,а той няма такива ядове.най вероятно е въздух щом съвпада със смяна на гарнитурата,т.е.цялостно истакане на антифриза,а може и да се е получило някакво запушване също.по принцип тези коли нямат проблеми с обезвъздушаването,но покарай малко така да видиш.не стане ли извади двата маркуча където са за парното и със силна струя вода го продухай трябва да стане.в най лошия случай ново радиаторче за парното,но задължително трябва да върти водата през разширитела,оправи първо това,може за това да не ти обезвъздушава...успех колега!
- dj_nako
не съм вадил помпата защото има много сняг и не мога да се кача до гаража си с летните гуми. но при опитите си колата като боксува яко, двигателя си достига 96 градуса и се охлажда до 80. Усеща се мн леко топло от парното. И 2-та маркуча на парното са топли, даже единия е по-топъл от другия. Ще сваля помпата и ако не е тя, ще вадя радяторчето.
- dj_nako
Свалих помпата и се оказа че лопатките и са изядени. В нея е бил целия проблем. Лошото е че преди нея, смъкнах главата, шлайфах я, смених гарнитурите, монтирах я и чак тогава реших да погледна помпата
70лв набутване.

- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Колегата които е виждал доста водни помпи нешто няма ли да каже? Даже и взе да ми разяснява принципа на деиствив на водна помпа... 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”