Пасата замръзна Б3 1,6 EZ 88 г.

Техническа и сервизна информация за Passat
popov1300
Автомобил:
Двигател:

Пасата замръзна Б3 1,6 EZ 88 г.

Мнениеот popov1300 » Сря 01 фев 2012 12:19

Колеги тази сутрин за съжаление открих че пасата ми е замръзнал :banghead: :banghead: . Вдигнах капака да видя какво става там има капки вода от маркучите дето вървят към радиатора на парното от там е текло и каретата доло се виждат и те са мокри всичко е замръзнало да му се не види. Маркучите и на водния радиатор и те са твърди замръзнали са казанчето с антифриза и то е лед, всичко е затегнала мамка му стара тва не антифриз дето го продават. Смеших го едно към едно и пише че би трябвало да издържа до -25 аз даже сложих по малко вода но се оказа че нищо не е помогнало и резултата е на лице колата замръзна.Искам да ви попитам как да постъпя при тази ситуация какво да я правя колата за сега гледам не е спукала блока но може и тва да стане. Има ли някъде пробка за източване на водата да я отвия белким капне нещо от там :banghead: :banghead: направо полудях като видях в какво състояние е колата.Двигателя е 1,6 ez карбуратор. :(

Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасата замръзна

Мнениеот Вълков » Сря 01 фев 2012 12:28

За източване откачи долния маркуч на радиатора там е най - ниско.

sklimoto
Автомобил: Passat 9 Elegance
Двигател:

Мнениеот sklimoto » Сря 01 фев 2012 12:49

Търси топъл гараж за 2 часа и си готов.Плюс 1лт концентрат в казанчето и си ти.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 01 фев 2012 13:39

През долния маркуч няма да източиш почти нищо,само радиатора (ако в колата има течност,а не лед :) ),защото термостата е на този маркуч и като не е отворен,не можеш да извадиш водата от блока.Колегата е прав,намираш си топъл гараж и така,иначе няма оправия,то замръзва всичко и дори да я разглобиш,няма да тече нищо,защото ще е на камък...
:beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 01 фев 2012 14:05

Свали ремъка на водната помпа и алтернатора и я запали за 1 минута. После провери дали помпата се върти свободно и ако се върти, сложи ремъка и пак я запали за 5 - 6 минути. Покрий капака и решетката с някакви килимчета или нещо от този род и я пали за по 5 минути на всеки 15 минути. Радиатора ще се размрази най-трудно, За него може би трябва да си изнесеш една кофа гореща вода и да го поливаш докато прокапе от долния маркуч. Дано няма сериозни поражения. Като се размрази я долей с вода и да работи на място докато загрее напълно защото ако тръгнеш да караш студения въздух пак може да ти замрази радиатора, въпреки топлия двигател. Накрая прегледай за течове и източи водата и налей антифриз. Пак трябва да загрее докато отвори тармостата за да влезе антифриз и в радиатора, като поработи поне 5 минути с отворен термостат я угаси и вземи малко антифриз от разширителния съд и го сложи в камерата на хладилника да видиш дали няма да се образуват кристалчета.
Двата радиатора ще се размразят най-трудно, те са и най-рискови за течове. Двигателя ще се размрази лесно, но маркучите ще им трябва време и тях може да ги поливаш с гореща вода.

popov1300
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popov1300 » Сря 01 фев 2012 14:19

Благодаря на всички за мненията :beer но за съжаление топъл гараж няма къде да намеря и аз живея на едно място... facepalm Ще пробвам да източа каквото е останало ако успея да размразя радиатора де. Радиатора на парното и той е замръзнал да се надявам че няма да се спука но ако се размина само с него добре той не ме плаши. Само ме е страх да не спука блока или някоя тапа да избие защото ако стане това колата ще върви на отпадъци :bishop

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 01 фев 2012 14:41

Ако не е чиста вода , има вероятност и то голяма :да: се разминеш само с уплаха :lol: . Антифриза кристализира , но не така монолитно като водата а на дребни отделни кристалчета . Ако нямаш гараж опитай по метода на ktamen , но не знам на твоя мотор водната помпа на кой ремък е , може да е на ангренажния . Не се мъчи да точиш нищо , няма смисъл защото ако изтече нещо , то ще е иманно незамръзващата част на сместта и ще останат само кристали вода и ако се разтопи по някаква причина и замръзне отново ще стане още по зле .

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 01 фев 2012 15:43

EZ-а е с отделен тапецовиден ремък за водната помпа ;) Ще стане номера и това е може би най-добрия вариант.
Само дето как се заляга отдолу да се охлабва ремък в тия студове и снегове... т'ва друга бира, егаси! :banghead:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 01 фев 2012 16:23

Добре де, карам с възможно най- ментеливия антифриз готов за сипване пише -35 градусакато го сипвах с едно уредче от тия кауфландските го мерих, показваше около 30 градуса минус. От колата източих същия модел антифриз, но разреждан с вода заради разни проблеми които имах с радиаторите и уредчето показва-15 градуса температура на замръзване. Аз съм си запазил едно шише литър за доливане и си седи в багажника. Вчера сутринта и тая сутрин нарочно го гледах да видя какво става, защото тука температурите се движеха около -20. Ми течен си е в шишето, както майка го е родила. Какъв антифриз си сипал ти колега нямам идея.
Иначе съвет за размръзването има даден хубав.
Успех!

popov1300
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popov1300 » Сря 01 фев 2012 16:46

К.Одаджийски написа:Добре де, карам с възможно най- ментеливия антифриз готов за сипване пише -35 градусакато го сипвах с едно уредче от тия кауфландските го мерих, показваше около 30 градуса минус. От колата източих същия модел антифриз, но разреждан с вода заради разни проблеми които имах с радиаторите и уредчето показва-15 градуса температура на замръзване. Аз съм си запазил едно шише литър за доливане и си седи в багажника. Вчера сутринта и тая сутрин нарочно го гледах да видя какво става, защото тука температурите се движеха около -20. Ми течен си е в шишето, както майка го е родила. Какъв антифриз си сипал ти колега нямам идея.
Иначе съвет за размръзването има даден хубав.
Успех!

Колега нямам спомен къв е тоя антифриз няква синя бутилка беше.Като се замисля сигурно ще е останало нещо от стария собственик имам предвид вътре в охладителната система на колата щото ми каза че е с антифриз и аз долях. Източих близо литър и на негово място налях антифриза, явно преди е карана с вода и тва количество дето съм сипал не е достатъчно, температурата на замръзване е паднала доста и ето резултата :banghead: Сега си взех два литра наливен до -70 издържал ама както казват хората след дъжд качулка. :!:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 01 фев 2012 17:09

Колега дано да се оправиш по скоро, достатъчно съвети се дадоха за това, но мисля, че не трябва да подценяваме и съветите как изобщо да нямаме такива проблеми!

Викаш купил си концентрат на -70, предполагам това си го прочел на етикета, първия ми съвет е НЕ вярвай на етикети, а или си купи уредче за измерване на антифриз, струва 3 лв., или отиди в кой да е магазин/сервиз за смяна на масла/антифриз, проверката струва 1 лев.

Второ, свойството на антифриза да не замръзва, не е единственото заради което се ползва, той има и по добро охлаждане през лятото, освен това има и смазващи и антикорозийни свойства, чел съм , че най подходящата темп. на замръзване е -37 градуса, така че не е добре да се кара с концентрат, по добре го разреди, че и дори съм чувал, че концентрата понякога може да има по висока температура на замръзване, но не мога да го твърдя със сигурност!

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 01 фев 2012 17:30

Ако сте старателни, най-добре е всяка течност,която наливате в колата да я тествате предварително в домашния фризер.Това е най-добрия метод.Като поработи компресора прави -25-26 гр. със сигурност и е достатъчно за София,за Кнежа ви трябва по-як фризер mhihi
Аз като купих колата не съм сменял антифриз,но дръпнах от казанчето една спринцовка и-във фризера за една нощ. :banana
п.п. Вчера комшия каза,че хидравличната му течнаст за волана се е желирала по-гъста от боза,а маркуч за охл.течност е станал два пъти по-дебел след няколко км.каране mhihi Но той си е такъв facepalm ....ако ме разбирате :wink:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 01 фев 2012 17:45

gancho написа:Ако сте старателни, най-добре е всяка течност,която наливате в колата да я тествате предварително в домашния фризер.

:да:
Това е единствения сигурен метод за проверка, как може да вярвате на уредчета за 3лв просто не знам.
Ремъка не се ли охлабва от алтернатора без да се ляга под колата?

Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вълков » Сря 01 фев 2012 17:47

Вчера така с уж нагласен в сервиз антифриз взет от собственика на юнашко доверие едно Пежо Боксер пред мен вдигна 90+ градуса спука съединение и изтече всичко освен в ледено студения радиатор :да:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 01 фев 2012 18:06

Вълков написа:Вчера така с уж нагласен в сервиз антифриз взет от собственика на юнашко доверие едно Пежо Боксер пред мен вдигна 90+ градуса спука съединение и изтече всичко освен в ледено студения радиатор :да:

По всяка вероятност антифриз си е бил читав, но не е налян както трябва.
Като се налее трябва двигателя да работи докато загрее и се отвори термостата и да поработи още десетина минути да се омеша и антифриза от радиатора.
Дори колата да е в топъл гараж пак трябва да е с хубав антифриз защото като излезе навън двигателя се загрява, но радиатора се охлажда и може да замръзне преди да се отвори термостата и да дойде топлия антифриз. Ако замръзне радиатора после и да се отвори термостата файда няма.

Върни се в “Passat”