Привет на всички
Извинявам се ако има вече подобен казус из форума.Не открих такъв,а имам нужда от съвет.Моля!
Случаят е от преди 10 години.Автомобил на инвалид.Инвалида беше баща ми и аз съм единствен наследник.
Почина преди 3 годишния срок.Имах желание да прехвърля колата на мое име,но в митницата ми заявиха,че дължа мито
- сума равняваща се тогава на половината от стойността на автомобила (Passat-89г.),а в момента дори надвишаваща я.
При това положение просто се отказах и повече не съм се интересувал.
Сега обаче искам или да я прОдам или да я прЕдам.
Та въпроса ми е как стоят нещата към днешна дата?
Каква е процедурата за прехвърляне в такива случаи?
Пак ли ще ми търсят мито или някакви глоби заради дългия срок в който не съм я прехвърлил и т.н.?
Ще съм благодарен и ако някой пейстне точки от закон с които бих се защитил при опит от страна на КАТ или митницата да ме баламосват.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Стар проблем със стара кола.
- apa6o
- Автомобил: Skoda Octavia 1Z
- Двигател: BKD
Re: Стар проблем със стара кола.
Има си раздел ОФф-Топик автомобили, за който трябва да бъде и темата, а по самия въпрос, теб те интересува дали има давност съответната митническа такса, но до колкото ми е известно, нали по едно време дори връщаха мита, които са били събирани неправомерно, та зависи и от къде е внесен автомобила... До тук стигат моите знания 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Стар проблем със стара кола.
Закон не мога да ти пейстна. Но ще ти кажа какво направих аз с моята.
Колата беше внесена далечната 1999г. на името на инвалид (баба ми, която 2 години по-късно почина, т.е. не ми е баш баба, а баща ми е племенник на нея). Както и да е. Минаха годинките и миналата година реших да прехвърля колата на свое име. Допреди това я управлявах с пълномощно (генерално) на името на баща ми. Отидохме при нотариус. Наложи се да направим следното:
- свидетелство за наследници да извадим с подписи (в случая бяха двама, съпруг и осиновена дъщеря, която живее в САЩ).
- документ за платен данък - търси се срок от 4 години за дължим данък в нашия случай. Защото колата беше на инвалид и такъв не е плащан никога... до миналата година. Та с малко помощ от служителката в данъчното успяхме да платим 4-те такси (за другите им беше минала давността).
Мисля, че само това бяха необходимите документи, но при нас случаят беше малко по-особен и малко по-заплетен. Мито не са ни искали - мисля, че имаше срок в период от 3 години от вноса колата да не се продава, прехвърля на други лица, беше отбелязано в талона й и подпечатано.
Цялата работа беше като пари около 100-на лева с нотариуса. После в КАТ смяна на талон, табелите останаха същите, понеже по местожителство съм от гр.Стара Загора (колата е с регистрация СТ). И така. Не зная доколко може да ти е полезно това инфо, но колкото толкова. Без подписите на наследниците и платени такси нищо не можеш да направиш с колата, освен да я караш и да й плащаш ГО-то.
Колата беше внесена далечната 1999г. на името на инвалид (баба ми, която 2 години по-късно почина, т.е. не ми е баш баба, а баща ми е племенник на нея). Както и да е. Минаха годинките и миналата година реших да прехвърля колата на свое име. Допреди това я управлявах с пълномощно (генерално) на името на баща ми. Отидохме при нотариус. Наложи се да направим следното:
- свидетелство за наследници да извадим с подписи (в случая бяха двама, съпруг и осиновена дъщеря, която живее в САЩ).
- документ за платен данък - търси се срок от 4 години за дължим данък в нашия случай. Защото колата беше на инвалид и такъв не е плащан никога... до миналата година. Та с малко помощ от служителката в данъчното успяхме да платим 4-те такси (за другите им беше минала давността).
Мисля, че само това бяха необходимите документи, но при нас случаят беше малко по-особен и малко по-заплетен. Мито не са ни искали - мисля, че имаше срок в период от 3 години от вноса колата да не се продава, прехвърля на други лица, беше отбелязано в талона й и подпечатано.
Цялата работа беше като пари около 100-на лева с нотариуса. После в КАТ смяна на талон, табелите останаха същите, понеже по местожителство съм от гр.Стара Загора (колата е с регистрация СТ). И така. Не зная доколко може да ти е полезно това инфо, но колкото толкова. Без подписите на наследниците и платени такси нищо не можеш да направиш с колата, освен да я караш и да й плащаш ГО-то.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”