Искам да си правя работилница на село. Размерите са приблизително 8 х 8 метра, височината около 3м. Постройката няма да е масивна , а ще е изцяло метална от тръби и ламарина.
Трябва ли ми някакво разрешение от общината или мога направо да си действам?
Понеже е на границата с един съсед аз съм говорил с него и сме се разбрали.
Ако си купя фургон трябва ли ми разрешение да си го сложа в двора и каква е разликата между фургона и работилницата?
Трябва ли ми разрешение за строеж?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Re: Трябва ли ми разрешение за строеж?
Дядо ми преди на село имаше работилница(за мебели).Според баща ми е била 12х10м и беше залепена до къщата ни.От дърво беше,но доста масивна.Водела се е временна постройка и никой не е правил проблеми за нищо.Колко е вярно не знам.Говоря за времето до 2000г.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
То и сега на това място има разни подобни кочини (пак от желязо и ламарина), но не ми вършат работа и те са правени преди 20г и не е имало проблем с никой.
Все пак ме интересува как е сега по закон? Ако постройката може да се мести - пак ли се води строеж, нямам намерение да я местя, но тя ще е лека и ще е монтирана на 10 "пети", и технически ще е доста лесно да я кача на голфа и на няколко курса да я пренеса в Бургас примерно.
Все пак ме интересува как е сега по закон? Ако постройката може да се мести - пак ли се води строеж, нямам намерение да я местя, но тя ще е лека и ще е монтирана на 10 "пети", и технически ще е доста лесно да я кача на голфа и на няколко курса да я пренеса в Бургас примерно.
- shotik
- Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
- Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
- Контакти:
Фургона е преместваем и не се води сграда ,дори да се живее в него .
Работилница или навес без бетонна основа се води временна постройка и не се дължи данък ,но не съм сигурен дали ще трябва разрешение или някакъв план.
Ние сме направили 4 Х 3 м барачка за сечива и помпата,но не ни е искано разрешително от общината.Извън София е селото,където са тези барачка и контейнер 6 Х 2.5 Х 2.1 м.
Работилница или навес без бетонна основа се води временна постройка и не се дължи данък ,но не съм сигурен дали ще трябва разрешение или някакъв план.
Ние сме направили 4 Х 3 м барачка за сечива и помпата,но не ни е искано разрешително от общината.Извън София е селото,където са тези барачка и контейнер 6 Х 2.5 Х 2.1 м.
- 1z
- Автомобил: seat ibiza
- Двигател: atd
ktamen написа:Искам да си правя работилница на село. Размерите са приблизително 8 х 8 метра, височината около 3м. Постройката няма да е масивна , а ще е изцяло метална от тръби и ламарина.
Трябва ли ми някакво разрешение от общината или мога направо да си действам?
Понеже е на границата с един съсед аз съм говорил с него и сме се разбрали.
Ако си купя фургон трябва ли ми разрешение да си го сложа в двора и каква е разликата между фургона и работилницата?
щом е съгласен да ти се разпише!утре може да се измести ,продаде,

- 1z
- Автомобил: seat ibiza
- Двигател: atd
----------------------------
Последна промяна от 1z на Съб 14 яну 2012 0:36, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Стига бе в тая нашта държава за всяка кочина ли ще искаме разрешителни, ще плащаме такси и подкупи на архитекти и кметове. Строй си я и щом е разглобяема, като дойдат и искат нещо разглобяваш я пред тях и ги изгонваш. Ай сиктир и държавата и чудото.
П. С. Съжалявам че се афектирам но съм патил по друг повод с тез разрешение за строеж в софия и още ме е яд
П. С. Съжалявам че се афектирам но съм патил по друг повод с тез разрешение за строеж в софия и още ме е яд
- ilianmilenin
- Автомобил:
- Двигател:
пич аз цяла къща на 4 етажа имам без разрешителни ти за един навес се косиш,прави там и не се притеснявай.Това е България 

- Stoi
- Вечен БАН
- Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
- Двигател:
- Контакти:
Действай смело. Проблем може да имаш само ако се намери някой завистник ако те натопи. Общината сама едва ли би се само сезирала.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Интересува ме как е по закон. Как мога да разбера? В общината (общината е Стралджа) ли трябва да питам, и кой да търся там?
Знам, че живеем в абсурдна държава, и на мен не ми харесват всичките простотии, които измисля огромната армия от излишни чиновници, но не това е въпроса, който съм задал в темата.
Знам, че живеем в абсурдна държава, и на мен не ми харесват всичките простотии, които измисля огромната армия от излишни чиновници, но не това е въпроса, който съм задал в темата.
ако сега имаш временни посроойки върху местото още по-малко вероятно е някой да ти каже нещо. Ти реално ще направиш преусртойство на старата. Или старата е паднала и на нейно място си напрвил нова ... дет се вика заварено положение. Знаеш ли колко такива плевни, обори и други баракаи по софийските села прерастнаха на къщи, без почти никакви документи.
Със сигурност, трябва да отидеш до общината и да си платиш като поп !
пп Трябва първо да ти разрешат де..
пп Трябва първо да ти разрешат де..
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
drmilendd написа:Стига бе в тая нашта държава за всяка кочина ли ще искаме разрешителни, ще плащаме такси и подкупи на архитекти и кметове. Строй си я и щом е разглобяема, като дойдат и искат нещо разглобяваш я пред тях и ги изгонваш. Ай сиктир и държавата и чудото.
Ако няква такава барачка литне при някоя буря и се стовари върху твой близък, друга песен ще пееш!
И мен ми е писнало да плащам подкупи на доктори, но какво да се прави

Да, трябва ти разрешение за строеж.
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., отм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.)
9. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) теренна консервация на недвижими културни ценности;
10. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности.
(2) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) За недвижими културни ценности в техните граници и охранителни зони дейностите по ал. 1 се изпълняват след съгласуване по реда на Закона за културното наследство с изключение на теренната консервация.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Въпроса ми по-скоро беше дали леката постройка също се брои за строеж. Предполагам, че никой няма да ми иска разрешително да си сложа фургон в двора. С какво фургона е различен от моята работилница - и двете са леки, и двете могат да се местят?
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
ktamen написа:Въпроса ми по-скоро беше дали леката постройка също се брои за строеж. Предполагам, че никой няма да ми иска разрешително да си сложа фургон в двора. С какво фургона е различен от моята работилница - и двете са леки, и двете могат да се местят?
Цитирал съм ти закона, трябва си разрешение за строеж
Върни се в “ОФФ-Топик - други”