Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Мнениеот icefire » Пет 20 яну 2012 0:38

Модулът, който е посочен от tonyM се монтира най-често на дизелови автомобили. Може да пуснеш обява в Купува....
Аз модул намерих малко случайно, иначе такъв модул имаше от един Голф на части миналия месец, но вече пише в обявата, че е продаден... Трябва търпение..

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 21 яну 2012 14:20

Колеги чакам едно телефонно обаждане днес по въпроса с помпата, която конкретно била от шкода октавия 1, но незнам никакви подробноси преди да ми се обадят, та питането ми е номерата на тая помпа дали ще са същите както при Г4 - 1J***

Потребителски аватар
seikon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот seikon » Нед 22 яну 2012 22:50

Първо поздравления към колегата tonyM за полезната тема. Ако всичко съм разбрал от темата то значи намираш подходящият модул, сменяш го обезвъздушаваш слагаш си бутон за деактивиране и всичко трябва да е наред. Та на въпроса ми, какъв ABS модул трябва да търся за ъпдейт на Бора 1.6 16V AUS кода на мотора с електронна газ. Като се закача с ВАГ КОМ за ABS ми дава.
Part Nom.: 1J0 907 379 P
Component: ABS 20 IE CAN 0001
Coding: 03504
VCID: 3E7FBDFB3977

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Пон 23 яну 2012 6:56

За ъпгрейда и на теб ти трябва същия модул: 1J0 907 379 J (съответно букви R или AF).

Потребителски аватар
seikon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот seikon » Пон 23 яну 2012 7:25

За ъпгрейда и на теб ти трябва същия модул: 1J0 907 379 J (съответно букви R или AF).

А каква е разликата за R и AF?. Защото попадам на номер 1J0 907 379 G.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Пон 23 яну 2012 15:55

Със "G" конкретно е само с ABS, няма АSR.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 24 яну 2012 17:35

seikon написа:А каква е разликата за R и AF?. Защото попадам на номер 1J0 907 379 G.

С G накрая не ти върши никаква работа. Те се намират лесно и са по-евтини, но не стават за ъпгрейда. Разлика м/у R и AF не ми е известна... :roll:

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Вто 24 яну 2012 18:21

Знам че може да отнеме доста време това търсене, но вече 2 седмици търся много активно в нета и по моргите и резултата е 0, единствените варианти в момента са тия:
http://emk-33.com/shop/product_info.php ... s_id=58030
http://carparts.bg/bg/categories/727-Dr ... gination=3
но тия пари няма да ги дам в никакъв случай :?

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Чет 26 яну 2012 22:45

Скоро май ще имам модул :) но докато го монтирам може и да няма сняг

Колеги, как е ASR-а в тия зимни дни, има ли полза, доволни ли сте?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 27 яну 2012 21:16

Още на следващия ден след смяната на модула отидох извън София и го тествах при всички възможни условия - гладък лед, малко сняг и дебел сняг.
Помага, има полза от него, но не е магическа сила, която да ти издърпа колата.
Пробвах да сложа едната гума на лед, а другата на асфалт - тръгна си без никакви проблеми. Пробвах след това да сложа едната гума в по-дълбок сняг, а другата на утъпкан сняг - шракна няколко пъти и излезе. След това обаче я пъхнах от дясно в още по-дебела преспа, а отляво - на утъпкания сняг... колелото в преспата си боксуваше съвсем спокойно, лампичката на таблото мигаше, но колата не помръдна, докато не я избутахме.

След това повторих тестовете на същите места, само че с изключен ASR (от копчето). От преспата, където все пак успя да излезе, си излезе и без ASR-a, но по-трудно.

При потегляне от място (на асфалт) с "мръсна газ" лампичката примигва, но не забелязвам върховна разлика спрямо поведението на колата без ASR. Ако засичам времето за ускорение до дадена скорост, сигурно ще има разлика, но чак толкова проби не съм правил.

MSR-ът не съм го тествал засега.

Моят извод: Ако намерите модул изгодно си струва да си поиграете, защото системата предлага предимства спрямо колите само с ABS. Но не си мислете, че това нещо ще ви извади от преспата, ако затънете някъде.

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Съб 28 яну 2012 0:21

Затънеш ли в преспа (т.е. спреш ли до 0 км/ч), за сигурно потегляне помага само 4х4 и блокаж на диф.
ASR помага значително в движение по заледени и непочистени пътища- градски и извънградски, в изобилие последните дни. Поведението на колата е съвсем друго с ASR, значително се подобрява управляемостта. Но винаги трябва да се внимава в завой при подобни пътни условия- все пак ASR не е ESP (+ 4motion), и какъв ще е изхода от завоя ще зависи повече от "задкормилното" устройство- т.е. по-добре внимавай как ще влезеш, ако искаш да излезеш без занасяне.

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Съб 28 яну 2012 11:52

tonyM написа:Затънеш ли в преспа (т.е. спреш ли до 0 км/ч), за сигурно потегляне помага само 4х4 и блокаж на диф.

т.е така нареченото ASC+T при BMW-тата след '96. Аз карам Е36 комби '98 набор има си ASC+T и съм много доволен от това. Снощи пресен пример се набих в една преспа и на зад спокойно си издрапах. :banana

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 28 яну 2012 12:10

tonyM написа:Затънеш ли в преспа (т.е. спреш ли до 0 км/ч), за сигурно потегляне помага само 4х4 и блокаж на диф.
ASR помага значително в движение по заледени и непочистени пътища- градски и извънградски, в изобилие последните дни. Поведението на колата е съвсем друго с ASR, значително се подобрява управляемостта. Но винаги трябва да се внимава в завой при подобни пътни условия- все пак ASR не е ESP (+ 4motion), и какъв ще е изхода от завоя ще зависи повече от "задкормилното" устройство- т.е. по-добре внимавай как ще влезеш, ако искаш да излезеш без занасяне.

Колега, а при влизане в завой с висока скорост примигва ли лампичката за ASR? Пробвал ли си да влезеш по един и същи начин в един и същи завой със и без ASR? Аз не съм намерил подходящ терен за такива проби...

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Съб 28 яну 2012 16:06

Сега е момента за такива проби- неизчистени участъци от сням много: и на прави участъци, и на завои. Трябва да намеря обаче неоживен път (или някой паркинг на хиперрмаркет). На праволинейни такива участъци ASR-a те държи в пътя. Обаче си мисля, че занесе ли се колата в такъв завой, ASR-a няма да си върши работата пълноценно- все пак спирачното усилие, което упражнява е само на двигателните колела. В такъв случай е по-добре да има регулируемо двигателно усилие и регулируемо спирачно усилие и на 4-те колела (т.e. Haldex + ESP).
Или пък да вярвам на това:
http://www.youtube.com/watch?v=7ujw_Qyer_Q
http://www.youtube.com/watch?v=0Iz2EpBHaiY

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 28 яну 2012 18:46

Да се похваля, вече имам модул, т.е. имам всичко, взех модула на колегата jeko33, който не успя да го направи, да се надяваме, че при мене няма да има проблеми, но засега монтажа е отложен докато не се оправи времето, защото при тия условия ми е невъзможно да го направя.

Върни се в “Направи си сам!”