С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот radi_nrj » Нед 15 яну 2012 17:13

Минерални масла има и много качествени, но има друга особенност - сменат се на много малък пробег до 8000km. Пълна синтетика се кара до 30000, къде ислиза келипира от минралното не знам.

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bkunev » Нед 15 яну 2012 19:14

K написа:
radi_nrj написа:
bkunev написа:Последните 3 смени с Motul 6100 10W40

За пореден и за последен път пиша, че карането на турбо мотор с полу-синтетика е като ходене по тънък лед. Не знаеш кога ще ти посинее лагера на турбото.

Той да не кара помпа дюза или КР, че 10-40 не е за неговия мотор.

Колега radi_nrj, не видях кога го написа това, ама от къде прозря че турбо мотор не се кара с полу-синтетика и къде видя лагер в турбото!?!?! Има си предписани стандарти и норми от производителя. Спазваш и нямаш проблеми!!!!

Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bkunev » Нед 15 яну 2012 19:59

...между другото тази тема е за големия :lock: Има повече информация от полезното!!!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 15 яну 2012 22:39

Има си лагер турбото и за голямо наше нещастие турбините, с които колите ни са излезли от завода са с втулков лагер. При втулковите лагери доброто мазане е от изклютелно голямо значение особенно при положение, че перката се развърта до 100 000 оборота в минута.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Нед 15 яну 2012 22:49

За автомобили с изискване към маслото vw norm 505.00 - оптималния вискозитет е 10W40 - полусинтетично
Карах целогодишно такова на Голф 2 - 1V
зимата си палеше в големите студове без проблем
разход на масло за 8000 км /пробег за смяна на маслото/- половин литър

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пон 16 яну 2012 0:32

веселин написа:За автомобили с изискване към маслото vw norm 505.00 - оптималния вискозитет е 10W40 - полусинтетично

:да: Съгласен съм с теб колега,но защо да се набутват пари за полусинтетика и да доливат по 500мл от смяна до смяна,като могат да си слогат "по-гъсто" масло и да си мислят,че няма да гори.Тези съвети идват май-вече от голями"майстори",които гледат километража и казват тази е на 300 000км 15/40 тази е на 180 000км може още малко с 10/40.И моята като я взех беше на 250000км и при първата смяна на маслото един маслар слага маслото 5/40 и като записа километража ме попита защо съм взел такова масло като колата е на толкова километри и щяло да изтече през буталата :Mr Green Fun .за сега е 300000км и само с такова се кара и за 10-11000км,не се долива масло пада от максимум малко под средата,това какво трябва да значи че ако сложа 10/40 няма да харчи,а пък ако сложа 15/40 сигурно се става в повече и ще трябва да източвам и да продавам масло,защото колата ми ще е производител.
За мене лично кола с турбо е най-добре да се кара с 5/30,5/40 и краен вариант 10/40.

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Пон 16 яну 2012 8:42

red.devilll написа:
веселин написа:За автомобили с изискване към маслото vw norm 505.00 - оптималния вискозитет е 10W40 - полусинтетично

:да: Съгласен съм с теб колега,но защо да се набутват пари за полусинтетика и да доливат по 500мл от смяна до смяна,като могат да си слогат "по-гъсто" масло и да си мислят,че няма да гори.Тези съвети идват май-вече от голями"майстори",които гледат километража и казват тази е на 300 000км 15/40 тази е на 180 000км може още малко с 10/40.И моята като я взех беше на 250000км и при първата смяна на маслото един маслар слага маслото 5/40 и като записа километража ме попита защо съм взел такова масло като колата е на толкова километри и щяло да изтече през буталата :Mr Green Fun .за сега е 300000км и само с такова се кара и за 10-11000км,не се долива масло пада от максимум малко под средата,това какво трябва да значи че ако сложа 10/40 няма да харчи,а пък ако сложа 15/40 сигурно се става в повече и ще трябва да източвам и да продавам масло,защото колата ми ще е производител.
За мене лично кола с турбо е най-добре да се кара с 5/30,5/40 и краен вариант 10/40.

:006:

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Пон 16 яну 2012 14:20

Преди известно време внесох на един приятел VW Caravelle TD Германеца си го беше карал до последно с Мобил 1 Рали формула 5W50, въпреки, че колата беше на 270 хиляди км. За турбо моторите най-добре е синтетика,полусинтетиката е разумен компромис. Важно е да отговаря на VW нормите. Има турботествани минерални масла,но те повече са за смесени автопаркове с товарни автомобили. А там оборотите на ДВГ са други( по- ниски)

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 20 яну 2012 3:31

това за многото километри и по дебело масло, да се слага са пълни глупости. градски легенди от бръщолевинияата на само призвани майстори. маслото е добро, според спецификацията, гледате в книжката или от сайтовете на производителите, какво масло ви се препоръчва и слагате. Друго, малко или много, всички масла са еднакви, с малки особености и ако са пълни синтетики и не. за фв, специално 5 в 30 масло, спец. 504.00/507.00, знам че мобил 1 е пълна синтетика, пише си го и на сейфти датата. друго пълна синтетика, май е само амсойл, европеиската формула, но не съм сигурен, защото не го пише в тази дата, но за тях казват, че специално тези масла са 100% синтетика и от цените им, най вероятно е така. всички други, специално тази спецификация е хидрокрак, говорим, кастрол, мотул, яко и т.н. и разлики между тях няма, по скоро си внушавате че има. има и масла от 5в40, които са пълна синтетика, видях че на яко серията вх 600 и 1000 са такива, пак им го пише в датата, можете да видите от официалния сайт, не от българския. другото нещо за маслото е да си го купите оригинално или от сигурен доставчик, аз като по прост си купувам от германия, ако не ми донесат, от немския ибей, избор на масло бол + това има доста, които вкл. и с доставката до бг, излиза по евтино от тук. аз масло от бг, няма да си купя, ако ще да ми се кълнат, толкова по темата за маслата :да:

Потребителски аватар
nistel_87
Автомобил: Honda Accord 2007
Двигател: i-ctdi

Мнениеот nistel_87 » Съб 21 яну 2012 16:26

Вчера сменях маслото и вече съм с пълна синтетика YACCO VX 1703 5W40. Днес не ми се е налагало да пътувам,и само я запалих пробно сутринта. Може да прозвучи,като реклама ,но останах доста приятно изненадан. Шума от мотора беше някак по-тих и работеше по-добре. Не вярвам да си внушавам чак толкова mhihi ще споделя по-нататък,защото с новото масло имам едва 20км. Само да не вземе да изчезва :screwy ,че сефте карам с 5W40..

tdi_20yare
Автомобил: audi a3
Двигател: asz+brezel

Мнениеот tdi_20yare » Съб 21 яну 2012 18:29

feikot написа:
gancho написа:
feikot написа:Кое е полу и кое не е синтетика ? На мен сега ми препоръчаха да сложа 15в40 ?

От къде ти препоръчаха 15в40 за ТДИ-от завода производител на двигателя ли? mhihi :screwy :screwy
пък да видим как са стартира дв. на -15гр. с 15в40 и с 5в40 mhihi
Слагайте масло по спецификация на производителя от проверени марки и стига с тези горублянски и гаражни пишман майстори-след 100к,след 200к км-еди какво си.........сещате се :applause:
п.п. Фейкот, от време на време имаш меко казано "странни" изказвания......
:beer

Не бре,казвам какво са ми казали.След 200-300 км ще го сменям и може да сложа 15,не за друго,ами защото идва лято и няма да има проблем с температурите,а до другата зима,пак ще се сменя...Обмислям го само де.Иначе вискозитета и спецификациите са две различни неща.Вземи някой милионник АФН и му сложи 5в40 да видим гаври :Mr Green Fun

Моя АФН е с 5 на 40,незнам дали е милионник,мисля че е на 400 хиляди някъде,и го пробвах с 5 на 40 вече 7 смени на масла,пробвах Мобил,Лики Моли и сега Стат Ойл,и знай ли ко все тая,ако ще и Мотул да сложа,нищо различно,на някой хора незнам как на коли на по 400-500 хиляди км все им се чувало как им отихвали колите от "някоя си масло" просто пълни глупости...По добре да гледаш дали има масло,отколкото да се правиш,че едва ли не маслоти ти оправило разхлабения и стар мотор...Мен един пич ми каза бухай на АФН 5 на 40 не се притеснявай,мисли малко за турбинката при по големите натоварвания..Доливам по 500грама голямата работа,не я режа като бензинка стил,така че не заминава толкова дори и 5 на 40....Не,че с 10 на 40 ще се случи нещо по различно,но просто си предпочитам това..Ама тука едни заблуди,едни отихвания изведнъж,заблуди за мен...И само обясни за какви гаври става дума,да знам ако трябва да го сменям 5 на 40... :beer

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Съб 21 яну 2012 18:59

nistel_87 написа:Вчера сменях маслото и вече съм с пълна синтетика YACCO VX 1703 5W40. Днес не ми се е налагало да пътувам,и само я запалих пробно сутринта. Може да прозвучи,като реклама ,но останах доста приятно изненадан. Шума от мотора беше някак по-тих и работеше по-добре. Не вярвам да си внушавам чак толкова mhihi ще споделя по-нататък,защото с новото масло имам едва 20км. Само да не вземе да изчезва :screwy ,че сефте карам с 5W40..

не е пълна синтетика, това масло колега, хидро крак си е и няма лошо. по скоро шума е от това че е нова масло, карай и пей и това е mhihi :да:

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Съб 21 яну 2012 19:04

tdi_20yare написа:
feikot написа:
gancho написа:
feikot написа:Кое е полу и кое не е синтетика ? На мен сега ми препоръчаха да сложа 15в40 ?

От къде ти препоръчаха 15в40 за ТДИ-от завода производител на двигателя ли? mhihi :screwy :screwy
пък да видим как са стартира дв. на -15гр. с 15в40 и с 5в40 mhihi
Слагайте масло по спецификация на производителя от проверени марки и стига с тези горублянски и гаражни пишман майстори-след 100к,след 200к км-еди какво си.........сещате се :applause:
п.п. Фейкот, от време на време имаш меко казано "странни" изказвания......
:beer

Не бре,казвам какво са ми казали.След 200-300 км ще го сменям и може да сложа 15,не за друго,ами защото идва лято и няма да има проблем с температурите,а до другата зима,пак ще се сменя...Обмислям го само де.Иначе вискозитета и спецификациите са две различни неща.Вземи някой милионник АФН и му сложи 5в40 да видим гаври :Mr Green Fun

Моя АФН е с 5 на 40,незнам дали е милионник,мисля че е на 400 хиляди някъде,и го пробвах с 5 на 40 вече 7 смени на масла,пробвах Мобил,Лики Моли и сега Стат Ойл,и знай ли ко все тая,ако ще и Мотул да сложа,нищо различно,на някой хора незнам как на коли на по 400-500 хиляди км все им се чувало как им отихвали колите от "някоя си масло" просто пълни глупости...По добре да гледаш дали има масло,отколкото да се правиш,че едва ли не маслоти ти оправило разхлабения и стар мотор...Мен един пич ми каза бухай на АФН 5 на 40 не се притеснявай,мисли малко за турбинката при по големите натоварвания..Доливам по 500грама голямата работа,не я режа като бензинка стил,така че не заминава толкова дори и 5 на 40....Не,че с 10 на 40 ще се случи нещо по различно,но просто си предпочитам това..Ама тука едни заблуди,едни отихвания изведнъж,заблуди за мен...И само обясни за какви гаври става дума,да знам ако трябва да го сменям 5 на 40... :beer

заблуда е от това, че си мислят, че като са сложили нова масло и е отихнал двигателя. може би е така, но това по скоро, ще идва от това че маслото е ново и е по спецификация, нормално е колага да утихне малко или да поработи по тихо в началото. също така, от почти всяка фирма ако налееш, истинско масло и по спецификация, така трябва да ти работи, да са живи и здрави хората, да карат безпроблемно и без грижи :) :да:

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Съб 21 яну 2012 19:31

Колеги,Мотул Специфик 5В40 хидрокрек ли е?

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Съб 21 яну 2012 19:50

Благовест написа:Колеги,Мотул Специфик 5В40 хидрокрек ли е?

дай пълния модел колега :да:

Върни се в “Дизелови агрегати”