Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
okmok
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 2:39

ахааа...
след това при сглобяването не се ли разместват клапаните като се притискат прожините? преди да сложа ангренажния ремак не е ли добре да направя един оборот на този вал за да могат да си застанат по местата или те като я докарам на белега си застават по местата ?

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 15 яну 2012 2:47

Като я оставиш на скорост не могат да се изместят клапаните. Следи си белезите.

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 2:50

muns61 написа:Пич, не се захващай, че като гледам, ще осереш работата. Намери си някой да я свърши, а ти се заеми със задачата да изкараш парички за тая работа.
Инак, като видя сутрин темата ти, машинално слагам 2 филии в тостера! :)))
:D

ти ако не се намесиш вьв всяка тема да ядосаш някои не можеш ! чудно ми администраторите защо още те даржат...вьв сумати теми сьм ти срещал мненията един положителен твои отговор не сьм видял...а пьк нали и за това все пак е сьздаден този форум.да обменим малко опит...да размислим как ще е по добре да се постьпи...последствия ще има ли...не искам да казвам че сьм някои маистое но колкото пути сьм ходил по маистори все ми прецакват нещо друго или си оставят рацете в това което са направили.за в момента четох доста форуми разгледах доста снимки разполагам с подходящи инстроменти и смятам че ако ми се разясни малко по подробно бих могьл без никакьв проблем да си го направя!

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 2:51

snupeca написа:Като я оставиш на скорост не могат да се изместят клапаните. Следи си белезите.

да но ако случаино се изместят как се деиства ?

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 15 яну 2012 2:56

Ако се изместят - събираш всичко до вала включително, вдигаш на крик едната предна гума и въртиш докато 4 клапана не легнат на вала. (най-грубо казано) На снимките които сложих се вижда как са преди да се свали вала, или по-точно как трябва да са като го събираш. Но за да ги изместиш трябва тотално да няма компресия мотора..

Последна промяна от snupeca на Нед 15 яну 2012 3:01, променено общо 1 път.

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 3:01

snupeca написа:Ако се изместят - събираш всичко до вала включително, вдигаш на крик едната предна гума и въртиш докато 4 клапана не легнат на вала. (най-грубо казано) На снимките които сложих се вижда как са преди да се свали вала. Но за да ги изместиш трябва тотално да няма компресия мотора..

благодаря много за информацията ! определено ще ми бьде много полезна.. когато направя смяната ще споделя какво се е получило и как сьм оцапал нещата :)

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 15 яну 2012 3:07

Пак казвам - говоря за ABU, и то за последователноста на разглобяване, както е разглобявана от мен. Не знам при теб как е, затова моя съвет е да попиташ и другаде преди да се захванеш, има доста тънкости и би било добре или да изчакаш още помощ от по-компетентните от мен колеги тук, или най-добре някой по-информиран по темата около теб.
Успех!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 15 яну 2012 3:13

Ако поне не си гледал как се сменят гумичките имаш твърде малки шансове за успех.
Като свалиш вала и стигнеш до пружините ще ти трябва един специален инструмент да натиснеш пружините надолу за да махнеш клинчетата, които държат клапаните - ти май не само нямаш такъв инструмент, но дори и не си виждал как изглежда. При натискането на пружините трябва да нагласяш съответното бутало в ГМТ за да не изпуснеш някой клапан в цилиндъра. Ако все пак успееш да ги смениш като зацепиш ремъка превърти коляновия вал няколко оборота на ръка, ако си зацепил грешно и завъртиш със стартера може да изкривиш клапаните.
Ако искаш ме потърси на скайп да ти обясня по-подробно.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 15 яну 2012 3:16

okmok написа:
muns61 написа:Пич, не се захващай, че като гледам, ще осереш работата. Намери си някой да я свърши, а ти се заеми със задачата да изкараш парички за тая работа.
Инак, като видя сутрин темата ти, машинално слагам 2 филии в тостера! :)))
:D

ти ако не се намесиш вьв всяка тема да ядосаш някои не можеш ! чудно ми администраторите защо още те даржат...вьв сумати теми сьм ти срещал мненията един положителен твои отговор не сьм видял...а пьк нали и за това все пак е сьздаден този форум.да обменим малко опит...да размислим как ще е по добре да се постьпи...последствия ще има ли...не искам да казвам че сьм някои маистое но колкото пути сьм ходил по маистори все ми прецакват нещо друго или си оставят рацете в това което са направили.за в момента четох доста форуми разгледах доста снимки разполагам с подходящи инстроменти и смятам че ако ми се разясни малко по подробно бих могьл без никакьв проблем да си го направя!

На който е трябвало, съм помогнал. На теб се опитвам да спестя ядове и пари. Не са толкова прости нещата за човек, който не ги е правил и даже хабер си няма от тази работа. Само с четене по форуми не става, трябват си опит и знания.
Ама както си решиш...

okmok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okmok » Нед 15 яну 2012 3:36

ktamen написа:Ако поне не си гледал как се сменят гумичките имаш твърде малки шансове за успех.
Като свалиш вала и стигнеш до пружините ще ти трябва един специален инструмент да натиснеш пружините надолу за да махнеш клинчетата, които държат клапаните - ти май не само нямаш такъв инструмент, но дори и не си виждал как изглежда. При натискането на пружините трябва да нагласяш съответното бутало в ГМТ за да не изпуснеш някой клапан в цилиндъра. Ако все пак успееш да ги смениш като зацепиш ремъка превърти коляновия вал няколко оборота на ръка, ако си зацепил грешно и завъртиш със стартера може да изкривиш клапаните.

амии колега мисля да отрежа една трабичка отдвете страни за да мога да извадя тея клинчета смяташ ли че така ще стане тьи като го нямам този инстромент ?

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 15 яну 2012 10:16

okmok написа:
ktamen написа:Ако поне не си гледал как се сменят гумичките имаш твърде малки шансове за успех.

амии колега мисля да отрежа една трабичка отдвете страни за да мога да извадя тея клинчета смяташ ли че така ще стане тьи като го нямам този инстромент ?

То може да избиеш клинчетата на клапаните и с влошка от гедоре,но как ще ги поставиш след това на мястото им си нямам и идея как ще стаме без инструмент.Колегата не се заяжда с теб ,а просто се опитва да ти спести пари. Смяната на гумичките е около 50-60 лв заедно с гумичките ,а ти ако прецакаш нещо ще ти излезе доста повече пари защото ще се сваля глава ,а там труда е доста повече от тези пари ,а на всичкото отгоре ще трябва да купуваш и гарнитура за главата и ще ти излезе най малко 150 лв ремонта.
Съгласен съм с теб ,че искаш сам да си ремонтираш колата,но ако не ти помага някой който го е правил това преди това доста пъти или поне да ти дава насоки или да гледа да не направиш някой беля и да ти помогне ако има такава по-добре не се захващай сам .Това не е смяна на накладки за да се захванеш сам.Дано съм бил полезен и успех с начинанието ако се захванеш сам

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Нед 15 яну 2012 10:59

По спомен тук/МОнтана/ една гумичка върви около 2-3 лв, марка не помня точно но все си мисля че за Кортеко ставаше дума. И труда е 2-3лв на гумичка за смяната и, зависи при кого отидеш.
Имам един приятел, който на същия мотор 3 пъти сменя гарнитура на главата сам понеже мешаше масло и антифриз. Накрая блокира мотора с тия си опити. Оказа се спукан охладител за маслото, това го установихме при аутопсията!

Tikvata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tikvata » Нед 15 яну 2012 12:32

Колега нагласи 4-те бутала на горна мъртва точка за да не паднат клапаните в цилидрите след това взимаш една тръба със размера на паничката и със чука удряш смело и кученцата изкачат след това ги търсиш малко време но няма проблеми после вадиш гумичката и със 11-12 камак на малката тресчотка набиваш новата и така :D

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 15 яну 2012 13:37

Tikvata написа:Колега нагласи 4-те бутала на горна мъртва точка за да не паднат клапаните в цилидрите след това взимаш една тръба със размера на паничката и със чука удряш смело и кученцата изкачат след това ги търсиш малко време но няма проблеми после вадиш гумичката и със 11-12 камак на малката тресчотка набиваш новата и така :D

Сега остава и да кажеш как да монтира обратно пружините и кученцата...
Приспособлението за тази работа е елементарно, но работата с него - не.
А удар с чук не коментирам - заради такива "специалисти" съм сменял криви клапани, щото кученцата не отлепвали, а майстора бил як в ръцете...
Пак съм на мнение, че сам няма да се справи. А като я разглоби, скапе работата и викне тогава майстор, ще бъде здраво одран.
Което ще си е съвсем нормално.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 15 яну 2012 13:50

Tikvata написа: след това ги търсиш малко време

Те лесно могат да стигнат до картера и ще трябва доста време да ги извади оттам, а могат и така да излетят, че никога да не ги намери.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”