Някой ползва ли SSD - хард диск без движещи се части?
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Някой ползва ли SSD - хард диск без движещи се части?
Някой ползва ли SSD - хард диск без движещи се части? Замислил съм си да си сложа на лаптопа или настолния компютър за да увелича скоростта на зареждане и прочие. Ако някой ползва да сподели впечатления и от къде е най-евтино да се купи, че намирам цени около 200 лв и нагоре за 64ГБ.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Re: Някой ползва ли SSD - хард диск без движещи се части?
Първо се замисли дали наистина ти трябва такова нещо. Преди време бях работил с един лаптоп с SSD и инсталацията на windows беше мъка (считай скоростта на запис), вярно че беше от първите модели с такова чудо де... Четенето естествено е доста по-бързо.
И трябва да имаш Windows 7, понеже той е оптимизиран за SSD-та (надали е проблем, просто отбелязвам). Въпреки, че temp папките, в които се извършва доста работа докато работи компютъра, пак са си на него по default. Сигурно може и да си ги изместиш някъде, но си е играчка (поне доста повече отколкото това става с Linux). Най-вероятно е добре и да си изместиш профилите на браузърите на нормален HDD (или поне да им изключиш кеширането на диска).
Един колега имаше такъв и мрънкаше, че не поддържал TRIM командата (което забавя работата и износва по-бързо диска), та да го имаш предвид ако купуваш.
За мен има смисъл от SSD само ако съм с линукс и го ползвам като partition за програмната част от системата, в която се записва рядко, но от нея се чете при зареждане. Не знам на новите колко живот и каква скорост им дават при запис, де... Информирай се добре, за да не си хвърлиш парите просто така.
И трябва да имаш Windows 7, понеже той е оптимизиран за SSD-та (надали е проблем, просто отбелязвам). Въпреки, че temp папките, в които се извършва доста работа докато работи компютъра, пак са си на него по default. Сигурно може и да си ги изместиш някъде, но си е играчка (поне доста повече отколкото това става с Linux). Най-вероятно е добре и да си изместиш профилите на браузърите на нормален HDD (или поне да им изключиш кеширането на диска).
Един колега имаше такъв и мрънкаше, че не поддържал TRIM командата (което забавя работата и износва по-бързо диска), та да го имаш предвид ако купуваш.
За мен има смисъл от SSD само ако съм с линукс и го ползвам като partition за програмната част от системата, в която се записва рядко, но от нея се чете при зареждане. Не знам на новите колко живот и каква скорост им дават при запис, де... Информирай се добре, за да не си хвърлиш парите просто така.
Последна промяна от slimmer на Вто 24 яну 2012 9:45, променено общо 1 път.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Говори се, че до края на годината ще пуснат мемристорна флаш памет, която за разлика от сегашните флашове има много ниско ниво на деградация на клетката. То затова в SSD-тата има алгоритъм, който следи да не се пише и трие от един и същи сектор много често. Отделно твърдят, че ще я докарат на цената на конвенционален хард.
Аз смятам да изчакам!
Аз смятам да изчакам!
Последна промяна от radi_nrj на Вто 24 яну 2012 10:17, променено общо 2 пъти.
- ChimeyJimmey
Kaкво ще правиш с този SSD диск?
Въпросът е, че масово са некачествени предлаганите модели. Затова със SSD-то трябва да се заложи на изпитана марка и модел.
Иначе - получаваш описаните по-горе простотии.
Друг е въпросът, че контролерите на средностатистическите дъна не смогват на трансфера (хич не успяват да докарат 6 GB/s) и при един BD rip се задъхват нещата...
Въпросът е, че масово са некачествени предлаганите модели. Затова със SSD-то трябва да се заложи на изпитана марка и модел.
Иначе - получаваш описаните по-горе простотии.
Друг е въпросът, че контролерите на средностатистическите дъна не смогват на трансфера (хич не успяват да докарат 6 GB/s) и при един BD rip се задъхват нещата...

- kossel
Купена е
A-DATA SSD S511 60GB 6GB/SEC
Сега почват тестовете
Windows 7, зарежда за 20 секунди от пускане на компютъра.
Прехвърлих си целия диск с акронис трю имидж
Увеличих swap - page файла от 2 на 4 ГБ и не ми поиска рестарт.
На целия диск казва че е 0% фрагментиран

A-DATA SSD S511 60GB 6GB/SEC
Сега почват тестовете

Windows 7, зарежда за 20 секунди от пускане на компютъра.
Прехвърлих си целия диск с акронис трю имидж
Увеличих swap - page файла от 2 на 4 ГБ и не ми поиска рестарт.
На целия диск казва че е 0% фрагментиран

- radi_nrj
A-DATA е добро попадение. Да знаеш, че от скорост на предаване не печелиш изобщо със SSD-то това, в което са по-бързи в пъти е времето за достъп 

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Честито! По-логично, от гледна точка на това да предпазиш диска от много писане, е да изключиш (ако имаш достатъчно рам - поне 4 гб) или да преместиш pagefile.sys на HDD. И мисля, че няма никакъв смисъл от дефрагментация на този диск, даже ще е по-зле за него.
- kossel
Какво може да стане от много писане по диска ? Нали му дават 1 000 000 часа , а гаранцията му е 3 години ?!
- ChimeyJimmey
Цъкай си смело и не мисли за глупости. 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Сега вече мое спокойно да си биеш лаптопа в бюрото и да не се притесняваш, че ще срещне главите на ХДД-то. Аз като не разбиращ от ССД много-много само това виждам като предимство засега с оглед все още малките им размери като обем и високата им цена. След време може би, но сега е такова положението. Все пак честито за покупката и безаварийно ползване 

- kossel
Въпреки, че съм с SATA2 a SSD e с SATA3 скоростта на отваряне на програми и при стартиране се вдигна поне 3-4 пъти
Резултатите за тест при четене е 170 000 KB/s а при запис 50 000 KB/s
Резултатите за тест при четене е 170 000 KB/s а при запис 50 000 KB/s
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Животът на такъв диск не знам колко ще ти е ако го ползваш активно при обработка на файлове. Четох доста статии по въпроса и в общи линии като системен за зареждане на ОС е ок, но на него да работиш не се препоръчва. Имай едно на ум.
- radi_nrj
Средно 50'000 цикъла на сектор му е живота!
- kossel
radi_nrj написа:Средно 50'000 цикъла на сектор му е живота!
Това е малко съмнително, за 3 години гаранция би трябвало да направи поне 5 000 000 цикъла на сектор
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”