Проблем с оборотите на ГОЛФ 4 1,6 8V

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Проблем с оборотите на ГОЛФ 4 1,6 8V

Мнениеот plamski3 » Сря 11 яну 2012 23:02

Здравеите, колеги!
Шофьор съм от няколко месеца и си купих Голф 4 1,6 8V 101kс двигател АКL.
Колата я имам от началото на м.септември, сменени са и ролки,ремъци,филтри,масла и свещи.Сложено и е газово LOVATO пълен инжексион. Проблемът и е че като я запаля държи 1000 - 1100 оборота докато загрее и после се нормализира.А сега вече и трудно пали,когато е студена.В резервоара има бензин, но пали сякаш е на свършване и помпата се мъчи да качва (звукът е подобен). И като тръгна малко придърпва от време на време.
ЗАБЕЛЕЖКА! Имало е случаи в които пали нормално при студено време,но бавно загрява(бавно- 20км, а попринцип за 3-5 км и е готова).(това се случваше преди да започне да пали трудно).Днес пробвах още нещо - на свободна педала на газта до ламарината и вдига до 5000 оборота връща до 4500 пак до 5000 и така си играе без да влиза в прекъсвач.Изпробвах я и на пътя и на 1-ва го прави същото на 5000 оборота и свършва мощността и започва да намаля(както на газ така и на бензин).

Моля ако някой може да ми помогне да сподели че съм много нов :cry:
Благодаря предварително! :beer

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Проблем с оборотите на ГОЛФ 4 1,6 8V

Мнениеот snupeca » Сря 11 яну 2012 23:10

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Чет 12 яну 2012 0:09

Благодаря, колега :beer

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Чет 12 яну 2012 0:11

plamski3 написа:Благодаря, колега :beer

:да: :beer
Иначе пробвай да откачиш акумулатора за 15-20мин и виж как ще е придърпването, ако няма ефект - провери кабели, свещи, бобина, температурен датчик итн, но една диагностика би трябвало да ти хване и датчика на вала - за ограничението в оборотите и евентуално проблема с придърпването.

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Чет 12 яну 2012 23:23

Днес бях на диагностика и ми показа 2 грешки:
1 грешка - проблем с датчик на коляновият вал (пишеше нещо като датчик на ХОЛ)
2 грешка - дроселна клапа
за първата грешка не знаели колко струвал ремонта, а за 2-рата грешка можело да се пробва да се почисти но имало риск да не ми го разпознае колата(за дросела става въпрос) и струвало кум 70лв заедно с диагностиката след това (за една диагностика (около 10 мин.) ми взеха 30лв = нормална цена ли е или е прекалено скъпо) (нов дросел бил 400лв + scare )

може ли някои по-запознат да ми каже дали да им се доверявам или не че същите за обслужване с ролки ремъци филтри и малко ме обръснаха 500лв :С

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Чет 12 яну 2012 23:30

Купих си спрей и се опитах сам да си почистя клапата. Не ми беше кои знае колко трудно да се ориентирам къде се намира и как се демонтира (благодарение на помощни теми от форума :обичам ви ) но забелязах някои нередности.
1-ва тръбата от въздушния филтър към дросела има извод към маслото на двигателя които извод е прекъснат
2-ра капака на въздушния филтър не се затваря плътно от едната (по-широка) страна

Въпрос: Какви са последствията от нередностите? и Дросел клапата само от страната на филтъра ли се почиства или трябва да се свали и да се почисти и от другата страна?

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Чет 12 яну 2012 23:39

Датчика на коляновия вал - заради който вероятно не се форсира над 5000, е различен от датчика на Хол, който е на делкото. За дросела, за съжаление не съм толкова запознат как стоят нещата при този мотор на 4-ките :roll: Има теми за чистене на дросел във форума, но не знам дали за този мотор специално има описана процедурата. :roll:

Потребителски аватар
maerto
Автомобил: VW Golf 4 2001
Двигател: 1.6 16V AUS

Мнениеот maerto » Пет 13 яну 2012 10:34

plamski3 написа:Купих си спрей и се опитах сам да си почистя клапата. Не ми беше кои знае колко трудно да се ориентирам къде се намира и как се демонтира (благодарение на помощни теми от форума :обичам ви ) но забелязах някои нередности.
1-ва тръбата от въздушния филтър към дросела има извод към маслото на двигателя които извод е прекъснат
2-ра капака на въздушния филтър не се затваря плътно от едната (по-широка) страна

Въпрос: Какви са последствията от нередностите? и Дросел клапата само от страната на филтъра ли се почиства или трябва да се свали и да се почисти и от другата страна?

Тази тръба кам маслото ти е отдушник за картерните газове,не е фатално ,но е добре да се свърже ,че ще ти цапа и мирише на мсло в купето.
А дросела го свали и почисти отвсякаде за максимален ефект,да лъсне като нов.
После като го монтираш ,адаптация задължително!

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 13 яну 2012 21:01

преди да лъскаш и адаптираш дросела , свържи и добре уплътни този "маркуч" за картерните газове!от там дърпа не измерен от дебитомера въздух и се бъзика мотора! при диагностика показва тази или подобна грешка свързана с дросела !а той пуска въздуха в мотора! (дросела ,де!) :lol:

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Пет 13 яну 2012 22:36

Колеги ниските обороти ги оправихме :banana :banana
Първоначално смених О пръстените от всмукателните тръби към блока на двигателя, но нищо не се промени. Оказа се, че дроселовата клапа има натрупан нагар, който трябваше да се отстрани. Това стана като свалих самия дросел и го почистих и от ДВЕТЕ страни, така че да се махне всичката чернилка (да придобие цвят на алуминий). Остана проблема с високите ще помисля как да го оправя :)
Накрая се получи малък фаул ... скъса ми се тръбичката за картерните газове (тази от дебитомера към маслото)
Крайни впечатления: Колата си поддържа стабилни 800 оборота както на газ така и на бензин върви си перфектно без придърпване.

Поздрави и успех на всички с проблеми по автомобилите си .. решенията се намират с четене на темите написани от СЪФОРУМНИЦИТЕ :beer :beer

Потребителски аватар
m&m16v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот m&m16v » Съб 14 яну 2012 1:40

За липсата на високите обороти си провери датчика на разпределителния вал! И зацепването на ангренажния ремък. Ако ти е проблемен датчика на коляновия вал, колата просто няма да запали!

Mirolo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mirolo » Съб 14 яну 2012 8:51

Здравей Колега!Проблемът с оборотите ти идва от тръбичката за маслените пари преди дроселовата клапа.Когато датчикът на въздушният филтър даде информация на клапата за количеството въздух-компютъра дозира горивото.В твоят случай след този датчик двигателят смуче допълнително въздух и нарушава вече направените от компютъра настройки.Смени си маркуча-около 60лв струва.Поздрави!

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Съб 14 яну 2012 22:19

Колеги, тази тръбичка от дебитомера към дросела само от бензинов двг ли трябва да е или може и от дизелов :screwy

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 14 яну 2012 22:25

да!
дизелите нямат нищо общо!

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Съб 14 яну 2012 23:37

Гофрираната тръба от дебитомера до дросела става при теб само и единствено от 1.6 AKL. При другите модели размерите са различни. Струва един сак пари и отклонението за вентилацията на картерните газове се къса винаги, когато тръбата се сваля от човек, който не знае как се прави, по простата причина, че е много къса и няма къде да поддаде при огъването и.
Лично аз, преди година, запуших отвора на гофретата, пуснах картерните газове надолу, като на старите жигули, и се родих. Вече нямам проблеми с чистенето на дросела.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”