Г-н hooligan_sk,
за какво неносене на документи говорим, след като те са изтекли, тоест нередовни. Явно не сте си направили труда да прочетете съответните членове и алинеи, които Ви посочих по-горе.
А какво по-лесно от това – човек да си спести проблеми и неприятности, да си пусне заявление за изготвяне на нови документи няколко дни или най-много 30 дни преди изтичането на свиделството, в законоустановения срок. Защото по смисъла на Закона, управлявайки МПС с нередовно свидетелство за правоуправление, го прави нарушител.
Актове, давности, закони - разяснения
-
azrod
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Re: Актове, давности закони - разяснения
На какво основание се предполага, че съм неправоспособен ? Пък и всеки един катаджия има ли представа какво е ЗБЛД? А имат ли право да ми пишат акт по този закон след като те са пътна полиция , а не паспортна служба (питам щото не мисля да изчета целия закон за да видя кой и при какви предпоставки налага санкциите) ?
-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
ЗДвП изобщо не коментира въпроса с изтичане на свиделството за правоуправление.
Напълно нормално е всеки служител на КАТ да знае какво гласи съответния член и алинея от ЗБЛД, защото към категорията за личните документи спада и СУМПС, и не е необходимо да знаят целия закон наизуст. А и както обясних по-горе - ЗДвП е специален закон спрямо ЗБЛД (тоест, в това отношение двата закона са свързани). А дали при проверка, на Вас ще ви се размине без глоба, това е по личната преценка на служителя на КАТ. Лично аз, ще Ви стискам палци за това!
Напълно нормално е всеки служител на КАТ да знае какво гласи съответния член и алинея от ЗБЛД, защото към категорията за личните документи спада и СУМПС, и не е необходимо да знаят целия закон наизуст. А и както обясних по-горе - ЗДвП е специален закон спрямо ЗБЛД (тоест, в това отношение двата закона са свързани). А дали при проверка, на Вас ще ви се размине без глоба, това е по личната преценка на служителя на КАТ. Лично аз, ще Ви стискам палци за това!
-
bnick
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
bulaki написа:bnick написа:Имам интересен казус. На 16.01.2012 ми изтича книжката. Днес подадох документи, но ще стане на 10.02.2012. Какво ще е наказанието, ако има такова, през периода в който реално нямам документ
Благодаря предварително
Следи си кога ще ти стане книжката на сайта на КАТ,защото обикновено документите са готови за 20 дни.То май имаше и един месец толеранс ако се чакат да се направят документите,ама не съм сигурен на 100%

-
azrod
- Контакти:
Принципно при нас (в Пловдив и областта) стават точно на 16-тия ден, но никой не ти казва за да не ходиш да му досаждаш и ако не са станали да се получава напрежение. И за да не ме заклеймите знам го от служители на гишетата
А съм го пробвал и лично при последната смяна на документи. Така че моя съвет колега е на 20-тия ден отиди си ги потърси, вярно не са много културни като обслужване, но пък да караш 10 дена спокооооойно си е оферта 
-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
https://nld.mvr.bg/nld/nweb.nsf/fVerification
после цъкаш на:
Continue to this website (not recommended).
Тук можеш да проверяваш за готовите и непотърсени лични документи.
после цъкаш на:
Continue to this website (not recommended).
Тук можеш да проверяваш за готовите и непотърсени лични документи.
- marianchev
- Автомобил: Passat B5 + B6
- Двигател: AFN + BKP
Преди малко ми дойде писмо със снимка от радар на изхода на магистрала Хемус посока към Шумен.
На снимката ограничението е 40, минал съм с 65.
Цитирам нарушението :
"За извършеното от вас нарушение на член 21, алинея 2 от ЗДвП и на основание член 189 алинея 4, във връзка с член 182, алинея 2, точка 3 от ЗДвП ви е наложена глоба от 100 лева."
Та за алинея 2 точка 3 за разлика в скоростта 21 д0 30 км/ч глобата трябва да е 50 лв. Откъде излизат тези 100 лева ?
Мога ли да го обжалвам и как. Трябва да ходя в КАТ Шумен ? Ако е писмено какво трябва да се напише ?
Извинявам се че питам без много да съм търсил инфо, но тука има разминаване в размера на глобите ?
Цитирам нарушението :
"За извършеното от вас нарушение на член 21, алинея 2 от ЗДвП и на основание член 189 алинея 4, във връзка с член 182, алинея 2, точка 3 от ЗДвП ви е наложена глоба от 100 лева."
ЗДВП:
Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водач, който превиши разрешената
максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч - с глоба 10 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч - с глоба 30 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 150 лв. и един месец лишаване от
право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право
да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 250 лв. и три месеца лишаване от право
да управлява моторно превозно средство.
(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се
наказва, както следва:
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 150 лв. и два месеца лишаване от
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 200 лв. и 3 месеца лишаване от право да
управлява моторно превозно средство.
Та за алинея 2 точка 3 за разлика в скоростта 21 д0 30 км/ч глобата трябва да е 50 лв. Откъде излизат тези 100 лева ?
Мога ли да го обжалвам и как. Трябва да ходя в КАТ Шумен ? Ако е писмено какво трябва да се напише ?
Извинявам се че питам без много да съм търсил инфо, но тука има разминаване в размера на глобите ?
- hooligan_sk
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
marianchev написа:Преди малко ми дойде писмо със снимка от радар на изхода на магистрала Хемус посока към Шумен.
Цитирам нарушението :
"За извършеното от вас нарушение на член 21, алинея 2 от ЗДвП и на основание член 189 алинея 4, във връзка с член 182, алинея 2, точка 3 от ЗДвП ви е наложена глоба от 100 лева."ЗДВП:
Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водач, който превиши разрешената
максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 150 лв. и един месец лишаване от
5. за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право
да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 250 лв. и три месеца лишаване от право
да управлява моторно превозно средство.
(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се
наказва, както следва:
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 150 лв. и два месеца лишаване от
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 200 лв. и 3 месеца лишаване от право да
управлява моторно превозно средство.
Какво разминаване, просто се води населено място. Не си ли забелязал че камерите са все по селата забити

-
azrod
- Контакти:
Meн ако питаш вземи си постановлението и тогава обжалвай - защо ли ? Защото ако сега обжалваш и покажеш, че са сбъркали чл.2 с чл.3 в НП много лесно може да цъфне разликата и обоснавано защо е коригирано. А напишат ли НП вече корекция няма ...
Както казваше един приятел : Що да обжалвам още на първа инстанция ? Гарван гарвану око не вади! Пък и само да им давам бонуси какво ще ползвам за пред съда ...
П.П.: И аз лично се убедих в неговите думи след супер съмнителния акт, който от жълт светофар изведнъж червен 'щото видиш ли не съм искал да почерпя. Не ми повярва и комисията в КАТ Пловдив, че са ми поискали пари и излезе със становище, че "представителите на МВР не са нарушили законовите и етични норми", въпреки че имах свидетел, които потвърди, че не съм направил въпросното нарушение и сме стояли на стадион Ботев над 30 минути да се разправяме като на цигански пазар ...
П.П.2: Законовия ред за обжалване на акт е три работни дни. Пишеш обясненията си от твое име, адрес, лична карта, къде и как се е случило събитието и с ксерокопие на акта (за по-сигурно) ги носиш да ги подадеш в КАТ. Оттам задължително искаш входящ номер!
Както казваше един приятел : Що да обжалвам още на първа инстанция ? Гарван гарвану око не вади! Пък и само да им давам бонуси какво ще ползвам за пред съда ...
П.П.: И аз лично се убедих в неговите думи след супер съмнителния акт, който от жълт светофар изведнъж червен 'щото видиш ли не съм искал да почерпя. Не ми повярва и комисията в КАТ Пловдив, че са ми поискали пари и излезе със становище, че "представителите на МВР не са нарушили законовите и етични норми", въпреки че имах свидетел, които потвърди, че не съм направил въпросното нарушение и сме стояли на стадион Ботев над 30 минути да се разправяме като на цигански пазар ...
П.П.2: Законовия ред за обжалване на акт е три работни дни. Пишеш обясненията си от твое име, адрес, лична карта, къде и как се е случило събитието и с ксерокопие на акта (за по-сигурно) ги носиш да ги подадеш в КАТ. Оттам задължително искаш входящ номер!
-
azrod
- Контакти:
hooligan_sk написа:Какво разминаване, просто се води населено място. Не си ли забелязал че камерите са все по селата забити
И да не се води населено място глобата е пак 100 лв. -> viewtopic.php?f=60&t=246992
- hooligan_sk
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
azrod написа:hooligan_sk написа:Какво разминаване, просто се води населено място. Не си ли забелязал че камерите са все по селата забити
И да не се води населено място глобата е пак 100 лв. -> viewtopic.php?f=60&t=246992
2 поста по-нагоре са други цифрите. От тук идва и объркването на колегата. Явно няма нищо за обжалване
-
azrod
- Контакти:
Taка е и аз се разрових! Много подло от страна на поддържащите портала на mvr.bg. Дори и не смятат за нужно да качат актуален ЗДвП с всички обнародвани промени... Мръсници!!
- marianchev
- Автомобил: Passat B5 + B6
- Двигател: AFN + BKP
hooligan_sk написа:azrod написа:hooligan_sk написа:Какво разминаване, просто се води населено място. Не си ли забелязал че камерите са все по селата забити
2 поста по-нагоре са други цифрите. От тук идва и объркването на колегата. Явно няма нищо за обжалване
Мда, тия новите размери на глобите не съм ги видял
А цитирам ЗДвП от сайта кат.мвр.бг и там са малки размерите на цифрите
Егати в сайта не си обновяват цифричките. Четеш закона гледаш глобата - тя двойна
- batko_miro
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: CHGA 2010
Хора, пазете си разписките с които сте си платили фишовете от КАТ. На мен тези дни ми е излязъл фиш от преди повече от година в НАП Силистра като неплатен, при положение че съм си го платил в 7-дневния срок.
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
batko_miro написа:Хора, пазете си разписките с които сте си платили фишовете от КАТ. На мен тези дни ми е излязъл фиш от преди повече от година в НАП Силистра като неплатен, при положение че съм си го платил в 7-дневния срок.
И аз имах на времето такъв случай!Добре ,че беше фиш за 10лв.В писмото което получих след около 2 години даже говореха за конфискуване на имущество.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”