Въпрос за подсветката на таблото - Голф 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за подсветката на таблото - Голф 4

Мнениеот icefire » Съб 14 яну 2012 21:28

Колеги, двата дисплея на таблото ми светят доста слабо. Този, който е под скоростомера даже е избледнял леко в десния край. Някой знае ли защо така се получава? Може би вътре има нещо като светловоди, които да трябва да се почистят?

Ето снимки какво е положението:

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
ilianmilenin
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за подсветката на таблото - Голф 4

Мнениеот ilianmilenin » Съб 14 яну 2012 21:34

колега свали таблото и при нужда смени диоидите,те са стотинки упътване за сваляне на таблото имаше някаде в форума,един колега беше свалял.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 14 яну 2012 21:38

Сигурен бях, че има снимки на твоето табло разглобено, ама баш това, за което питаш не се вижда! :banghead:
viewtopic.php?f=5&t=31777&start=0&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0
Все пак, мисля си, че щом са нацвъкали цялото табълце със светодиодчета, ще да са сложили и под часовника същите ;)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 14 яну 2012 22:40

Благодаря за съветите. Че едно светодиодче за SMD нищо не струва е ясно, само че на мен мисълта ми беше, че то щом свети, едва ли светодиодите са изгоряли. Но пък свети слабо, т.е. сигурно причината е другаде.. Освен това, не съм наясно дали дисплеят се осветява от smd светодиоди или от светодиодна лентичка, която ако я отлепя... няма да имам повече дисплей :banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Съб 14 яну 2012 23:24

Спокойно. Няма лента. Мисля, че са по два диода, които осветяват една пластмаса зад всеки дисплей. Що не вземеш да го разглобиш и да видиш на какво се дължи проблема ти. Не е толкова сложно. Може пък пласмасарката да се е зацапала през вековете.
А иначе тези диоди ... не се сменят толкова лесно, ако нямаш подходящ инструмент. С обикновен поялник не става.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 15 яну 2012 3:22

Щом са само светодиоди вече съм спокоен. Иначе не съм го разглобил досега, защото исках първо да разбера как точно е реализирана подсветката, да знам има ли смисъл да разглобявам изобщо.

Предполагам тая пластмаса, дето разпространява светлината зад дисплея, се е зацапала, защото не ми се вярва самият светодиод да започне да свети по-слабо.

Друг е въпросът, че според мен по принцип подсветката на тези дисплеи е слаба.. При Г3 се виждаха много по-ясно.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Нед 15 яну 2012 4:24

icefire написа:Щом са само светодиоди вече съм спокоен. Иначе не съм го разглобил досега, защото исках първо да разбера как точно е реализирана подсветката, да знам има ли смисъл да разглобявам изобщо.

Предполагам тая пластмаса, дето разпространява светлината зад дисплея, се е зацапала, защото не ми се вярва самият светодиод да започне да свети по-слабо.

Друг е въпросът, че според мен по принцип подсветката на тези дисплеи е слаба.. При Г3 се виждаха много по-ясно.

И аз имам едно такова табло свети кошмарно, мисля че просто с годините диодите отслабват, защото мойто съм го чистил правил и нищо пак така си свети :|

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 15 яну 2012 10:30

Ще следя темата с интерес за да видя какво ще стане ,защото и моята е така.Сменил съм дисплеите и пластмаските,които разсейват светлината и пак е по същия начин-няма подобрение от тях .Незнам само какво ще стане ако се сменят диодите,но дано е от тях

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 15 яну 2012 10:58

Ами значи ще трябва да се сменят светодиодите... при това положение ще почакам да почне още по-слабо да свети, пък ще видим...

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 15 яну 2012 12:34

Ето ти снимки от една тема, която е за друго, но по тях можеш да се ориентираш за какво става въпрос.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 15 яну 2012 12:54

:beer Благодаря!
Притеснявам се обаче, че нямам опит с електронни компоненти и се опасявам при разпояването да не разваля дисплеите.

Важното е, че вече знам къде е проблемът. Към момента не е толкова зле положението, но ако започне още по-слабо да свети, вече ще взема мерки :)

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Нед 15 яну 2012 13:18

icefire написа::beer Благодаря!
Притеснявам се обаче, че нямам опит с електронни компоненти и се опасявам при разпояването да не разваля дисплеите.

Важното е, че вече знам къде е проблемът. Към момента не е толкова зле положението, но ако започне още по-слабо да свети, вече ще взема мерки :)

Моето толкова слабо свети че вечерно време нищо не се чете по дисплеите, трябва да се добилижиш до тях :talk:

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Нед 15 яну 2012 13:29

При мен дисплейчето където е часовника светеше от единия карай слабо,а от скоро цялото едва мъждука.Говорих с един познат и каза че се сменят светодиодите,но трябва да се вземе същия цвят.Скоро ще ходя да ми го ремонтира и ще пиша.
п.п.някой ще помогне ли с намирането на темата как се махаха стрелките за да се достигне до светодиодите,сещам се че имаше такава тема със снимки,но немога да я намеря :roll:

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 15 яну 2012 13:37

Тема и снимки не са ти необходими. Въртиш стрелката обратно на часовниковата стрелка и дърпаш нагоре. Преди това гледаш къде опира в ограничителя, за да може после при зацепването да не ти се налага да я калиброваш допълнително.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”