Технически преглед на автомобил с АГУ през 2012 ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Технически преглед на автомобил с АГУ през 2012 ?

Мнениеот VWGT » Сря 11 яну 2012 10:22

да попитам: какво точно е евросонда ? имаме кола с газова, която трябва да минава преглед. Газовата е пълна инжекция Стефанели от 2007, как да разбера дали имам такава сонда ?

Потребителски аватар
ludiq1918
Автомобил: Honda Civic
Двигател: D14A2 - 1997

Мнениеот ludiq1918 » Сря 11 яну 2012 11:00

А колко струва самата водна проба?

И ако примерно съм без евро сонда(както и съм), и отида на преглед. Камерата си снима , но тя снима колата отвън, няма камера която да снима отзад и бутилката. Не виждам тогава проблем проверяващия да ме пусне mhihi . Все пак ако не ме пусне, губи едни 50лв за деня. А малко или много това е процент от заплатата му.

Двете неща са отделно, явно колегата който ми е отговорил се е объркал. Питам отделно за самата водна проба. И за варианта на минаване на преглед без евро сонда.

Последна промяна от ludiq1918 на Сря 11 яну 2012 11:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 11 яну 2012 11:05

ludiq1918 написа:А колко струва самата водна проба?
И ако примерно съм без евро сонда(както и съм), и отида на преглед. Камерата си снима , но тя снима колата отвън, няма камера която да снима отзад и бутилката. Не виждам тогава проблем проверяващия да ме пусне mhihi . Все пак ако не ме пусне, губи едни 50лв за деня. А малко или много това е процент от заплатата му.
Водна проба се прави като се сваля бутилката, а не на място в колата.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Сря 11 яну 2012 12:33

по спомен водната проба май е 40лв, като се сложи 10-на лв работа по сваляне и слагане.... нова бутилка е към 70лв.
10% да е шансът да има проблем с бутилката - струва ли си?

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 11 яну 2012 19:37

В момента по БТВ имаше репортаж за новите прегледи на АГУ.

От 1-ви Януари 2012 година няма да се прави воден тест на бутилките. Освен това изчезват специализираните пунктове за преглед на АГУ. Прегледа ще се извършва във всеки пункт за технически преглед, като прегледа ще е само визуален - т.е. бутилките няма да се свалят и да им се правят водни тестове на всеки 5 години. Това е свързано с евродирективи.

АГУ ще има паспорт както до сега и остава задължителна евросондата.

Потребителски аватар
ludiq1918
Автомобил: Honda Civic
Двигател: D14A2 - 1997

Мнениеот ludiq1918 » Сря 11 яну 2012 20:21

Значи засега единствена пречка за успешен преглед остава евро сондата, ама..... и на нея ще и намерим майстора mhihi .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 12 яну 2012 17:04

добре де, аз пак ще питам: как изглежда тая евросонда и по какво външно се познава дали я имаш ? Винтил за налягане ли е, кво е ?

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 12 яну 2012 17:18

на самата бутилка има клапан подобен на този за газ в моторният отсег.

Изображение

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Чет 12 яну 2012 18:31

Ох като почнете с тия евросонди голяма трагедия,че след 5-6-7 години каране на газ трябва да смените 2-3 неща за общо стотина лева.Като трябва сонда сложете сонда,сигурно някои по-умни глави от нас някъде на запад са правили една камара тестове и са установили че това може да ни спаси живота в дадена ситуация.А и всичко дадено за газова било то части или преглед се избива от карането,като някой не иска да дава пари за части за газова да кара на бензин и да си спести този разход.Не вярвам вносителите на части за газови да са бутнали пари за да прокарат този закон,чак толкова някой да печели от това не вярвам.В някаква кофти ситуация тъпата сонда ако предотврати възникването на пожар или нещо подобно хич няма да е лошо,ама айде дано не се случва....ако нямаме 60лв за една турска сонда за какво караме коли изобщо...пиша това по повод коментара на колегата от по-горе ,че и на евросондата ще и видим цаката как ще ги прекараме...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 17 яну 2012 11:51

мерси, колега mirk0. Доколкото разбирам функцията му е да изпусне газ в купето! ако налягането в бутилката е по-високо от нормалното ... което ми е странно, защото досега за всички случаи на запалване на АГУ, за които съм чувал, са точно заради голяма концетрация на газ вътре в салона на колата, човека пали цигара или нещо подобно и ... бум. Поне да го бяха направили така че газовете да се извеждат извън колата ... както задължиха винтила за зареждане да е отвън !? странно ...

ако нямам -> ще се сложи, но не искам да отида, да ми кажат "нямаш", а то да има, и да им платя 100 лева за нищо. Отделно ще искам да го поставят така, че да не фъска вътре, а на вън.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 17 яну 2012 12:00

То може да се направи по всякакъв начин да отвежда газта и извън купето.Това което го казваш е малко,нали палиш цигара и бум,ама чакай за да стане така знаеш ли каква воня ще е в купето преди да запалиш?Ако не влизаш току що спроед мен ще си припаднал или ще си като пиян вече за да се запали от щтракането на запалката.
Тука идеята е ако налягането в бутиката е прекалено високо да изпусне малко и да го задържи на някакво ниво за да не гръмне бутилката пълна,което е лошо.
Иначе пожарите на коли с АГУ стават най-често не от газта а от проблем в ел.инсталацията или теч на бензин,а като пожара обхване колата и бутилката и става бум.Виж това клипче и ще разбереш къде е идеята http://www.youtube.com/watch?v=fBXS21uh6lc

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 17 яну 2012 13:08

така си мислех и аз, но имам познат, който точно така се запали ... в движение. След което се поинтересувах, и се оказа че наличието на газ в купето е една от най-често срещаните причини за инциденти. Иначе за пожарите като цяло съм съгласен, да не говорим, че при пожар клапана ще се отвори и ще се превърне в една доста голяма горелка. Верно бутилката няма да гръмне, но ако клапана или струята му сочи навътре в купето, не искам да си представя ефекта. Така че наличието му просто така ... ми изглежда доста странно изискване, от което явно ще трябва да се опазим сами, кой както може.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 17 яну 2012 13:26

Абе на мен що ми се струва, че евросондата отвежда газта извън купето?

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 17 яну 2012 13:49

Абе зависи много...спецялно за клапана за високо налягане някои от старите сонди също го имат.Сега от това да дадеш фира по-лошо не може да стане,ако гръмне няма те съберат това е ясно.Сега това да почне да мята огън пак можеш да имаш едни 10-20 секунди дори ,в които някой да те измъкне.Отделно не само това е новото в евро сондата.Имаш ел клапан ,който ти спира газта от бутиката директно.Примерно ако имаш теч и усетиш че мирише в купето много спираш гасиш и всичко спира,докато ако го нямаш това да слезеш да изкараш боклуците от багажника да стигнеш до крана на бутилката ще мине време,в което може да стане беля.
Иначе за това да се запалиш в купето от цигара много странно,не мога да си представя как трябва да вони за да се запалиш от щтракане на запалка, и да не се усетиш,най-малкото главата ще ти се мотае,ако не си припаднал дори.Ако имаш у вас газова готварска печка пусни я примерно за 20 секунди без да я палиш да видиш каква воня ще настане ,в кухнята,която е сигурно 5 пъти по-голяма от салона на една кола,и щтракай със запалка да видиш че нищо няма да стане.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 17 яну 2012 14:18

цъкни в гуглето "пожар кола агу" и виж какво излиза ... да не говорим, че може да си караш колата пушейки, клапана реши да изпусне няколко литра (машинка, кво да я правиш) и докато ти замирише ...

относно извеждането: ако бъркам кажете, но и в други теми съм чел, особено след монтиране на газова на някой като му замирише малко, всички го "успокояват", че може да е от евроклапана ... :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”