Коментар за хипотетично ПТП /често срещан случай/ !

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Re: Коментар за хипотетично ПТП /често срещан случай/ !

Мнениеот nero » Вто 10 яну 2012 17:30

maxpayne написа:
nero написа:двете коли карат в една посока, но една зад друга. в един момент втората колата отзад решава да изпреварва тази пред нея и когато вече втората кола настига до половината първата, тя (първата, тази която е отпред) внезапно кривна по посока изпреварващия го автомобил и става птп

Да не е в участък с непрекъсната лента или нещо такова - пешеходна пътека, кръстовище...

улицата няма маркировка или ако е имала е изтрита и няма следи от нея.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Вто 10 яну 2012 18:39

Кривналият е виновен eusa

Имаме отнемане на предимство при изпреварване,което води до сериозно ПТП,можел е да спре,да мине през дупката или да кривне в друга посока :beer

Потребителски аватар
XaxoXaxo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XaxoXaxo » Сря 11 яну 2012 10:41

Всеки иска да юрка колкото може колата и другите да са виновни :)
Да ама не, вината е изцяло на изпреварващия. КАТ пишат акт винаги на този отзад. Даже и колегите тук на няколко пъти казаха...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 11 яну 2012 11:24

XaxoXaxo написа:Всеки иска да юрка колкото може колата и другите да са виновни :)
Да ама не, вината е изцяло на изпреварващия. КАТ пишат акт винаги на този отзад. Даже и колегите тук на няколко пъти казаха...

да де, ама може изпреварвания за кара с 50 при ограничение 90, а изпреварващия да го надминава с 80 при ограничение 90. Виновният е отзад, само ако не е спазил дистанцията, но не и ако предният своеволно си сменя платната.

barberia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот barberia » Сря 11 яну 2012 12:13

Колеги, по спомен от закона за движение по пътищата, който съм чел преди 7-8 години, спазването на странична дистанция при изпреване е задължение на изпреварващия. Може би в КАТ се съобразяват с това правило, въпреки че и според мен не е съвсем правилно и реално.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 11 яну 2012 12:37

1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;

Кривналия го отнася според мен, как ще кривнеш без сигнал?

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 11 яну 2012 12:42

Отнася го водача който е сам в колата

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 11 яну 2012 12:49

Маневри

Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и
да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да
влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност
за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг
път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да
създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него
или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното
положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или
частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни
средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да
извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е
водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с
отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за
възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното
средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са
повредени - с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е
включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след
приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен
непосредствено преди започване на маневрата

Според закона, бягащият дупката е виновен.

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Сря 11 яну 2012 12:57

аз пиша от опит - ако го блъснеш централно отзад как ще докажеш, че е направил внезапна маневра. Единствено със независим свидетел, ако следите са странично - тогава е различно.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 11 яну 2012 13:16

hooligans написа:
1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;

Кривналия го отнася според мен, как ще кривнеш без сигнал?

А как ще докажеш, че е кривнал? Ако кривналия не си признае, изпреварващия го отнася отма, колкото да е неморално и нелогично!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 11 яну 2012 13:22

Два пъти ми се е случвало докато изпреварвам изпреварвания също да тръгне да изпреварва. Втория път изпреварвах при непрекъсната линия и един опел пълен с цигани също тръгна да изпреварва - клаксони, глупости все пак успях да се промуша на милиметри от мантинелата. 100 метра по натам имаше патрулка, като видях, че вратата се отваря и бях сигурен, че ще ме спрат, но само се изгледахме с катаджията и не ми махна - затова пък спря циганите - това е един от малкото случаи, в които съм бил много доволен от КАТ.
Ако внезапно на пътя ми се появи препятствие и нямам време за огледалото набивам спирачки и през ум не ми минава да мина в другата лента без да съм сигурен, че е свободна.
В крайна сметка май
KirilGeorgiev написа:Отнася го водача който е сам в колата

ето това е истината защото доказването на истината е доста несигурно.
Ако се ударите странично е ясно кой е виновен, но ако го удариш отзад?...

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 яну 2012 14:38

гледа се от къде започва удара по двете коли. Приема се за среда колонката между вратите. Ако изпреварващия е ударен зад средна колонка, а изпреварвания пред средна колонка виновен е изпреварвания.
Ако изпреварвашия е ударен пред средна колонка, а изпреварения зад средна колонка виновен е изпреварвашия.
Ако ударите се припокриват, може да се пише съвина и всичко се дели на 50% от двете застрахователни компании.
Ако имат и двамата каско си делят регреса, ако са с граждански и двамата без каско си получват по 50 % експертна оценка и 50 самоучастие, като могат да предявят частен иск в съда към другия водач.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Сря 11 яну 2012 14:43

И двамата водачи ще отнесат наказание с глоба. Щом си учасник в ПТП ти взимат точки. Независимо дали си виновен или не.

Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Мнениеот vladobo » Сря 11 яну 2012 15:08

Доказването на превишена скорост веднага поставя изпреварващия в положение виновен. От личен опит знам че отнемане на предимство и не пуснат мигач трудно се доказват. Моя случай- разклон на дясно, аз завивам в момента в който маркировката го разрешава, колата пред мен в последния момент (едва хвана отбивката)- резултат- супен фар , мигач, броня и малко пари за да нямам акт, а пича който ми отне предимството пусна мигача преди да слезе от колата. В конкретния случай- след като човека е карал с ~ 90 при ограничение 90 , ходи доказвай че не е пуснал мигач. А че е супер тъпо да скочиш в канавката заради дупка и да пребиеш някои - ми да тъпо е ,но го осъзнаваме след като стане цирка и е въпрос на рефлекс да дръпнеш лоста за мигачи малко преди да навиеш волана.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 11 яну 2012 15:13

В доста мнения се споменава, че кривналия е можело да пусне мигача, но нека все пак не забравяме, че дори и с пуснат мигач това не му дава предимство.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”