Преработка на скоростна кутия

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Re: Преработка на скоростна кутия

Мнениеот petroffbg » Чет 05 яну 2012 10:29

Вчера вземах детайлите от термичното,следва напасване и сглобяване,остана да направя последна проверка в учебният корпус:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Чет 05 яну 2012 17:32

Каква термична обработка ползваш колега? Циментация или закаляване?

Ако зъба е по тесен и повече на брой зъби, няма ли да е по приложима за ежедневна употреба?

Потребителски аватар
Div Selqnin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Div Selqnin » Пет 06 яну 2012 9:18

maikomila maikomila maikomila
Много ми се ще да пробвам такава кутия.

Имам два въпроса ако искаш ми отговори на лично

1-вия Ако правилно съм разбрал от написаното ако караш спокойно с тази кутия тя се износва и заминава? Ако караш състезателно (бързо включване на предавките) няма да има износване?

2-рия Ок все пак колко излиза цялото удовоолствие? (зависи от отговора може да имам още въпроси :mrgreen: )

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Пет 06 яну 2012 9:40

freestyler911 написа:Каква термична обработка ползваш колега? Циментация или закаляване?

Ако зъба е по тесен и повече на брой зъби, няма ли да е по приложима за ежедневна употреба?

И двете заедно,циментацията е насищане с въглерод,детайлите се поставят в пещ с дървени въглища,на определена температура,като за час прониква до една десета,след циментацията остават сравнително меки,до 30-35 единици,след това отново се греят и потапят в маслена баня(закаляване)до постигане на необходимата твърдост.
За зъбите(ринговете)има едно правило,при включени такива,трябва да има луфт половин зъб,за да може да включваш,може да са повече но няма смисъл,ще станат тесни и има вариянт да се откъртят.Някъде по-нагоре споменах за страничните наклони на ринговете,спомагат за лесно включване и на практика износване няма,може да се ползва и за ежедневка,но цената хич няма да ти хареса.Последно сглобяване в учебният корпус:
Изображение

16vturbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 16vturbo » Нед 08 яну 2012 23:43

Аха ето я и моята кутия:) до няколко дена колеги ще имате отговор какво се случва с нея.тези дни трябва да ми доиде новия саединител и следва монтаж.Наистина бати ПАЦО е не човек а машина :да: :да: :да:

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Пон 09 яну 2012 10:34

16vturbo написа:Аха ето я и моята кутия:) до няколко дена колеги ще имате отговор какво се случва с нея.тези дни трябва да ми доиде новия саединител и следва монтаж.Наистина бати ПАЦО е не човек а машина :да: :да: :да:

Чакаме резултати след монтажа.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пон 09 яну 2012 18:07

Колега защо избра цементацията пред азотирането,което според моето скромно мнение ще има по-добър ефект откъм уякчаване ,повишаване на износоустойчивостта и уморната якост? :roll:
Или единствено откъм финансова гледна точка не си пристъпил към този вид химико-термична обработка ? :beer
Поздравления за проекта между другото :beer

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Пон 09 яну 2012 21:52

kr1s0 написа:Колега защо избра цементацията пред азотирането,което според моето скромно мнение ще има по-добър ефект откъм уякчаване ,повишаване на износоустойчивостта и уморната якост? :roll:
Или единствено откъм финансова гледна точка не си пристъпил към този вид химико-термична обработка ? :beer
Поздравления за проекта между другото :beer

Оригиналните зъбни колела на тази кутия,бяха обработени по този начин,не е проблем да се азотират или карбонитрират например,всичко зависи от стоманата която се използва.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Вто 10 яну 2012 15:04

Да,именно.На азотиране могат да се подлагат само конструкционни и инструментални стомани,а предполагам твоите стомани ,които използваш са много далеч от този вид mhihi
Имаш ли точна информация за марката на стоманата и примесите в нея,че ми стана интересно колега? :beer

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Сря 11 яну 2012 22:03

kr1s0 написа:Да,именно.На азотиране могат да се подлагат само конструкционни и инструментални стомани,а предполагам твоите стомани ,които използваш са много далеч от този вид mhihi
Имаш ли точна информация за марката на стоманата и примесите в нея,че ми стана интересно колега? :beer

Ами така като те гледам,ми изглеждаш на инжинер по металургия scare ,има стомани и модели стомани,и такива от които и чук не може да си направиш,ако искаш конкретен коментар,на лични :beer

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Вто 17 яну 2012 10:07

Оказа се,че колата на 16v turbo е доста злобна :mrgreen: ,успя да превърти първа.След сериозна корекция от моя страна,очаквам следващите резултати. heavy metal zork

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Вто 17 яну 2012 23:05

petroffbg написа:...но цената хич няма да ти хареса....

Моля сподели ориентировъчна цена на едно преработване.
Разбирам че не си търговец, но все пак се интересувам от порядъка.

Например ако е 1000 лева , някои хора биха предпочели това пред ремонт за 500 и то незнаен до колко ремонт ...

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Сря 18 яну 2012 9:58

freestyler911 написа:

Моля сподели ориентировъчна цена на едно преработване.
Разбирам че не си търговец, но все пак се интересувам от порядъка.

Например ако е 1000 лева , някои хора биха предпочели това пред ремонт за 500 и то незнаен до колко ремонт ...

Мисля,че няма какво да коментираме тук,драсни едно лично...

Върни се в “Направи си сам!”