Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Мнениеот MMX » Пон 09 яну 2012 13:04

KirilGeorgiev написа:КПД-то зависи и от това дали конвектора е 60см или 2метра при една и съща мощност

Това не е КПД, а температура до която се нагрява. Ако е 60см ще вдига 100°C (примерно), а при 2м ще прави същото отопляване с нагряване до 35°C. Вторият случай е по-добър по 3 причини:
1. въздух на 100° е твърде топъл и отива нависоко (до тавана), а отдолу ти е студено;
2. със 100° имаш доста по-голямо изсушаване;
3. 100° - риск от запалване и още повече от опарване при допир.

Най-вече поради причина 1 може да се говори за по-добро КПД, но във всички случаи е по-добре 2м конвектор отколкото 60см псевдо-конвектор.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 09 яну 2012 16:51

Малко не баш по темата, но да споделя - няма по-добра духалка от тази Делонги като на снимката, модела не мога да погледна кой е (с метален корпус е), изкара зверска експлоатация цели 4 зими в една голяма стая от склад по 8-9 часа дневно (около 50 кубика някъде), където кофа с вода замръзваше без отопление, а тая духалка правеше баня само за половин час сутрин. Има модел и с кръгъл фронтален вентилатор, но не е толкова добър. След време си купих за в къщи същата на вид, но някаква куче марка(Domo, пластмасова естествено), дето нямаше нищо общо с тази - уж и двете бяха по 2 киловата, но ментака едвам се усещаше, че топли. И постоянно и гореше предпазната термо-ампула (още в гаранция почна), накрая я засилих в кофата и си взех въпросното Делонги да ми е мирна главата.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 09 яну 2012 20:12

модела е HTM02
на делонгито
имам такова от години

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 09 яну 2012 22:09

Мдам потвърждавам за делонгито бяхме краднали със сестра ми от една почивна станция някой я беше забравил,още работи.И интересното е което ми направи впечатление е,че тогава проверих колко струва и се оказа към 70 лв и до ден днешен не и е мръднала цената.А почти всички други марки направиха тяхно копие с малки изменения.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пон 09 яну 2012 23:56

От тема за радиатори и конвектори, го обърнахме на дискусия за духалки :idea: mhihi

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 10 яну 2012 0:02

TiL написа:Та в тоя ред на мисли... такъв тип духалка(с железен корпус беше и моята) е много ама много по-добре от скапан конвектор за около 50-100лв :)

Мдааа и като я изключиш си мислиш че си оглушал щото става едно тихоооо mhihi Моето уважение към духалките /имам същото Делонги за походни условия/ ама си бучат неприятно !

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 10 яну 2012 0:36

Аз пък доскоро се топлех с конвектор делонги. Като си лягам спирам компютъра и единствения звук, който оставаше да се чува бяха 50 херца от реотаните на конвектора - духалките са много по-шумни, но не са така дразнещи.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 10 яну 2012 1:00

Хубавите конвектори са без перки :wink: Тези с перките са с нагревател като на духалка, само че в по голяма кутия :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 10 яну 2012 11:28

Miki написа:Малко не баш по темата, но да споделя - няма по-добра духалка от тази Делонги като на снимката

Има, има... mhihi И то несравнимо по-добри. Това са керамичните "духалки" Rhino, нагревателите са разположени в керамика с алуминиеви прегради тип "пчелна пита". Имат електронно управление, променлива мощност в зависимост от околната температура, защита при накланяне/обръщане, осцилация. Вентилаторът е абсолютно безшумен и плавно регулируем, въздушната струя се забива в питите, а не излиза директно и затова не вдига прахта в стаята. Не ги внасят у нас поради многократно по-високата цена от италианските боклуци за шир-потреба. :012:
Ето за какво става въпрос:
ИзображениеИзображение

fox_vt написа:Мдам потвърждавам за делонгито бяхме краднали със сестра ми от една почивна станция

Моите поздравления, колега!

rexxx
Автомобил: Golf 4 1.6 101k.
Двигател:

Мнениеот rexxx » Чет 02 фев 2012 2:17

Колеги гледам че има дилема тук . Е при мен е същото :lol: моля помогнете с някой съвет реших да взема конвектор понеже пробвах духалки пробвах маслени радиатори и реших да пробвам и това . Значи къщата няма изолация и нямам сменени дограми в тия стаи та въпроса ми е ще ми помогне ли 2000/2500 kW конвектор за отопляването и при размери 5x3,50 на 230-височина. Моля за някой съвет щот вече луднах от този въпрос "Отопляване" и от студ.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 02 фев 2012 2:27

Конвектора дето го имаме ние се справя супер през деня в на дядо ми стаята.Държи прилична температура.В момента му е малко зор,но се справя ;)

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 02 фев 2012 10:38

rexxx написа:Колеги гледам че има дилема тук . Е при мен е същото :lol: моля помогнете с някой съвет реших да взема конвектор понеже пробвах духалки пробвах маслени радиатори и реших да пробвам и това . Значи къщата няма изолация и нямам сменени дограми в тия стаи та въпроса ми е ще ми помогне ли 2000/2500 kW конвектор за отопляването и при размери 5x3,50 на 230-височина. Моля за някой съвет щот вече луднах от този въпрос "Отопляване" и от студ.

Малко зор ще видиш при тия размери. Защо не си вземеш японски климатик втора ръка - за ~1000лв ще решиш въпроса?

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 02 фев 2012 11:18

Аз спрях климатика и вече трети-четвърти ден при децата сме с маслен радиатор . Перфектен е и в много пъти по-безопасен от разните вентилаторни запалки :) . Регулируем е и става за сушене на дрехи върху него , няма как да изгорят примерно :) . До сега не съм ползвал маслен радиатор , оказа се чудесна придобивка .

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 02 фев 2012 11:49

Хубаво ама цената на тока спрямо климатика как я намираш?

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 02 фев 2012 11:51

MMX написа:Хубаво ама цената на тока спрямо климатика как я намираш?

Ами нормална :D , при тези температури КПД-то на климатика даста се доближава до това на духалката и радиатора .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”