Сваляне на ел. табло на Golf 3

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
htx
Автомобил: Golf 4
Двигател: AXR 2002

Сваляне на ел. табло на Golf 3

Мнениеот htx » Нед 22 яну 2012 13:34

Преди 2 години баща ми реши да смени подгревателните свещи на Golf-a ни, обаче попадна на дефектна такава, която дала на късо и изгоряла релето за автоматично подгряване на двигателя. И не само това, а и отчасти е стопила съответното гнездо на ел. таблото, правейки невъзможно слагането на ново реле. При което баща ми даде колата на един негов приятел, който прекара кабели, директно свързващи свещите с акумулатора, като по средата на електрическата верига има прекъсвач, който е в купето. Тъй като вече ми писна да паля колата по този начин, реших да се обърна към вас с няколко въпроса:

1. Лесно ли свалянето на ел. таблото - може ли да се свали, без да се разглоби половината купе?
2. Едно подобно реле колко пари струва?
3. Какво бихте ми препоръчали: да го сваля ел. таблото и да го окабеля към ново реле, или да купя друго ел. табло?

Благодаря предварително! :)

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Сваляне на ел. табло на Golf 3

Мнениеот samo_pechka » Пон 23 яну 2012 12:24

По принцип трябваше стопяемия предпазител да "поеме" тока от повредената свещ..при теб защо така се е случило?При смяна на таблото с релетата и предпазителите не се налага да се демонтира всичко.Преди около година правих такава манипулация-вади се само то!Предполага ,че ще трябва да се търси табло точно за твоята кола,сигурен съм ,че ще намериш.Самото реле го взех от морга за 20 лева-здраво.Не си пояснил точно модела на колата ,може да има различни изпълнения и релета..

Потребителски аватар
htx

Мнениеот htx » Пон 23 яну 2012 12:54

samo_pechka написа:По принцип трябваше стопяемия предпазител да "поеме" тока от повредената свещ..при теб защо така се е случило?При смяна на таблото с релетата и предпазителите не се налага да се демонтира всичко.Преди около година правих такава манипулация-вади се само то!Предполага ,че ще трябва да се търси табло точно за твоята кола,сигурен съм ,че ще намериш.Самото реле го взех от морга за 20 лева-здраво.Не си пояснил точно модела на колата ,може да има различни изпълнения и релета..

Като си е правил експерименти, баща ми решил да го махне бушона и свързал директно двата края - представяш ли си какво е станало, като е дал на контакт...
Модела на колата го има в профила ми, но все пак ще го напиша и тук: 1992 година, 1.9D 1Y. Двигателя е изключително простичък, така че би следвало да е лесно намирането на табло, нали?

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Сря 25 яну 2012 2:45

Става от всеки голф,пасат,сеат толедо след 89-г до 98-а.Инсталацията се води Централ Електрик 2.Ако го взимаш от 2-ка да речем виж къде се намира копчето на аварийните.Трябва да е на волана.Няма значение дизел или бензин.За свлянето-махаш пластмаста над педалите,отсрани на таблото има 2 бели щипки(махаш ги с завъртане),като свалиш таблото отдясно има еди чоп който се издърпва.Без него неможеш да изкараш буксите.Вадиш буксите и слагаш новото табло.Кабелите няма как да ги объркаш,всеки си влиза на неговото място.Taва е изглед отзад

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 25 яну 2012 12:03

bobi_diesel написа:Става от всеки голф,пасат,сеат толедо след 89-г до 98-а.Инсталацията се води Централ Електрик 2.Ако го взимаш от 2-ка да речем виж къде се намира копчето на аварийните.Трябва да е на волана.Няма значение дизел или бензин.За свлянето-махаш пластмаста над педалите,отсрани на таблото има 2 бели щипки(махаш ги с завъртане),като свалиш таблото отдясно има еди чоп който се издърпва.Без него неможеш да изкараш буксите.Вадиш буксите и слагаш новото табло.Кабелите няма как да ги объркаш,всеки си влиза на неговото място.Taва е изглед отзад

Не знаех,че става от всички(буквално) .Дано да не ми се наложи в скоро време..Браво ! Точен отговор от колегата "bobi_diesel"

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 25 яну 2012 16:00

Вижте и кабелите в двигателния отсек(оттам минават и жиците за подгрева),в сноп са-до голямата кръгла букса-намира се до датчика за температура.При това яко "късо" може да е стопена изолация и да е станало сноп от голи жици!

Потребителски аватар
htx

Мнениеот htx » Чет 26 яну 2012 20:57

Благодаря на bobi_diesel за изчерпателния отговор! :) Още утре ще видя няколко автоморги за някое по-читаво табло. Някакви идеи какъв модел и колко пари би струвало едно такова реле за автоматично подгряване на свещи?

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Чет 26 яну 2012 22:39

5-10 лв трябва да е релето по моргите.Иначе ново е от порядъка на 180-200лв :screwy Реле номер 60 ще ти свърши работа.Имаше и още 2-3 модела които са заменяеми,но не се сещам кои номера са :oops:

Потребителски аватар
htx

Мнениеот htx » Вто 31 яну 2012 15:56

Супер! Много ти благодаря за информацията. :) Малко да се затопли времето и ще се позанимавам малко с колата.
Само ще помоля модераторите да не заключват тази тема, за да не правя нова, в случай че се натъкна на проблеми.

Върни се в “Дизелови агрегати”