Преработка на скоростна кутия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Преработка на скоростна кутия
Вчера вземах детайлите от термичното,следва напасване и сглобяване,остана да направя последна проверка в учебният корпус:

- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Каква термична обработка ползваш колега? Циментация или закаляване?
Ако зъба е по тесен и повече на брой зъби, няма ли да е по приложима за ежедневна употреба?
Ако зъба е по тесен и повече на брой зъби, няма ли да е по приложима за ежедневна употреба?
- Div Selqnin
- Автомобил:
- Двигател:

Много ми се ще да пробвам такава кутия.
Имам два въпроса ако искаш ми отговори на лично
1-вия Ако правилно съм разбрал от написаното ако караш спокойно с тази кутия тя се износва и заминава? Ако караш състезателно (бързо включване на предавките) няма да има износване?
2-рия Ок все пак колко излиза цялото удовоолствие? (зависи от отговора може да имам още въпроси

- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
freestyler911 написа:Каква термична обработка ползваш колега? Циментация или закаляване?
И двете заедно,циментацията е насищане с въглерод,детайлите се поставят в пещ с дървени въглища,на определена температура,като за час прониква до една десета,след циментацията остават сравнително меки,до 30-35 единици,след това отново се греят и потапят в маслена баня(закаляване)до постигане на необходимата твърдост.
За зъбите(ринговете)има едно правило,при включени такива,трябва да има луфт половин зъб,за да може да включваш,може да са повече но няма смисъл,ще станат тесни и има вариянт да се откъртят.Някъде по-нагоре споменах за страничните наклони на ринговете,спомагат за лесно включване и на практика износване няма,може да се ползва и за ежедневка,но цената хич няма да ти хареса.Последно сглобяване в учебният корпус:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аха ето я и моята кутия:) до няколко дена колеги ще имате отговор какво се случва с нея.тези дни трябва да ми доиде новия саединител и следва монтаж.Наистина бати ПАЦО е не човек а машина

- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
16vturbo написа:Аха ето я и моята кутия:) до няколко дена колеги ще имате отговор какво се случва с нея.тези дни трябва да ми доиде новия саединител и следва монтаж.Наистина бати ПАЦО е не човек а машина![]()
![]()
Чакаме резултати след монтажа.
Колега защо избра цементацията пред азотирането,което според моето скромно мнение ще има по-добър ефект откъм уякчаване ,повишаване на износоустойчивостта и уморната якост?
Или единствено откъм финансова гледна точка не си пристъпил към този вид химико-термична обработка ?
Поздравления за проекта между другото

Или единствено откъм финансова гледна точка не си пристъпил към този вид химико-термична обработка ?

- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
kr1s0 написа:Колега защо избра цементацията пред азотирането,което според моето скромно мнение ще има по-добър ефект откъм уякчаване ,повишаване на износоустойчивостта и уморната якост?![]()
Или единствено откъм финансова гледна точка не си пристъпил към този вид химико-термична обработка ?![]()
Оригиналните зъбни колела на тази кутия,бяха обработени по този начин,не е проблем да се азотират или карбонитрират например,всичко зависи от стоманата която се използва.
Да,именно.На азотиране могат да се подлагат само конструкционни и инструментални стомани,а предполагам твоите стомани ,които използваш са много далеч от този вид
Имаш ли точна информация за марката на стоманата и примесите в нея,че ми стана интересно колега?

Имаш ли точна информация за марката на стоманата и примесите в нея,че ми стана интересно колега?

- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
kr1s0 написа:Да,именно.На азотиране могат да се подлагат само конструкционни и инструментални стомани,а предполагам твоите стомани ,които използваш са много далеч от този вид![]()
Ами така като те гледам,ми изглеждаш на инжинер по металургия

- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
Оказа се,че колата на 16v turbo е доста злобна
,успя да превърти първа.След сериозна корекция от моя страна,очаквам следващите резултати. 

- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
petroffbg написа:...но цената хич няма да ти хареса....
Моля сподели ориентировъчна цена на едно преработване.
Разбирам че не си търговец, но все пак се интересувам от порядъка.
Например ако е 1000 лева , някои хора биха предпочели това пред ремонт за 500 и то незнаен до колко ремонт ...
- petroffbg
- Автомобил:
- Двигател:
freestyler911 написа:
Моля сподели ориентировъчна цена на едно преработване.
Разбирам че не си търговец, но все пак се интересувам от порядъка.
Например ако е 1000 лева , някои хора биха предпочели това пред ремонт за 500 и то незнаен до колко ремонт ...
Мисля,че няма какво да коментираме тук,драсни едно лично...