Джанти 15 или 16 за по-малък разход на гориво ?
-
simonb
- Автомобил: Golf 4 1.6 SR
- Двигател: 1998
Джанти 15 или 16 за по-малък разход на гориво ?
Става дума за Голф 4 бензин понеже ми гори 10/100 ,ако му сложа по-големи джанти (16-ки) колелото ще прави по-малко обороти за да измине разстоянието от точка А до точка Б отколкото с 15-ките, а оттам логично е и да падне разхода..
Това може ли да се изчисли по някаква математическа формула за да знам дали да купувам 16-ки, че не се издържа вече на този бензин ? 
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Джанти 15 или 16 за по-малък разход на гориво ?
Сигурно се шегуваш, че искаш да пестиш гориво с ПО-ГОЛЕМИ джанти

- mimo MS
- Автомобил: Passat 1.9 131hp Passat 1.8 90hp
- Двигател: AVF 2002 RP 1991
с по-големите джанти мисля че ще гори повече
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Я претегли колко ти тежи 15-ка с гума и 16-ка с гума и смятай
Остави обороти на колело.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
13 ки за по-малък разход на гориво
- Ivan4u
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
simonb написа:Става дума за Голф 4 бензин понеже ми гори 10/100 ,ако му сложа по-големи джанти (16-ки) колелото ще прави по-малко обороти за да измине разстоянието от точка А до точка Б отколкото с 15-ките, а оттам логично е и да падне разхода..Това може ли да се изчисли по някаква математическа формула за да знам дали да купувам 16-ки, че не се издържа вече на този бензин ?
Ти изби рибата
Тук не става въпрос за теглото или оборотите , а за ТРИЕНЕТО - тва е елементарно ... прочети малко за различните видове сухопътен транспорт и ще ти се изяснят нещата . По темата ти : може и с 14-ки да караш , но когато са 215/60 къде е Киро на кирия ?Re: Джанти 15 или 16 за по-малък разход на гориво ?
alexx написа:13 ки за по-малък разход на гориво
14-ки също

-
apolon
- Автомобил: BORA 1.6 16V
- Двигател: AUS 2000
Така зададен въпроса е толкова сложен,колкото и смешен.Производителя е дал размер за 15"и16"гуми-такива,при които външния диаметър е един и същ(т.е.16" гума е по-нископрофилна).Ако това условие е спазено-промяна в разхода на бензин няма да има.Ще си само вътре с голямата разлика в цената на самите гуми,е и ще се возиш малко по-комфортно(може би).Ако обаче сложиш гуми с по-голям диаметър-верно ,че ще са необходими по-малки обороти за същата скорост,но и по-голяма мощност при по-малките обороти.Колата ще набира скорост по-мудно(ще харчи повече при ускорение),но ще има по-висока максимална скорост.При градско каране в този случай разхода ще ти скочи твърде осезаемо.На дълъг път при високи скорости може и да спести нещо,но едва ли ще го забележиш.Другия вариант-монтаж на гуми с по-малък външен диаметър-ще набира бързо скорост(за градски условия е добре),но ще падне мах. скорост.
Промяната на ширината на гумите-по-широки-по-голям разход на бензин и по-висока цена на самите гуми,по-голяма стабилност на автомобила в завои при висока скорост.
Така че икономия на бензин със смяна на гуми-забрави.Смени колата с по-икономична и по-нова.Например с това

Промяната на ширината на гумите-по-широки-по-голям разход на бензин и по-висока цена на самите гуми,по-голяма стабилност на автомобила в завои при висока скорост.
Така че икономия на бензин със смяна на гуми-забрави.Смени колата с по-икономична и по-нова.Например с това
-
simonb
- Автомобил: Golf 4 1.6 SR
- Двигател: 1998
Ами то го пишело на капачката на резервоара, ама кой да погледне..
195/65/15 или 205/55/16
Тоест следващите ми гуми ще са 15-ки, а не скъпи и безсмислени 16-ки.
195/65/15 или 205/55/16
Тоест следващите ми гуми ще са 15-ки, а не скъпи и безсмислени 16-ки.
- demooo74
- Автомобил: vw golf 4 TDI
- Двигател: ALH 2000
simonb написа:Става дума за Голф 4 бензин понеже ми гори 10/100 ,ако му сложа по-големи джанти (16-ки) колелото ще прави по-малко обороти за да измине разстоянието от точка А до точка Б отколкото с 15-ките, а оттам логично е и да падне разхода..Това може ли да се изчисли по някаква математическа формула за да знам дали да купувам 16-ки, че не се издържа вече на този бензин ?
Преди години правих подобни сметки , като премерих обиколката на 13ките ми и след това на 14ките които бях приготвил. Резултат -14 бяха мисля около 3 см с по-голяма обиколка което за 100 км правеше около 5-6 км разлика (това са спомени от преди 4 год) . И така колега , ти реши има ли смисъл
.Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”