Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Мнениеот brabus » Вто 03 яну 2012 19:50

Още малко странична информация.
ADAX за баня, който струва около 120 лв. му изгоря нагревателя в рамките на гаранцията - на 4-тата година от 5 годишната такава. Ремонт за 1 час в сервиза им в София. Подмениха карантията му. Попитах колко струва реотана ако беше изтекла гаранцията - 42 лв. Да, не е евтин, но категорично не би ме спряло да ги платя ако се наложи. За справка реотан за ADAX TPA 20 - 140 лв. при цена на радиатора 265+ лв.
Лично аз съм много доволен от тези устройства.
Дотук сме закупили 2 бр. ТРА 20, 3 бр. ТРА 15 и 1 бр. TPVD 08 EV.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 03 яну 2012 20:55

Уреда е 2 киловата, а стаята 17 квадратни метра. Е не става щото радиатора е 3,5 киловaтa и пaк му е леко трудно. Товa зa икономиятa също не е вярно. Товa е пеЧкa не климaтик. Колкото топли толковa и хaрЧи. Другото е лъжa в реклaмите. :)

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 04 яну 2012 12:15

black` написа:Уреда е 2 киловата, а стаята 17 квадратни метра. Е не става щото радиатора е 3,5 киловaтa и пaк му е леко трудно. Товa зa икономиятa също не е вярно. Товa е пеЧкa не климaтик. Колкото топли толковa и хaрЧи. Другото е лъжa в реклaмите. :)

Същата квадратура отоплявам с два Adax-a по 1KW и зимата поддържат точно зададената температура. Е, разбира се, ако помещението е много студено и се включат, трябва известно време, за да се достигне зададената температура. А икономията идва от специалната форма на конвекторните нагреватели, която спомага за повишено топлоотдаване и равномерно затопляне на помещението. При маслените радиатори, които се нагорещяват силно, до тях е горещо, но в другия край на стаята е доста по-студено.

brabus написа:ADAX за баня, който струва около 120 лв. му изгоря нагревателя

Имал си лош късмет. Имам 2 бр. за баня по 600 вата, от 11г. работят непрекъснато и безотказно през зимата. А и на другите в стаите не е горял нагревател (да не дърпам дявола за опашката mhihi ).

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Сря 04 яну 2012 13:21

black` написа:Уреда е 2 киловата, а стаята 17 квадратни метра. Е не става щото радиатора е 3,5 киловaтa и пaк му е леко трудно. Товa зa икономиятa също не е вярно. Товa е пеЧкa не климaтик. Колкото топли толковa и хaрЧи. Другото е лъжa в реклaмите. :)

По-скоро ти да лъжеш нещо ми се струва.... и освен това май си единствен така като чета.
Отоплявам по-голяма от 17 квадрата стая с 2000 вата конвектор на АДАКС и досега е перфектно.
При все положение че изолацията в стаята не е на ниво, поддържа перфектни температури и топли без грижа.
Определено съм доволен от конвектора и мисля да купя още един за спалнята, че с този се отопляваме в хола.
Освен това мисля че се справя с всякакви минусови температури за момента.
Имали сме до около минус 10 през декември, а нормално не става много по-зле от това през зимата.
Доволно се справя и съм сигурен че ще се справя занапред.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 04 яну 2012 13:36

black` написа:За нищо не стават тия Adax пред един хубав маслен радиатор. На нова година седях на студено. А работи от 12 часа на обед. За 10 часа работа и сумати киловати ток едвам вдигна от 9 на 15 градуса в стаята и го спрях щото ми писна да чакам.

Ти май си решил че Адакс-а е газова печка,включваш го и след малко е баня :wink: Не може да очакваш при външна температура около нулата да пуснеш конвектора и той да направи чудо ! Замисъла на тия уреди е да го пуснеш в началото на отоплителния сезон на температурата която ти е комфортна и да забравиш за него,когато веднъж вече е затоплена стаята тогава няма никаква грижа с поддържането на градусите стига да не е външна панелка и да падне по -10 че тогава само "пернишко чудо" те спасява mhihi

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 04 яну 2012 15:55

black` написа:На нова година седях на студено. А работи от 12 часа на обед. За 10 часа работа и сумати киловати ток едвам вдигна от 9 на 15 градуса в стаята и го спрях щото ми писна да чакам.

При начална температура в стаята 9 градуса и японски инвертор ще види зор докато направи 22 градуса :lol: :lol: :lol: То изтървеш ли помещението да изстине толкова после все едно палиш печка в хладилник - печката затопля един въздух и стените моментално го охлаждат.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 04 яну 2012 16:29

За 10 часа работа 6 градуса разлика е нищожно. Няма значение колко е топло в стаята... И китайския инвертор в другата стая ще се справи доста по-бързо дори до 22 градуса. За 5-6 часа ги е направил 22 със сигурност! :lol: А с радиатора е много, много по-гот щото е 3.5 киловата и с доста ребра. И е доста по-евтин като уред от конвектора. За 10 часа работа щеше да я направи баня тая стая, ама са много тежки и не ми се мъкне за 3 дни отопление в годината. Тоя Adax измислен веднага го пращам на тавана да топли гълъбите. Язък за набутвацията колкото 2-3 маслени радиатора. facepalm :lol:
Зимата -10 за София е нищо, ако е нормална зима. Която от 6-7 години не е. Имало е преди и -28 -30 дни наред, когато зимата си беше зима, а не измислено циганско лято като сега. :lol:
Как ще лъжа бе колега. 2 киловата са си два киловата, както и да го гледаш. Аз топлим стая в началото на сезона с 400 вата. Ама това е климатик, а не конвектор или радиатор. Икономия от печка с нагревател или радиатор няма никаква. Ако ще инзвънземен, супер скъп и модерен конвектора да е. Явно не си наясно достатъчно. :lol:
Който ми докаже, че прави икономия с печка го черпа каквото иска. :lol:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 04 яну 2012 17:37

Колега , наистина но конвектора работата е да поддържа постоянна температура.Ти мислиш че топлиш само въздуха - ами стените ,тавана,мебелите всички те дърпат топлина здраво.Конвектора е комфорт и постоянна температура.

P.s Не те знам кой набор си ама де ги барна тези температури ..-28 -30 а такива температури :roll:

"а най-ниската температура (-31.2° С) е регистрирана през 1893 г"

Ама знам ли....

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Сря 04 яну 2012 18:52

black` написа:За 10 часа работа 6 градуса разлика е нищожно. Няма значение колко е топло в стаята... И китайския инвертор в другата стая ще се справи доста по-бързо дори до 22 градуса. За 5-6 часа ги е направил 22 със сигурност! :lol: А с радиатора е много, много по-гот щото е 3.5 киловата и с доста ребра. И е доста по-евтин като уред от конвектора. За 10 часа работа щеше да я направи баня тая стая, ама са много тежки и не ми се мъкне за 3 дни отопление в годината. Тоя Adax измислен веднага го пращам на тавана да топли гълъбите. Язък за набутвацията колкото 2-3 маслени радиатора. facepalm :lol:
Зимата -10 за София е нищо, ако е нормална зима. Която от 6-7 години не е. Имало е преди и -28 -30 дни наред, когато зимата си беше зима, а не измислено циганско лято като сега. :lol:
Как ще лъжа бе колега. 2 киловата са си два киловата, както и да го гледаш. Аз топлим стая в началото на сезона с 400 вата. Ама това е климатик, а не конвектор или радиатор. Икономия от печка с нагревател или радиатор няма никаква. Ако ще инзвънземен, супер скъп и модерен конвектора да е. Явно не си наясно достатъчно. :lol:
Който ми докаже, че прави икономия с печка го черпа каквото иска. :lol:

Ти сега се опитваш да ме убедиш че в къщи стая повече от 20 квадрата не мога да отоплявам с 2КВ АДАКС ама нътц.
Обикновено електронния термостат е на 23 градуса и в стаята си стоя по тениска и боксерки (щот така ме кефи mhihi ) откак е почнала зимата.
Сметка за ток 150 лв средно на месец, като се има предвид че няма парно и в банята има бойлер на ток включен постоянно. Разбира се и другите домакински уреди които консумират ток.
Това за мен е повече от енергоефективно.
Конвектора се справя отлично за цената като инвестиция и консумиран ток.

Освен това си се вкопчил в това твое твърдение за проведения от теб експеримент да се стоплиш, който само ти си знаеш какво си направил и защо не си се стоплил.
Конвектора е по-икономичен и ефективен от радиатор и това е факт а не търговска реклама.
Нужно е да се информираш, но така или иначе като гледам колко си предубеден едва ли има смисъл да ти се обяснява противното.
Да не говорим че разлика в цените не е голяма като първоначална инвестиция.

С две думи - почти всичко което твърдиш звучи безсмислено и в противоречие на това което и другите казват.

Не те кефи конвектор - добре. Всеки има право на мнение.
Ама айде да не говориш глупости че с радиатор би било по-добре.
С климатик ... може би, но климатика е в пъти по-голяма първоначална инвестиция.
Освен това за да е по-тих трябва да отидеш на много повече пари.
Конвектора освен това е и напълно безшумен, което за мен докато спя си е повече от важно.

Ти незнам къде живееш, но в София зимата нормално под -10 -15 не пада.
-20 -30 може да се замислиш дали не живееш в Магадан .... mhihi
Дори и да падне до толкова, едва ли ще остана на студено при положение че конвектора си поддържа температура тиха и без да му обръщаш никакво внимание.

п.с. Май ти е време да се замислиш че ако много хора ти обясняват нещо и само ти си поддържаш тезата, може би грешиш и е време да спреш да говориш глупости :deal

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 05 яну 2012 0:16

На 2kW не може да се разчита за отопление на стая 20 м2 , каквото и да си говорим . А аз например не разбирам и съм твърдо против идеята "пускам отопление в началото на сезона" , това за мен е абсурдно и напълно безмислено (ако си говорим за икономия , за комфорт е ясно) ако цял ден съм на работа и в стаята няма никого , то аз да оставя отоплението да работи .
За мен е важно да имам запас по мощност и да имам регулиране на температурата , така че като се върна и пусна отоплението , то "дръпва" за 15мин едни 4kW , качва температурата и си регулира и естествено конумираната мощност пада . Но всеки си има глава на раменете и си знае дереджето mhihi .

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Чет 05 яну 2012 13:15

TiL написа:Аз ще кажа само едно... де що е духалка, конвектор, маслен радиатор не струва :lol:

Браво - изумен останах от определението за духалка :applause:
Мнението ти беше изключително ценно по темата :bowdown

И за всички които се отплеснаха да пишат за "глобалното затопляне" не забравяйте че темата е именно
КОНВЕКТОР ИЛИ РАДИАТОР
Обсъждат се + и - на тези двете.

Колега milmar - ела ми на гости да видиш дали стая 20 кв не може да се отоплява с конвектор 2000 вата mhihi

Ако конветкора се изключи по някаква причина за няколко дена, преди него духалката играе за 10 минути и след това конвектора поема :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 05 яну 2012 13:23

Мнението на TiL наистина е много ценно защото прави съвсем вярното обобщение, че няма никакво значение дали реотаните, с които се топлиш са вградени в духалка, конвектор или радиатор - щом се топлиш с реотани независимо от кутията, в която ги е сложил производителя топлината е точно колкото е и консумираната енергия и разликата е само в повече или по-малко лъжливите реклами.
Връзката между квадратурата и необходимата мощност е доста относителна, необходимата мощност е пропорционална на общите повърхности на всички стени , пода и тавана и температурната разлика на тези повърхности и въздуха в стаята - тоест важно е колко външни стени има, колко добре са изолирани, помещението дали е кръгло, квадратно или дълго и тясно, отоплляват ли се и съседните помещения, как се проветрява и куп други фактори. В крайна сметка може да се окаже, че една духалка 2 киловата лесно се справя с отоплението на 100м2 добре изолирано квадратно помещение и изобщо не може да стопли 6м2 коридорче.

Последна промяна от ktamen на Чет 05 яну 2012 13:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 05 яну 2012 13:30

bugster написа:....
Обсъждат се + и - на тези двете.

Колега milmar - ела ми на гости ... mhihi

Ако конветкора се изключи по някаква причина за няколко дена, преди него духалката играе за 10 минути и след това конвектора поема :)

Ти отдавна си си купил това , което си решил , какъв е смисъла някой да те убеждава в обратното , затпва и смисъла на темата ти лека-полека се е изместил в друа посока :D . Иначе за гостито : пия всичко различно от вода и нафта :mrgreen: , но физиката , електротехниката и термодинамиката са общовалидни , допускам и у вас е така , но пак зависи какво ще пием mhihi .

И по въпроса "конвектор<-->радиатор ???" пак стигнахме до извода , че духалката си е духалка , незаменима е mhihi !

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 05 яну 2012 13:35

Радиатора е доста по неефективен и харчи доста повече ток

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 05 яну 2012 16:24

ktamen написа:щом се топлиш с реотани независимо от кутията, в която ги е сложил производителя топлината е точно колкото е и консумираната енергия и разликата е само в повече или по-малко лъжливите реклами.

По тая логика щом колата ти е бензинова няма значение дали е 2.0 карбуратор от 1980г или 2.0 TFSI от 2012г,все толкова ще гори :idea:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”