Плафон на Бора - ремонт

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Плафон на Бора - ремонт

Мнениеот jollycatman » Чет 11 фев 2010 1:14

Като купих колата трипозиционният плъзгач на плафона, с който се избира между "светещ при отворена врата", "постоянно светещ" и "постоянно изключен" го беше `фанала липсата :banghead: . Вследствие на което светеха само крайните крушки и то единствено при натискане на бутоните. Междувременно обаче ми попадна това мини LED прожекторче, което може да се върти в различни посоки. Първоначално кабелчето му излизаше отзад, но аз го преработих до този му вид:
plafon.jpg

След някои замервания с мултицета направих следното:
plafon1.JPG

1. След като установих, че плюсът е на средното краче на клемата, а масата за отворена врата е на дясното, пуснах едно медно кабелче, за да направя връзката. Сега вече плафонът ми светеше при отваряне на врата. Комфорт модулът работеше точно както исках: изгасване след около 30 секунди или при завъртане на контактния ключ, с плавно намаляне на светлината за около 2 секунди.
2. Прекъснах връзката на тези крачета, за да не светят при отваряне на вратата крайните крушки, които са с ярки бели диоди, а само в средата, където сложих две паралелно вързани диодни крушки с по два сини диода(общо четири) в корпус на сулфидна крушка. Направи ми впечатление, че сините крушки както на предния, така и на задните плафони след изгасяне продължават едва доловимо да мъждукат, но толкова слабо, че се забелязва само през нощта. Реших, че се дължи на някой кондензатор по веригата, но когато вързах и гореспоменатото мини прожекторче, то след изгасяне не просто мъждукаше,а направо продължаваше да си свети, но по-слабо.
3. Разкачих го и пак го сложих само, че този път с анода на прожекторчето към плюса на плафона вързах и един резистор 220ома/5W. Към другото краче на резистора запоих катода на един ценеров диод 2,7V/0.25W.
4. Анода на ценеровия диод заедно с катода на прожекторчето закачих на масата на плафона.
Резултатът беше повече от задоволяващ - всички плафони гаснеха напълно без никакво остатъчно мъждукане :banana , а след монтажа плафонът ми изглеждаше така:
plafon2.JPG
Със светнати бели крушки.

А ето и сините крушки отвътре ...
plafon3.JPG

... и отвън:
plafon4.JPG

Потребителски аватар
sib3k
Автомобил:
Двигател:

Re: Плафон на Бора - ремонт

Мнениеот sib3k » Пет 17 юни 2011 23:30

Колега мн добро обяснение евала че си се постарал и аз го имам същия проблем но само дето все едно си ми писал на арабски нищо не ми е ясно :D При мен така си междукат нямам никви проблеми с комфорт модул и т.н само дето остават да междукат като трябва да изгаснат нещо по простичко като обяснение ?

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Съб 18 юни 2011 10:24

Отиваш в магазин за ел. компоненти и взимаш един резистор 220ома/5W и един ценеров диод 2,7V/0.25W. На снимката на плафона виж как на гнездото на плафона, където се включва захранващата клема има три крачета. Средното съм го означил с "+", другите две с "-". Проследи пътя на плюса и там, където ти е удобно вържи едното краче на резистора. За другото му краче вържи по-късото краче на ценеровия диод. Проследи пътя на десния минус и там, където ти е удобно вържи свободното (по-дългото) краче на ценеровия диод. Успех!

JAX__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JAX__ » Чет 27 окт 2011 15:32

Колега, би ли обяснил как се сваля плафона, че ме е страх да не го счупя.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Чет 27 окт 2011 16:01

1. Сваляш прозрачната част чрез подръпване откъм предната част.
2. Като погледнеш право отдолу ще видиш два винта - развиваш ги (мисля, че първо трябваше да махнеш крушките; то не е лошо за всеки случаи :) ).
3. Мисля че нямаше повече пречки да го дръпнеш... (Коригирайте ме, ако трябва)

Браво за обяснението на колегата!

JAX__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JAX__ » Пет 28 окт 2011 12:14

Благодаря колега! Въобще не бях ги видял болтчетата. :applause: Крушките може и да не се вадят.

Потребителски аватар
soto73
Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
Двигател: CRLB 2015
Контакти:

Мнениеот soto73 » Пет 11 ное 2011 13:49

И аз го имах същия проблем.Само където сам си бях счупил плафона поради незнаене как се сменят крушките :oops: След доста каране така(със счупен и грозен плафон )си купих от Ебей един за 2,5€ от едно наддаване и си реших проблема.Само където доставката ми излезе 9,90€ :)

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Чет 19 яну 2012 20:10

Моето плафонче преживя "сърдечна трансплантация". Новото синьо "сърце" е с 24-5050 SMD диода, 4,5W и 288 лумена. За да мога да го побера издълбах плафона доволно грозно, но под капачето не се вижда.

Изображение

След като сложих по-силни крушки и на задните плафони, купето нощно време вече изглежда така:

Изображение
Изображение

Следва подмяна на белите "дробове" с по-силни. :D

Потребителски аватар
Kilara37
Автомобил: Golf 4
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот Kilara37 » Вто 06 окт 2015 19:10

Колеги какво означава ценеров диод 2,7V/0.25W.И аз си сложих лед крушки обаче крайните две миждукат.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Чет 08 окт 2015 22:17

Никой нищо не казва ,много се е променил този форум :banghead

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Сря 14 окт 2015 19:33

Колега Kilara97, извинявай, че не те отразих, когато си питал, но преди година продадох Бората и от тогава не съм влизал във форума. Ценеровият диод е вид диод, който се използва за стабилизиране на напрежението. Включва се винаги в обратна посока. Иди в някой специализиран магазин и просто поискай диод с тези параметри.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Чет 15 окт 2015 1:21

Мерси за отговора братле ,намерих го този диод ,по скоро го поръчахме ,в магазина го нямаше наличен .Ще пиша ,като свърша работата.

Потребителски аватар
Kilara37

Мнениеот Kilara37 » Сря 28 окт 2015 20:17

Всичко стана както трябва,ще кача и снимки.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 31 яну 2016 0:43

Ще ползвам тази тема да питам, някой сблъсквал ли се е със задните плафони на голф 4?
Смених микроключетата и плафона на вратата светна, но задния ляв плафон не свети или по-точно светка и огасва веднага, и на позиция за отворена врата го прави, и на позиция за лампа. Отворих плафона и се оказа че няма крушки :eek :eek вътре има две платки и като видях какви са чипове и чедесии се отказах...
Другото което ми прави впечетление е че в плафона влизат 6 кабела. Може ли да си сложа обикновен плафон с крушка без тези електроники? :gruebel

Върни се в “Направи си сам!”