Темата я пускам понеже не намерих конкретна (с тая търсачка трудно се оправям).
Понеже прогнозите за времето за следващите дни е меко казана неприятна от към минус-ови температури се сетих,че антифриза може да ми изиграе лош номер и понеже няма как да разбера на колко градуса се допитвам до вас Колеги.
Искам да споделим конкретен опит с така наречените "измервателни уреди " за антифриза. Кои,къде и как.
До сега не съм виждал адекватен уред и ако няма от къде да се купи та поне къде да отида да го измерят.
Надявам се темата да не се дублира и да бъде полезна на всички.
Качествено замерване на Антифриза!
- Adrian-AAA
- Автомобил: Golf 2 and 3
- Двигател: AAA and AFN
- Ivaylichko
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Качествено замерване на Антифриза!
Скоро си купих такъв от Лидл. Пише, че е немски. Само веднъж съм го ползвал и не съм го сравнявал с друг. Надявам се да е точен.
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
без да ти чета поста знам за кво говориш.Тея неща с антифриза са леко пресилени.нормален антифриз от 6-7 лева за литър не замръзва така лесно както си го мислите.антифриз на -5 не можа да замръзне в камерата на хладилника където сиг е -12.Да не говорим че първо стават кристалчета и да си повиши обема и да направи беляза мен е почтни невъзможно.
- lou
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: BMR TDI
Значи на места който продават наливен антифриз имат такъв уред
Мен са ми го замервали след като го налееш в съда се взема пробка от него и така се гледа
Ето Тук се продава.Има и подробно обяснение как се използва 
Иначе уреда се казва Рефрактомер

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Взема се течност от разширителния съд. От Лидл са много читави, преди имаше и руски по руските магазини -също верни. Преди имах такъви за гъстотата на електролита също купен от руски магазин ,сравних му показнията с такъв от сервиз- разлика в показнията нямаше. На руския му се разпадна гумата круша,която се свива за да поеме течност от старост
- Adrian-AAA
- Автомобил: Golf 2 and 3
- Двигател: AAA and AFN
lou написа:Значи на места който продават наливен антифриз имат такъв уредМен са ми го замервали след като го налееш в съда се взема пробка от него и така се гледа
Ето Тук се продава.Има и подробно обяснение как се използва
Това е доста универсално мерило както и паричките са ми като за покупка за сервиз.

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Тези уреди са ареометри - мерят плътност, като спиртомер.
Различните антифризи са с различен състав, оттам и с различна плътност. Затова верен е уреда за конкретния антифриз - демек, на Приста антифриз, техен уред.
Най - верен резултат дава фризер - повечето са поне на -24 градуса.
Различните антифризи са с различен състав, оттам и с различна плътност. Затова верен е уреда за конкретния антифриз - демек, на Приста антифриз, техен уред.
Най - верен резултат дава фризер - повечето са поне на -24 градуса.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Какъв е смисъла от такъв уред? Камерата на хладилника не върши ли същата работа?
- Ivaylichko
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Какъв е смисъла от такъв уред? Камерата на хладилника не върши ли същата работа?
Знам, че е хубаво антифриза в колата да е към -25 градуса. Не се препоръчва чист концентрат.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
На мен пак не ми стана ясно защо не сложиш една чашка с антифриз в камерата 

- Ivaylichko
- Автомобил:
- Двигател:
Имам антифриз, който е на -70. Как да разбера на колко е като го сложа в камерата?
- lou
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: BMR TDI
Ivaylichko написа:Имам антифриз, който е на -70. Как да разбера на колко е като го сложа в камерата?
Това не е ли концентрат ?
- Ivaylichko
- Автомобил:
- Двигател:
Концентрат е. Просто давам пример.
- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Бухай концентрат, колега
Аз сипвам само и единствено концентрат, вече 6-та година системата не е лизвала и капка вода

Аз сипвам само и единствено концентрат, вече 6-та година системата не е лизвала и капка вода

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Вземаш със спринцовка 10мл антифриз и 20мл вода и в чашка в камерата, ако не ти хареса добавяш още вода или още антифриз докато съотношението те удовлетвори и после като знаеш съотношението наливаш съответните части вода и антифриз в двигателя.
Ако няма да сменяш всичкия антифриз вземаш 20мл от разширителния съд и пак му добавяш със спринцовка вода или антифриз докато ти хареса в камерата и като ти хареса доливаш в колата съответното количество вода или антифриз.
Този метод е гарантирано по-точен от меренето с ареометър защото всеки уред важи само за една марка антифриз и може да стане грешка.
Колкото е повече водата - толкова охлаждането е по-добро. Не е фатално да се прекали с концентрата, но е по-скъпо и е безсмислено.
Ако няма да сменяш всичкия антифриз вземаш 20мл от разширителния съд и пак му добавяш със спринцовка вода или антифриз докато ти хареса в камерата и като ти хареса доливаш в колата съответното количество вода или антифриз.
Този метод е гарантирано по-точен от меренето с ареометър защото всеки уред важи само за една марка антифриз и може да стане грешка.
Колкото е повече водата - толкова охлаждането е по-добро. Не е фатално да се прекали с концентрата, но е по-скъпо и е безсмислено.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”