Детските столчета - сигурност за децата или мъка за тях?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Детските столчета - сигурност за децата или мъка за тях?

Мнениеот dobrin » Вто 27 дек 2011 23:17

Още от раждането си и двете ми деца ВИНАГИ пътуват в столчето закопчани. Никога не са изразявали недоволство, че им е неудобно или нещо друго. Големият е вече почти на 6 и автомобилът не тръгва без да е закопчан коланът му, вече го прави сам, дори се състезава с мен винаги да ме изпревари. Според мен нежеланието на децата да се возят в столче идва от отношението на родителите към това.
За возенето без столче изобщо не бих коментирал. Случвало ми се е един - два пъти, когато сме повече хора в колата, да се наложи да сложим столчето в багажника и сина ми да пътува седнал в майка си - повярвайте ми, през цялото време съм на тръни. Както написа един колега по-горе - дори да знам, че му е неудобно, пак ще пътува в столче, защото предпочитам децата ми да са живи и здрави, и бих жертвал дори удобството им в името на това.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 27 дек 2011 23:48

myrshavija написа:
Tihon написа:... ползваме столче "изо-фикс"...
:офф Това е начин за закрепване, а не модел или марка. Все едно в темата "за и против ксенона" да кажеш "моя ксенон е с H7 крушки".

Начин на закрепване е, но в общия случай да носи едно 10х отгоре откъм сигурност само по себе си .. при ISOFIX стола се държи на твърда връзка за желязо към купето, т.е. при удар или рязко спиране си седи на мястото. Обикновените столчета за след 18кг разчитат само на стандартния колан и тежестта на детето, като при инцидент съответно стола се подмята из купето...

Последна промяна от dj_tuhla на Сря 28 дек 2011 20:03, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 28 дек 2011 0:17

Изчетох цялата тема!Кой как си вози децата,как са го возели като малък,и катастрофи намесихте.А знаете ли коя година са загинали най-много хора в ПТП-та?!1971,или 1972,не помня баш.Колко хора са живеели в Бг,тогава,колко МПС-та е имало?И колко са били правоспособните в тея далечни години?Културата ни е кофти,момчета и момичета.Имаше и казано в 1 тема,За ксенона,май беше-ако некой кара с 200 и праи флаш 100 пъти от София до Бургас.Ми мри,ама мри сам!

Потребителски аватар
ceneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ceneto » Сря 28 дек 2011 16:48

аз пък четох една книга superfreconomics
дето има сравнения за загиналите, но съизмеримо и с изминатото разстояние
и като се отчете разстоянието сега са много по-малко от преди
в самата книга имаше сравнение на возене в столче и возене с колани на задната
седалка и резултатите бяха съвсем малко предимство за столчето при челен удар
(това го пиша щото в ЕС май по закон децата до по-късна възраст трябва да се возят в столче)

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 28 дек 2011 20:38

ceneto написа:аз пък четох една книга superfreconomics
дето има сравнения за загиналите, но съизмеримо и с изминатото разстояние
и като се отчете разстоянието сега са много по-малко от преди
в самата книга имаше сравнение на возене в столче и возене с колани на задната
(това го пиша щото в ЕС май по закон децата до по-късна възраст трябва да се возят в столче)

Има по-малко загинали точно поради причината, че се държи на безипасността. И акцента тук според мен е на думата предимство. Дори едно на милион да оживява пак е по-добре. Хорааааа...става дума за децата ни.

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Пет 30 дек 2011 9:35

ceneto написа:аз пък четох една книга superfreconomics
.....в самата книга имаше сравнение на возене в столче и возене с колани на задната

колега, я ми кажи как ще сложиш колан на нещо дето: 1) е високо 60-100см 2) преди половин година не е имало вратни мускули - с др думи не е могло да си държи изправено врата. Реално детското столче дублира и замества задните колани в колата, а не е "суперфрийк" за пари. Все едно да си говорим - "при пътуване възрастните трябва да са с колани, ама на децата да слагаме ли?"

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”