При дърпане на ръчна се вкл. ABS голф 4 къде е проблема?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Hertz
Автомобил: vw
Двигател:

Re: ABS-а се вкл. при приплъзване на лед / дърпане на ръчна?

Мнениеот Hertz » Нед 15 яну 2012 21:51

Haralampi написа:Чакай малко сега, ABS-а има отношение само към спирачките, а ти говориш за тръгване !??
Какво имаш предвид?

Да не би да се бъркаш с ASR и колата ти да има ASR? Повечето Г4 имат поне това, особено след 2000-та...

ASR няма. Когато тръгнеш на лед и предните гуми се движат с различна скорост от задните поради това че приплъзват на леда се чува как ABS помпата прищраква.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 яну 2012 21:52

Щом дава постоянно натиснат педал,няма как да не рита без значение от ситуацията,защото то отчита,че спираш в този момент.Като дадеш газ,има разлика в оборотите на двете предни гуми,защото едната боксува примерно,другата не.Тогава то решава "аха,той спира (има сигнал от педала,че спираш),ама едното му колело спира повече то другото" и се намесва в ситуацията,без значение,че не си докоснал педала.
Същото е с ръчната и аз ти бях писал още в предната тема,да си видиш датчика за педала какъв сигнал дава (не знам дали тогава си го гледал).Описанието ти и там беше същото - караш си,дърпаш ръчната и АБС-а рита и е нормално,защото той вижда,че си караш,отчита,че си натиснал педала на спирачката (има го сигнала от този датчик) и отчита,че двете ти задни колела не се въртят - логично за него като принцип на действие е мигновено да се опита да ги разблокира и да рита.
Трябва да кажеш година и мотор,за да видим схема.Ако това за Г3 96-та е вярно,става дума за АБС ITT MK20 и ключа наистина е с две крачета през 10А предпазител (явно е същия за стоповете).Понеже стоповете предполагам не светят постоянно,можем по схемата да видим на кой пин трябва да е сигнала от датчика и дали го има директно отпред на ABS модула - ако го има и е какъвто трябва - имаш проблем в самия блок на АБС-а.

Последна промяна от zfa159 на Нед 15 яну 2012 21:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 15 яну 2012 21:53

Как чуваш ABS помпата само ти знаеш, но според мен каквото и да чуваш е илюзия без наличието на ASR (и без да натискаш спирачката). Убеден ли си, че няма? Чак пък толкова базово изпълнение....

Потребителски аватар
Hertz
Двигател:

Мнениеот Hertz » Нед 15 яну 2012 21:55

zfa159 написа:Щом дава постоянно натиснат педал,няма как да не рита без значение от ситуацията,защото то отчита,че спираш в този момент.Като дадеш газ,има разлика в оборотите на двете предни гуми,защото едната боксува примерно,другата не.Тогава то решава "аха,той спира (има сигнал от педала,че спираш),ама едното му колело спира повече то другото" и се намесва в ситуацията,без значение,че не си докоснал педала.
Същото е с ръчната и аз ти бях писал още в предната тема,да си видиш датчика за педала какъв сигнал дава (не знам дали тогава си го гледал).Описанието ти и там беше същото - караш си,дърпаш ръчната и АБС-а рита и е нормално,защото той вижда,че си караш,отчита,че си натиснал педала на спирачката (има го сигнала от този датчик) и отчита,че двете ти задни колела не се въртят - логично за него като принцип на действие е мигновено да се опита да ги разблокира и да рита.

Търсих я темата - явно не съм я намерил за да продължа да пиша в нея затова пуснах нова, както и да е!
да намерих я viewtopic.php?f=5&t=290938
Такъв датчик не намерих на самия педал, има само един датчик с 2 проводника и при евентуалното му откачане спират да светят стоповете при натискане на педала.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 15 яну 2012 22:06

ама колеги ASR е софтуер като всички останали системи за контрол на управлението!при приплъзване върху лед много ясно ,че ще се включи!трябва да изравни въртящия момент между колелата!за да не боксуват!!!не търсете отделен модул или разни други устройства!това е надграждане на системата ABS !

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 15 яну 2012 22:08

rudoni написа:ама колеги ASR е софтуер като всички останали системи за контрол на управлението!при приплъзване върху лед много ясно ,че ще се включи!трябва да изравни въртящия момент между колелата!за да не боксуват!!!не търсете отделен модул или разни други устройства!това е надграждане на системата ABS !

Колегата твърди, че колата му няма ASR :!:
И нещата не са просто "софтуер", малко трудно ще изкараш ESP само със софтуер mhihi

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 15 яну 2012 22:13

напротив !
и в погорна тема ,но под найменование ADR пълзи същия проблем!има много материали за тези системи!и видео и за четене!да , това е програма ,софтуер интегрирана в системите за контрол на управлението!
вярно ,не работи самостоятелно , но това след ABS е първия ЪП на софта!

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 15 яну 2012 22:20

rudoni написа:напротив !
и в погорна тема ,но под найменование ADR пълзи същия проблем!има много материали за тези системи!и видео и за четене!да , това е програма ,софтуер интегрирана в системите за контрол на управлението!
вярно ,не работи самостоятелно , но това след ABS е първия ЪП на софта!

Нещата не опират само до софтуер... има и малко "хардуер" към него, но това сега е без значение.
Степените са както казваш ти ABS-->ASR-->ESP като всяко следващо включва в себе си предходните.

Въпросът е, че авторът твърди, че няма дори ASR, а само ABS!

При това положение не виждам никаква логика да се активира каквото и да било без натискане на педала на спирачката (при тръгване, както той пише).

А за материалите си прав - има една мн. хубава поредица от книжки на BOSCH по тази тема с подробно описание на всяка система ;)

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 15 яну 2012 22:24

колега Hertz , не си познаваш колата ! при твоя модел ASR e задължителен без да го пише някъде! радвай се ,че го имаш и работи!
:да: диагностика с обикновени вагове не го хваща - работи по КАN!ама не го човъркай - работи!

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 15 яну 2012 22:26

rudoni написа:колега Hertz , не си познаваш колата ! при твоя модел ASR e задължителен без да го пише някъде! радвай се ,че го имаш и работи!
:да: диагностика с обикновени вагове не го хваща - работи по КАN!ама не го човъркай - работи!

И аз съм на същото мнение, само че ако не друго на бутона на таблото до този за авариините би трябвало да му пише именно ASR :roll:

Г4 от 2000-та без ASR..... бая базово ще трябва да е ;)

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 15 яну 2012 22:32

:D :D :D той дано прочете темата и отговорите в нея! аз ги знам тези неща ,ама той?! :deal :търсачкаа :да: защото ще има :bishop :да: на всички!

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Re: При дърпане на ръчна се вкл. ABS голф 4 къде е проблема?

Мнениеот Dorian » Пон 16 яну 2012 15:27

Явно тук повечето пишат съдейки по собствените си коли :screwy
Има АБС със някакъв допълнителен модул нещо като АСР на колите преди 99-00г.,няма никакво копче на таблото или където и да е,а самия блок на АБС-а следи чрез датчиците си за разлика във въртенето между двете предни гуми и когато отчете такава сработва абс-а на по-бързо въртящото се колело да уеднакви разликата за да не изключи диференциала едното колело.Малко дълго обяснение направих :)
Колегата определено не си фантазира както го изкарахте вие,имам А3-ка 97г. която е с точно такава,приятел имаше голф3 АБФ 96г. който имаше същия вид модул на АБС. и двете коли нямат такова копче за включване и изключване.
Всички голф4 и А3 с мотор 1.8Т и нагоре го имат това независимо от годината,последните ГОЛФ3 абф и ВР6 също :wink:

Потребителски аватар
kat007
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU

Мнениеот kat007 » Пон 16 яну 2012 16:43

Dorian написа:Явно тук повечето пишат съдейки по собствените си коли :screwy
Има АБС със някакъв допълнителен модул нещо като АСР на колите преди 99-00г.,няма никакво копче на таблото или където и да е,а самия блок на АБС-а следи чрез датчиците си за разлика във въртенето между двете предни гуми и когато отчете такава сработва абс-а на по-бързо въртящото се колело да уеднакви разликата за да не изключи диференциала едното колело.Малко дълго обяснение направих :)
Колегата определено не си фантазира както го изкарахте вие,имам А3-ка 97г. която е с точно такава,приятел имаше голф3 АБФ 96г. който имаше същия вид модул на АБС. и двете коли нямат такова копче за включване и изключване.
Всички голф4 и А3 с мотор 1.8Т и нагоре го имат това независимо от годината,последните ГОЛФ3 абф и ВР6 също :wink:

Колега това за което ти говориш се казва EDS :012:

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пон 16 яну 2012 22:54

тук пишем за ASR , после за ADS(EDS) ,ADR , ESP ,EGAZ и т.н.всичко е надстройка на АБС!и то добра!Системи за сигурност на управлението!това е животът на пътя!
искам кола със всички тези системи! ама нямааааа! :) :обичам ви
а сега какви имаааа!!! леле!

Потребителски аватар
kiro rachnata
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Пон 16 яну 2012 23:38

Според мен ABS се задейства от EDS който реагира доста по-рано от ASR!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”