Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?
Re: Голф4 1.6 - колата ми си изяде маслото ?
маистор така ме посьветва а ти от каде си толкова сирорен че няма и прецакани гумички ? ако имам касмета 8 от 8 да не стават смяташ ли че пак не е вьзможно ? 

- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Като ги смените, и АКО горенето продължава, ще стане ясно. Аз не съм сигурен, просто литър е много само заради тях. Предполагам ти е ясно, че тук всичко е просто теория и гадаене, докато не се види наистина как стоят нещата.
днес се захванах да го разглобявам но нямах много време и стигнах само до вала.впечатленията ми до сега в нещата които разглобих до момента са : дросела не е омаслен както и прабата на въздушния филтар в която влиза маркуча от отдушника.
направи ми впечатление че всмукателните колектори са мазни в края им кадето влизат кьм главата. какво според вас може да означава това масло по колекторите и дали изобщо е добре че има там масло.
направи ми впечатление че всмукателните колектори са мазни в края им кадето влизат кьм главата. какво според вас може да означава това масло по колекторите и дали изобщо е добре че има там масло.
- zzzzzzz
- Автомобил: Golf Mk3
- Двигател: ADD
Колега okmok смел си.
Дано успееш и да я събереш без да ти останат болчета и гайки
Съветвам те преди да правиш нещо, което не си правил, много добре да си напишеш домашното. Смукателните колектори принципно трябва да са чисти, без масло. И между другото никъде не видях да си писал имаш ли течове по двигателя

snupeca написа:Колега, не се заблуждавай, че връзката между температура на масло и охладителна система е толкова пряко зависима. Както писахме и по-нагоре - маслото загрява от триенето в мотора, и държи по-висока температура от тази в охладителната система. Даже и при неизправен термостат, който ще ти държи 75гр да речем, като я режеш до 4000-5000 дали температурата на маслото ще остане 75? Та идеята ми е, че колко ще си запази смазочните качества едно масло, зависи от начина на каране, и натоварването на мотора, а не толкова от термостат. Зимата е намалила маслоразхода вероятно защото си променил стила на шофиране спрямо условията.
Колега, не знам каква точно е връзката между двете неща, дали вискозита на маслото или някакви разширения на метала заради различната температура, или нещо друго, но е факт, че при мен имаше такава. Със сигурност не съм си внушил, дори си правех експерименти докато бях със стария термостат нарочно карах от време на време на по-високи обороти, за да видя какво се случва с маслото.
okmok написа:сьщо искам да попитам ако сложа 15 в 40 не трябва ли да даде по малак разход на маслото ?
И аз се чудя за това, като цяло темата за маслата е доста спорна, чел съм доста противоречиви неща. Говорих с един монтьор, който ме посъветва да сложа 15 в 40, а от други места съм чувал, че при хидравлични повдигачи не е редно да се сипва минерално масло.
Истината е това, с което си се захванал - ремонт и масло каквото е предписал производителя.
Успех и пиши какъв е бил резултата.
- snupeca
- Контакти:
Нямам намерение да споря или да се заяждам с когото и да е тук - идеята е да си помагаме при възможност
но при наличие на неизправност в двигателя, тя няма как да се оправи сама. За да има някаква промяна, тя е от промяна в употребата на мотора. При заминали гумички маслото заминава по-бързо на високи обороти - нормално е, по-висока температура итн. При нормално каране, температурите са различни - респективно качествата, и загубата на дадено масло, при наличие на определен проблем.
Има логика в това което казваш - за по-ниската температура, но в случая ролята и е по-малка, защото говорим за темп. на охладителна с-ма, а не за тази на маслото. Естествено това е само теорията.
А за колегата - щом има желание нека пробва и с развален термостат - казват че "докато не се опариш, не вярваш че огъня пари".
А за колегата - щом има желание нека пробва и с развален термостат - казват че "докато не се опариш, не вярваш че огъня пари".
snupeca написа:Нямам намерение да споря или да се заяждам с когото и да е тук - идеята е да си помагаме при възможност....
Пич и на мен не ми се иска да се заяждаме, но на моменти говориш неща в който не си на 100% убеден. Тоя мотор има охладител на маслото, там маслото се охлажда от антифриза, респективно по-ниската температура на антифриза води до по-ниска температура на маслото. Вече като се върне обратно в мотора се загрява отново и така.
А дали се загрява до температура при която да си губи качествата до толкова за да го гори мотора, или не, това е друга тема.
Да се монтира обратно развален термостат на колата, при положение че има здрав в момента е излишно според мен. Проблема не е в него. Аз за начало бих сменил гумичките и маслото.
- snupeca
- Контакти:
joromnt написа:...
Е вярно - не карам 4-ка и не съм запознат чак толкова, щом по тази логика посредством охладителя, температурите ще са еднакви - охл.с-ма/масло - по 90, при едно каране на 4500-5000, нека колегата си сложи термостат на 75гр дето да му държи и маслото на толкова, следователно да остава "по-гъсто" и да си върши работата по-добре, защото аз знам че точно заради това, не сипват вода а масло.
Нека по-компетентните колеги дават мнение, явно идеята ми е прекалено сложна за разбиране. Дано наистина маслоразхода на колегата спре с смяна на работещ с неработещ термостат
Защото за мен проблема е ясен и не е термостат, просто се опитвам да се аргументирам, но щом обясненията ми не са правилни - успех със смяната на колегата ако го реши, а студената вода след това може и да е от мен. Ще следя развитието с интерес. 
- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
Недей да пипаш термостата, смени си гумичките и почти сигурно ще спре да ти гори масло. Само ти трябва този инструмент с който се вади талерката на клапана ма ти и сам можеш да си го направиш, представлява 3 панки 2 болта и парче от тръба. само гледай да не изтървеш някой клапан в цилиндъра че тогава щеш не щеш ще сваляш главата. а гумички на клапани се разбира дали за саминали сутрин като се запали ако изпуши 100% са чао
-
azrod
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
И аз бих препоръчал смяна на гумички и на гарнитура на капака на клапаните. Маслото по колектора не е на добре особено ако е от вътрешната страна на колектора, ако е вън най-вероятно е от капака на клапаните.
Препоръки за по-гъсто масло не ти давам, зимата сутрин чукат повдигачите щото се пълнят много по-трудно като е сгъстено маслото.
А още по-забранено е на 10w40 да доливаш 15... както си споменал в първия пост! Сълзенето ти от най-горната гарнитура е точно тази за която съм ти писал - на капака на клапаните. Смени я заедно с гумичките, измий добре двигателя с бензин за да личат ако има още течове и виж дали пак ще гори масло и колко.
Препоръки за по-гъсто масло не ти давам, зимата сутрин чукат повдигачите щото се пълнят много по-трудно като е сгъстено маслото.
А още по-забранено е на 10w40 да доливаш 15... както си споменал в първия пост! Сълзенето ти от най-горната гарнитура е точно тази за която съм ти писал - на капака на клапаните. Смени я заедно с гумичките, измий добре двигателя с бензин за да личат ако има още течове и виж дали пак ще гори масло и колко.
такаа можеби доиде денят на страшния сьд...днес свалих прословутите гумички направих си два инстромента единия с които да дьрпам гумичките а другия да натискам прожините на клапаните... свалих смених сглобих всичко ок и както ми писахте хидравличните повдигачи не се реголират и направо ги извадих и ги сложих на ново...ии вартя стартера нанаец... не може да преварти... званнах на един фр и ми обясни че тези повдигачи трябва да им се извади маслото и пак да се монтират и така... иии тука мн хора ми се направиха на велики маистори сумати вапроси зададох да ми обясните всеки се надува а никои не ми каза че тези повдигачи трябва да се обезмаслят и това е факт! все пак благодаря на всички които ми помогнаха по един или друг начин но нека някои хора да не подценяват другите а и те самите да не се мислят за велики!
такаа можеби доиде денят на страшния сьд...днес свалих прословутите гумички направих си два инстромента единия с които да дьрпам гумичките а другия да натискам прожините на клапаните... свалих смених сглобих всичко ок и както ми писахте хидравличните повдигачи не се реголират и направо ги извадих и ги сложих на ново...ии вартя стартера нанаец... не може да преварти... званнах на един фр и ми обясни че тези повдигачи трябва да им се извади маслото и пак да се монтират и така... иии тука мн хора ми се направиха на велики маистори сумати вапроси зададох да ми обясните всеки се надува а никои не ми каза че тези повдигачи трябва да се обезмаслят и това е факт! все пак благодаря на всички които ми помогнаха по един или друг начин но нека някои хора да не подценяват другите а и те самите да не се мислят за велики!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
genov1 написа:а гумички на клапани се разбира дали за саминали сутрин като се запали ако изпуши 100% са чао
Тъй, тъй, ама не е баш тъй. При мен нямаше такива ефекти, пушеше като загрее и като й дам газ. Всички твърдяха - СЕГМЕНТИ, е да, ама не. Сменихме гумичките и оттогава грам не е пропушила и не го гори масълце. Много е относителна тая работа с пушенето.
- snupeca
- Контакти:
Чакай малко колега. Имам чувството, че визираш мен, имайки предвид че аз ти отговорих на въпроса -
е на клапаните реглаж не се прави, не е ставало дума за повдигачи което е различно, макар че е логично да се празнят, имайки предвид че знаем, че поначало се пълнят с масло при работа. Пък и чак реглаж не бих го нарекъл. Нямаш право да обвиняваш никого за нищо - такива въпроси си задал, на такива е отговорено.
okmok написа:...а и необходимо ли е да се прави някакьв реголаж на клапаните ?
е на клапаните реглаж не се прави, не е ставало дума за повдигачи което е различно, макар че е логично да се празнят, имайки предвид че знаем, че поначало се пълнят с масло при работа. Пък и чак реглаж не бих го нарекъл. Нямаш право да обвиняваш никого за нищо - такива въпроси си задал, на такива е отговорено.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
okmok написа:такаа можеби доиде денят на страшния сьд...днес свалих прословутите гумички направих си два инстромента единия с които да дьрпам гумичките а другия да натискам прожините на клапаните... свалих смених сглобих всичко ок и както ми писахте хидравличните повдигачи не се реголират и направо ги извадих и ги сложих на ново...ии вартя стартера нанаец... не може да преварти... званнах на един фр и ми обясни че тези повдигачи трябва да им се извади маслото и пак да се монтират и така... иии тука мн хора ми се направиха на велики маистори сумати вапроси зададох да ми обясните всеки се надува а никои не ми каза че тези повдигачи трябва да се обезмаслят и това е факт! все пак благодаря на всички които ми помогнаха по един или друг начин но нека някои хора да не подценяват другите а и те самите да не се мислят за велики!
Повдигачите, или още компенсатори, се слагат на местата, на които са били и тогава може да не ги празниш. Ама и да си ги разменил, мотора си върти, ама не пали, или кюфа и се мъчи да пали.
Наистина ли не иска да превърти?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”