Аре моми и момци...
надявам се някой да е много повече "в час" с рутерите от мен...
имам 2 у дома и съм ги "оплел" здраво...треа ми ХЕЛППП....

Ниид ХЕЛП!!! (Мрежов администратор)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Bratt
- Drivers wanted
- Автомобил: MKII
- Двигател: EZhko
У дома съм с един D-Link рутер, чрез който (PPPoE protocol) се връзвам към АйЕсПи-то...
та, сега имам wireless LinkSys (+ WMP54GS естествено) и искам да махам кабеляците
Обаче, ISP-то ми каза че посмъртно няма логване с LinkSys-a (при него само ТрендНет-а се е доказал с времето) и искам да си остане D-Link за да се вържа в нет-а + ЛИнкСис-а за да ползвам wireless...
Аджаба кви настройки треа да прая на рутерите, за да мое браузвам нетеца?
П.П. ако не съм го обяснил как требе...ше размахвам и ръце и крака, ко треа
та, сега имам wireless LinkSys (+ WMP54GS естествено) и искам да махам кабеляците

Обаче, ISP-то ми каза че посмъртно няма логване с LinkSys-a (при него само ТрендНет-а се е доказал с времето) и искам да си остане D-Link за да се вържа в нет-а + ЛИнкСис-а за да ползвам wireless...
Аджаба кви настройки треа да прая на рутерите, за да мое браузвам нетеца?
П.П. ако не съм го обяснил как требе...ше размахвам и ръце и крака, ко треа

- dude
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ами според мен на уаърлес рутера трябва да се създаде един статичен маршрут, който да е се ендо deafult gateway, който казва за каквото и ИП да дойде пакет да отива към другия рутер демек д-линк-а.
За мен идеята е следната
на Д-линк не се пипа нищо
на линксис-а се прави д-линк-а да му е default gateway
ако не стане то поне няма да си разбазикал д-линка
За мен идеята е следната
на Д-линк не се пипа нищо
на линксис-а се прави д-линк-а да му е default gateway
ако не стане то поне няма да си разбазикал д-линка

- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Начи друже.. проблемацията може да ти доде, от това, че провайдера реши да тресне по ТТЛ пакет... а рутерите не са достатъчно ентелегентни да намалят пакета...
абе на место требе некой седне да рови..
това което си мисля...
Единият рутер го пускаш като тък суитч,, и му задаваш такива адреси от подмрежа, какъвто е на предният...
ако предният ще има вътрешно ИП 192.168.0.1 даваш на задният 0.2,
и gateway му даваш 192.168.0.1.... би требвало да се видят, и да се разберат, а компирите също да се усетят...
така на практика няма да правиш никакъв рутинг от вторият рутер....
абе на место требе некой седне да рови..
това което си мисля...
Единият рутер го пускаш като тък суитч,, и му задаваш такива адреси от подмрежа, какъвто е на предният...
ако предният ще има вътрешно ИП 192.168.0.1 даваш на задният 0.2,
и gateway му даваш 192.168.0.1.... би требвало да се видят, и да се разберат, а компирите също да се усетят...
така на практика няма да правиш никакъв рутинг от вторият рутер....
Ами няма TTL ако досега е ползвал рутер. Или TTL e сложен на 2. Иначе ще се спира още на рутерчето и компа няма да има нет.
Д-линка не го пипаш изобщо. На Линксис-а на WAN порта му слагаш настройките на твойта мрежова карта на компа в момента. А компа ще си получи IP вече от DHCP-то на Линксиса.
И да си сложиш всички секюритита на Wirelessa - wep, wpa, защита по MAC и си скрий SSID-to !!!. Като си джиткам из София на всяка крачка има незащитени мрежи.
Д-линка не го пипаш изобщо. На Линксис-а на WAN порта му слагаш настройките на твойта мрежова карта на компа в момента. А компа ще си получи IP вече от DHCP-то на Линксиса.
И да си сложиш всички секюритита на Wirelessa - wep, wpa, защита по MAC и си скрий SSID-to !!!. Като си джиткам из София на всяка крачка има незащитени мрежи.
- 20vTurbo
- Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
- Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
- Контакти:
PPPoE е стандартен портокол и няма реална причина ISPто да ти казва че можеш е единия ама не с другия ... освен ако те нямат някакъв генерал проблем с тяхните системи. Аз те съветвам да пробваш ...
Иначе най-простото решение ако абсолютно трябва да ползваш два рутера е Д-Линка да го пуснеш като DHCP сървер (както и предполагам че е) а Линксис-а да му дадеш да си намери IP-то автоматично на WAN порта и те го те. (вкарваш кабел от LAN портовете на Д-Линка до WAN порта на Ликсиса)
И както вече са ти написали да обезопасиш безжичната, че съседите много ще ти се зарадват. Успех!
- gstoyanov
- Автомобил:
- Двигател:
Хубава страничка за допълнителна информация: http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G
Провери си и версията на рутера и дали си с последната версия "Firmware" за твоя рутер (от Linksys) ( 1.50.8 )
По принцип имах подобни проблеми с настройката, защото когато и двете устройства се опитват да рутират в една и съща мрежа нещата се омазват. Провай само с Linksys-а, но му задай друга вътрешна мрежа, за която неговото (Linksys) DHCP да раздава адреси (напр: 10.0.1.0, или 10.0.2.0, или ..., с маска 255.255.255.0 ).
Ако не става - пробвай както си работил досега с D-Link и добави Linksys с въртрешна мрежа от вида 10.0.x.0 с маска 255.255.255.0, която да е различна от мрежата дадена от твоя доставчик (ISP-то), и различна от тази на DHCP-то на D-Link-а.
А, и докато все още имаш мрежа провери за така нареченото ограничаване по TTL - пробвай с ping до някакъв известен сайт, напр:
... и виж това което се връща за TTL (в този случай "TTL=249"). Трябва да е повече от примерно 3 за да ти работят нещата
Провери си и версията на рутера и дали си с последната версия "Firmware" за твоя рутер (от Linksys) ( 1.50.8 )
По принцип имах подобни проблеми с настройката, защото когато и двете устройства се опитват да рутират в една и съща мрежа нещата се омазват. Провай само с Linksys-а, но му задай друга вътрешна мрежа, за която неговото (Linksys) DHCP да раздава адреси (напр: 10.0.1.0, или 10.0.2.0, или ..., с маска 255.255.255.0 ).
Ако не става - пробвай както си работил досега с D-Link и добави Linksys с въртрешна мрежа от вида 10.0.x.0 с маска 255.255.255.0, която да е различна от мрежата дадена от твоя доставчик (ISP-то), и различна от тази на DHCP-то на D-Link-а.
А, и докато все още имаш мрежа провери за така нареченото ограничаване по TTL - пробвай с ping до някакъв известен сайт, напр:
Код: Избери всички
C:\>ping www.yahoo.com
Pinging www.yahoo-ht2.akadns.net [209.73.186.238] with 32 bytes of data:
Reply from 209.73.186.238: bytes=32 time=132ms TTL=249
Reply from 209.73.186.238: bytes=32 time=131ms TTL=249
Reply from 209.73.186.238: bytes=32 time=131ms TTL=249
Reply from 209.73.186.238: bytes=32 time=159ms TTL=249
Ping statistics for 209.73.186.238:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 131ms, Maximum = 159ms, Average = 138ms
... и виж това което се връща за TTL (в този случай "TTL=249"). Трябва да е повече от примерно 3 за да ти работят нещата

Последна промяна от gstoyanov на Вто 26 сеп 2006 9:19, променено общо 1 път.
- dude
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
20vTurbo написа:[
Иначе най-простото решение ако абсолютно трябва да ползваш два рутера е Д-Линка да го пуснеш като DHCP сървер (както и предполагам че е) а Линксис-а да му дадеш да си намери IP-то автоматично на WAN порта и те го те. (вкарваш кабел от LAN портовете на Д-Линка до WAN порта на Ликсиса)
Е те това точно се опитвах да обясня горе, макар да не се сетих, че повечето рутери имат DHCP, но колегата ти го е обяснил много подробно.
Ако все пак не става опитай да trace-неш до доставчика, да видиш къде се чупи маршрутизацията.
П.С не ти препоръчвам да ползваш две различни мрежи,
а и най-чистата работа е да си набиеш статичен маршрут с метрика 1 - нали тя беше най-висока
тогава няма риск от двата да се опитват да рутират всеки през другия
- Bratt
- Drivers wanted
- Автомобил: MKII
- Двигател: EZhko
още се мъчим...некой да знае де греша?
те ТУКА съм фърлил некоя снимка на менюто на линксиса..
мъкааааа...

те ТУКА съм фърлил некоя снимка на менюто на линксиса..
мъкааааа...
- Tyan
- Ън Мън
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
AAAA тия ги знам на изуст ...фо ти трябва
?...... само да кажа ако искаш нещо с БТК да правиш да разкараш рутера от мрежата на адсл модема, който също е рутер.... т.е линксиса взима нет от 192.168.1.1, но той самият той както и останалите пцта от локалната мрежа дето взимат нет от линксиса е в 192.168.0. примерно
... и само да кажа че не съм чел за какв остава въпрос щото ме мързи

... и само да кажа че не съм чел за какв остава въпрос щото ме мързи

Върни се в “ОФФ-Топик - други”