Теч на масло, 1.6 16V - AZD (след препълване)

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Теч на масло, 1.6 16V - AZD (след препълване)

Мнениеот Haralampi » Нед 01 яну 2012 16:21

За Много години на всички колеги и дано 2012 бъде успещна и щастлива!!

Днес реших да направя малко инспекция на колата и забелязах, че от лявата страна на мотора, точно под контролната пръчка всичко е в масло и то по-скоро прясно. Едновременно с това нивото на маслото е намаляло - под средата е, при положение, че Октомври беше сменяно а от тогава не са минати почти никакви километри.

- До преди смяната колата никога не е пипала масло - не го бях сменял близо 2 години, тъй като колата не бе карана много.
- При смяната малко попрекалиха, мисля че изсипаха цялото масло (4л.) вместо 3.2 и беше над максимума на пръчката...

Ето няколко снимки.... ако някой има идеи от какво може да е да сподели. Прави впечатление, че чак долу по окачването и кората вс е омазнено. Не мога да определя от къде може да е.... вижда се че почва буквално горе от гърлото... - само вляво както се вижда... Под самия двигател и от другата страна е сухо.

http://imageshack.us/g/836/010120122346.jpg/

Последна промяна от Haralampi на Пон 02 яну 2012 11:37, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Re: Теч на масло, 1.6 16V - AZD

Мнениеот StS » Нед 01 яну 2012 16:40

Плюе го, нормално е.

Като стане на норма, ако след следваща смяна го изкарва от някъде трябва да се закара на :077:
Иначе това препълване е кофти раота :?

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 01 яну 2012 16:41

StS написа:Плюе го, нормално е.

Като стане на норма, ако след следваща смяна го изкарва от някъде трябва да се закара на :077:

Не знам дали прочете, че в момента е под средата на допустимото... може би на около 20-30% между Min и Max ..... А и от къде плюе!?

Потребителски аватар
StS
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 01 яну 2012 16:46

Haralampi написа:
StS написа:Плюе го, нормално е.

Не знам дали прочете, че в момента е под средата на допустимото... може би на около 20-30% между Min и Max ..... А и от къде плюе!?

Това че е вече под нормата го бях пропуснал. :dummy:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 01 яну 2012 16:51

StS написа:Това че е вече под нормата го бях пропуснал. :dummy:

Утре пак ще погледна, защото преди да го отчета бях палил колата и поработи малко на място, т.е. маслото е разлюскано, ама все пак това не би трябвало да даде такава разлика... Иначе ако беше на или около макс е логично просто да е изхвърлил...

Но пак се чудя от къде точно.... от самата пръчка ли .... :confused такова количество...

Иначе са сипали 4л., вместо 3.2 л.

Потребителски аватар
StS
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 01 яну 2012 17:02

За едно съм сигурен че 800 е много, на мен бяха сипали 200-250 и го вадиха с спринцовка.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Нед 01 яну 2012 17:17

Имаше някакъв проблем с отдушника на маслените пари доста характерен за VW, въпреки че Г4 до сега не съм чувал да си мята маслото заради него - замръзва и създалото се налягане в картера и изхвърля маслото... ???
Хубаво е да запалиш и да огледаш дали тече сега от някъде? Да не е изхвърлено преди време това количество дето е било повечко, и сега да си стои само омазнено.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 01 яну 2012 17:38

joromnt написа:Имаше някакъв проблем с отдушника на маслените пари доста характерен за VW, въпреки че Г4 до сега не съм чувал да си мята маслото заради него - замръзва и създалото се налягане в картера и изхвърля маслото... ???
Хубаво е да запалиш и да огледаш дали тече сега от някъде? Да не е изхвърлено преди време това количество дето е било повечко, и сега да си стои само омазнено.

Притеснява ме, че освен ако не е грешно отчетено нивото заради паленето преди това и др фактори - то маслото ми се стори на ок. 20-30% между мин и макс, което значи, че е изхвърлено и повече от грубо единия екстра литър :?
От къде хвърля обикновено? През пръчката ли?

А иначе запалих, даже докато се дава газ гледах но видимо не видях от някъде да изтича в този момент.

От въпросната смяна на масло са минали около 1000км (2 месеца и половина)

Потребителски аватар
Haralampi

Re: Теч на масло, 1.6 16V - AZD (след препълване)

Мнениеот Haralampi » Пон 02 яну 2012 11:37

3.2 л. са спрямо VW. ...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 02 яну 2012 11:47

Ако всичко ти е наред с вентилацията, и 1 литър над максимума няма да е проблем. Ако не е наред, и под минимум ще изхвърля.
Та си виж отдушника и уплътнението на масломерната тръба към блока.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 02 яну 2012 13:32

Погледнах го отново на студен двигател - ниско си е. Не много над минимума.

А мазните петна определено почват горе долу от гърловината на контролната пръчка. Надолу вс е като залято.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 02 яну 2012 23:00

Не, допреди да забележа олятото масло (виж снимките) не съм усетил нищо необичайно! Допреди смяната на маслото (когато го гледах и за последно) колата не бараше никакво масло - след 15 000 км ако е паднало с 1-2 мм - това е. Пипнах в ауспуха - не е мазен според мен.

Не съм усещал ненормални обороти, а сякаш щеката си беше ок преди да я дръпна....
А късите отсечки (и лете и зиме) са факт, тъй като колата се кара 99% градско, но това не е нещо ново - така е откакто я имаме - т.е. от 5 години.

Няма и запаметени грешки в комп.

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Вто 03 яну 2012 0:15

вземи си една нова пластмаса за щеката 2 3 лева са... или поне си намерси твоята докато щракне... от там няма как да излезе масло ако всичко по пластмасата е наред и е добре да погледнеш причината поради която е излязна... да си карал колата на маистор ? да са ти сменяли накои чарк и да им е пречила за да го монтират... ? тези щеки почти винаги се чупят ори вадене... и ако случайно ти е замразнал одушника и е изплюла масло от там то наи вероятно пластмасата се е прецакала... аз го имах сьщия проблем но в моя случаи аз сам си го причиних... смених си термостата и за да мога да работя по на широчко викам я да извадя тая щека че пречи и и счупих вьтрешната пластнаска на оригиналните е едно каргоново... ии няколко месеца след това няма масло в двигателя и щях да затегна !

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 03 яну 2012 1:23

okmok написа:вземи си една нова пластмаса за щеката 2 3 лева са... или поне си намерси твоята докато щракне... от там няма как да излезе масло ако всичко по пластмасата е наред и е добре да погледнеш причината поради която е излязна... да си карал колата на маистор ? да са ти сменяли накои чарк и да им е пречила за да го монтират... ? тези щеки почти винаги се чупят ори вадене... и ако случайно ти е замразнал одушника и е изплюла масло от там то наи вероятно пластмасата се е прецакала... аз го имах сьщия проблем но в моя случаи аз сам си го причиних... смених си термостата и за да мога да работя по на широчко викам я да извадя тая щека че пречи и и счупих вьтрешната пластнаска на оригиналните е едно каргоново... ии няколко месеца след това няма масло в двигателя и щях да затегна !

Аз не съм 100% уверен, че е точно от там... възможно е да от някъде по-ниско и просто да е пръснало и някак нагоре или мазнината да се е разнесла, знам ли ..... точно това е, че не мога да установя 100% от къде идва но количеството както личи и от снимките не е малко, а и очевидно липсва не малко от мотора! малко по-надолу има някакъв куплунг който направо плува в масло :?
Колата не е била на майстор скоро, не е правено нищо по нея извън смяната на масло и филтри...

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Вто 03 яну 2012 1:40

погледни металната трабичка на която се закрапя тая пластмаса...ако теча е от пластмасата нормално е цялата трабичка да е омаслена ако не е от нея няма какво длуго да омасли тази метална трабичка ! а ако не е омаслена тарси някаде другаде пробива на маслото ;) :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”