Така наречения чиптунинг или настройка на фабрично ECU
- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Re: Така наречения чиптунинг или настройка на фабрично ECU
Тва еку мап няма. До колкото разбрах е по ТПС тоя комп направен.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Значи много неща ще имат значение за да можеш да използваш директно тоя софтуер при теб. Същото турбо работещо на същото налягане спрямо оборотите. Турбопътища със същият дебит. Всяко отклонение от тия ще ти променя смесите и ще има нужда от корекция по софтуера. Ама вярвам, че идеята е такава
.

- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Най-важното беше да открием константата за дюзите. Файла според мен ще работи идеално с моето турбо (което е еквивалент на 28рс) заедно с 440 кубиковите дюзи. Пича го е тествал на 2-3 коли. Последната, която прави е с дебитомер и благодарение на макс маф-а мисля, че ще успее да го направи. Просто защото клиента така го е искал иначе каза, че с удоволствие е щял да му плясне мафлеса.
Дори да се наложи корекция по главната горивна карта мисля, че няма да е никакъв проблем да я направя сам. Само ще гледаме аванса къде ходи и ще минем едно дино да видим аджеба дали сме го оцелили. Направил съм пробка за ЕГТ и ще карам известно време с широколентовата сонда за да видим дали няма да се научи само да прави глупости горкото
Дори да се наложи корекция по главната горивна карта мисля, че няма да е никакъв проблем да я направя сам. Само ще гледаме аванса къде ходи и ще минем едно дино да видим аджеба дали сме го оцелили. Направил съм пробка за ЕГТ и ще карам известно време с широколентовата сонда за да видим дали няма да се научи само да прави глупости горкото

- policevidin
- Автомобил: VW Golf 3 Modificated
- Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996
Интересна работа!
Последна промяна от policevidin на Пон 17 окт 2011 16:44, променено общо 1 път.
-
По-нагоре има линк към ecuconnections форума. Или от там, или от chiptuners.org си харесай. Препоръчвам ти да почнеш с по-лесно ЕКУ (1Z май е с 8 битови таблици). Пробвай някоя 110ка за да хванеш идеята, там всичко се вижда лесно и без много сметки. Пък после виж 1Z.
В ecuconnections има и една тема с документи съдържащи напътствия за промяна на софтуера. Това което ти трябва от там за 110кс е за MSA15/EDC15V. За 1Z обаче няма.
В ecuconnections има и една тема с документи съдържащи напътствия за промяна на софтуера. Това което ти трябва от там за 110кс е за MSA15/EDC15V. За 1Z обаче няма.
- policevidin
- Автомобил: VW Golf 3 Modificated
- Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996
brum написа:По-нагоре има линк към ecuconnections форума. Или от там, или от chiptuners.org си харесай. Препоръчвам ти да почнеш с по-лесно ЕКУ (1Z май е с 8 битови таблици). Пробвай някоя 110ка за да хванеш идеята, там всичко се вижда лесно и без много сметки. Пък после виж 1Z.
Малко е мисията невъзможна

Последна промяна от policevidin на Пон 17 окт 2011 16:43, променено общо 1 път.
-
С четене научаваш
. А после като я видиш и ще я позанаваш. Има в форума гайдове за различни ЕКУ-та. Затова ти казах, да вземеш файл за 110ка и да гледаш гайда. Щото там нещата се виждат и гайда е наличен.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги,
преди няколко дни ми попаднаха тези файлове.От тогва се ровя в нета за да разбера това чиптунинг файлове за моята кола ли са.Инсталирах си WINOLS DEMO и (си мисля, че
) съм разбрал следното:
- номерът на ЕКУ-то ми е същия като във папката
- номерата които са записани върху моите чипове съвпада с имената на "оригиналните" файлове в папката "Original"
- посредством WINOLS-а съпоставих "Original" с "Chiptuning" файловете, и се оказа че съвпадат на 83%
- променени са 837 адреса в 8 карти
Ако на някой който е навътре в материята и му се занимава, моля да разгледа прикаченя .rar, и да ми отговори на следните въпроси:
- Това чиптунинг за моята кола ли е?
- Да се занимавам ли да търся някои да ми ги записва на принципа "опит-грешка"?
- Ако все пак това е чиптунинг за моята кола кой може да ми го запише?
p.s. колата е VW T4 2.5 TDI 151 к.с. код на мотора AHY
преди няколко дни ми попаднаха тези файлове.От тогва се ровя в нета за да разбера това чиптунинг файлове за моята кола ли са.Инсталирах си WINOLS DEMO и (си мисля, че

- номерът на ЕКУ-то ми е същия като във папката
- номерата които са записани върху моите чипове съвпада с имената на "оригиналните" файлове в папката "Original"
- посредством WINOLS-а съпоставих "Original" с "Chiptuning" файловете, и се оказа че съвпадат на 83%
- променени са 837 адреса в 8 карти
Ако на някой който е навътре в материята и му се занимава, моля да разгледа прикаченя .rar, и да ми отговори на следните въпроси:
- Това чиптунинг за моята кола ли е?
- Да се занимавам ли да търся някои да ми ги записва на принципа "опит-грешка"?
- Ако все пак това е чиптунинг за моята кола кой може да ми го запише?
p.s. колата е VW T4 2.5 TDI 151 к.с. код на мотора AHY
-
Весии на софтуера (чипа) за твоята кола има много. Т'ва може и да е, може и да не е. С некадърен софтуер мотора се троши много лесно. Така че нещо не проверено взето от някъде си не бих качил никога. Т'ва е все едно да вземеш ЕКУ от 180кс мотор и да го сложиш на мотор 150кс. Може да работи, може и да не работи
.

-
- Автомобил:
- Двигател:
"С некадърен софтуер мотора се троши много лесно. Така че нещо не проверено взето от някъде си не бих качил никогa."
И аз стигнах до същия извод
.Точно за това търся някой който да го провери (на мен не ми стигат знанията).
п.с. Когато купувах буса той беше с тунинг чипове но, пушеше много.Тогава продавача ми предложи да върне оригиналните чипове за да ми докаже че,пушека ще изчезне.Така и направихме.С оригиналните чипове пушека почти изчезна и тунинг чиповете останаха в мен.След 5 месеца и 40000км. започна да не ми достига мощноста и да ме дразни пушека в ниските обороти, затова го закачих на ВАГ КОМ и с помоща му установих че, ми е спукано маркучето свързващо МАП-сензора с корпуса на ЕКУ-то.След подмяната му буса започна да ускорява по-плавно и нямаше следа от пушек.Тогава си казах:ей ся като върна тунинг чиповете и ще стане пак "буса-стрела" но, без да пуши като Камаз.Да ама не.След няколко премеждия докато се здобия с цокли, се окза че с тунинг чиповете буса не ще и да запли.Не ща и да гадая какво им се е случило.Сега имам много свободно време и се чудя как да си намеря тунинг файлове без да давам м-у 200 и 500лв.Така намерих прикачените по горе файлове в един руски форум.От там разбрах че, чип тунинга е дело на немската фирма 2004R TUNING за която не намерих нищо в нета.След като се порових из форумите разбрах че, "С некадърен софтуер мотора се троши много лесно".Затова сега се опитвам да разбера това "кадърен" или "некадърен" софтуер е.Моля ако някой може да ми помогне да пише.От 5-ти до 15-ти февруари ще съм в София Ако на някой с програматор му се експериментира съм насреща.
И аз стигнах до същия извод

п.с. Когато купувах буса той беше с тунинг чипове но, пушеше много.Тогава продавача ми предложи да върне оригиналните чипове за да ми докаже че,пушека ще изчезне.Така и направихме.С оригиналните чипове пушека почти изчезна и тунинг чиповете останаха в мен.След 5 месеца и 40000км. започна да не ми достига мощноста и да ме дразни пушека в ниските обороти, затова го закачих на ВАГ КОМ и с помоща му установих че, ми е спукано маркучето свързващо МАП-сензора с корпуса на ЕКУ-то.След подмяната му буса започна да ускорява по-плавно и нямаше следа от пушек.Тогава си казах:ей ся като върна тунинг чиповете и ще стане пак "буса-стрела" но, без да пуши като Камаз.Да ама не.След няколко премеждия докато се здобия с цокли, се окза че с тунинг чиповете буса не ще и да запли.Не ща и да гадая какво им се е случило.Сега имам много свободно време и се чудя как да си намеря тунинг файлове без да давам м-у 200 и 500лв.Така намерих прикачените по горе файлове в един руски форум.От там разбрах че, чип тунинга е дело на немската фирма 2004R TUNING за която не намерих нищо в нета.След като се порових из форумите разбрах че, "С некадърен софтуер мотора се троши много лесно".Затова сега се опитвам да разбера това "кадърен" или "некадърен" софтуер е.Моля ако някой може да ми помогне да пише.От 5-ти до 15-ти февруари ще съм в София Ако на някой с програматор му се експериментира съм насреща.
-
Много малко са хората дето без пари ще се занимават. Тия неща ги правя по принцип, но съм без грам свободно време. Успех със търсенето на човек
.

- rabotnika
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: VW Golf MK3
- Двигател: AJM++
brum написа:Много малко са хората дето без пари ще се занимават. Тия неща ги правя по принцип, но съм без грам свободно време. Успех със търсенето на човек.
ся ко рекламираш ли се?
-
Къде пък видя реклама ...
Що не се кротнете бе? К'во ви пречи, че правя от време на време по някой софтуер?
Може и да има друг дето да го прави т'ва ей така, за кеф, но ме съмнява. А от тукашните тунери не се сещам кой ще прегледа файл и ще каже дали става за без пари. Ти сещаш ли се?
Що не се кротнете бе? К'во ви пречи, че правя от време на време по някой софтуер?
Може и да има друг дето да го прави т'ва ей така, за кеф, но ме съмнява. А от тукашните тунери не се сещам кой ще прегледа файл и ще каже дали става за без пари. Ти сещаш ли се?
- rabotnika
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: VW Golf MK3
- Двигател: AJM++
да!brum написа:.... Ти сещаш ли се?
поне за 3ма се сещам сега на момента
това как да го тълкувам?brum написа: Много малко са хората дето без пари ще се занимават.Тия неща ги правя по принцип, но съм без грам свободно време.
и що не помогнеш на човека?
ето това е реклама значи се изявяваш като мапер!?brum написа:... К'во ви пречи, че правя от време на време по някой софтуер?
-
Ми хубу де, пусни инфо за някой от тия 3мата. Току виж някой помогнал.
Относно писанията по-горе - елементарен български явно разбираш, не знам що се правиш на ударен.
Относно писанията по-горе - елементарен български явно разбираш, не знам що се правиш на ударен.