Колеги, не подозирах, че от моя пост ще произлезе такъв сериозен дебат, затова да направя някои уточнения:
Петър Петров написа:chinadracon написа:Днес се сблъсках с поредния идиот на пътя с едно старо Ауди комби, който с напълно ясно съзнание щеше да ме отнесе на пешеходна пътека до тунела на метростанция "Мусагеница". Вероятно щях да си замълча въпреки това, че едвам газейки в дълбок сняг се опитах да се възползвам от предимството си на пътека "зебра", от която естествено нищо не се виждаше, но всеки, който минава с колата си ежедневно там, знае, че я има, още повече че има и знак за такава. Типът обаче ме изкара извън нерви, защото не само че не даде индикация, че ще намали, ами започна и да ми свири с клаксона и да ми ръкомаха, в резултат на което закономерно получи един юмрук по страничното предно стъкло

. След това спря на средата на пътя с явната идея случката да има продължение, но като видя че и аз се отправих към вратата му, ме попита можел ли да тръгне вече, защото "ПРЕЧЕЛ НА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО" (цитирам!)

Значи идеята му да ме прегази е била с цел да не пречи на останалите участници в движението, представяте ли си!!! Да уточня - не се хваля, нито давам модел за поведение на потребителите на форума, знам, че тук не се толерира агресивното отношение и принципно не съм такъв човек, но накрая някой идиот ще изтегли късата клечка и ще има шоу...

Извинявам се за този пост на модераторите, но го правя само с цел да предупредя колегите да бъдат особено внимателни и като пешеходци, всички знаем колко нещастни случаи вече има и с прегазени пешеходци...
В случая си прав, колега! Ама нещо почва да ми писват повечето пешеходци, пресичащи на "Зебра" - както върви по тротоара и изведнъж хоп, скача на пътя и тръгва да пресича?!? Опасно е това поведение за пешеходеца, а пък и съгласи се, няма как да знам кой кога ще реши да пресича без да е дал някакъв знак, пък си има и правилник все пак. Защо полицията не глобява пешеходците? Също така често се случва хората да си чакат маршрутката точно на пешеходната пътека. Гледаш човека стои на тротоара срещу пътеката - спираш и той те гледа и си седи и се върти като "обран евреин"...
колега, аз лично в ситуацията не съм изскочил в стил "хоп..", напротив, тръгнах да пресичам доста преди въпросния да ме доближи. по отношение на знак от страна на пешеходеца, цитирай ми нормативен акт, където го има това нещо черно на бяло - надявам се нямаш предвид тази глупост, разпространена от някой безумен катаджия пешеходците да развяват ръце като тръгнат да пресичат на зебра, плюс това цитирай ми една европейска страна, където има такава безумна практика?!
bojilov11 написа:Съгласен съм с колегата,ясно е че на зебрата пешеходецът е с предимство,но..! Защо е нужно да се пресича,точно след като близкият сфетофар е пуснал колоната и всички бързат нанякъде. Точно тогава единствения пешеходец решава,че е време да пресече,спира минимум 50 автомобила,като в моментните пътни условия това често довежда до инцденти. Какъв е проблема,ако изчака 30 секунди,точно това е времето необходимо на автомобилите да се изтеглят. Знам,че на пътя винаги пешеходците са в по-неизгодно положение,но понякога в тях е основната вина за инцидентите.
Колега, зад шофьора нямаше колона от 50 коли, аз лично пропуснах две-три коли преди него, но в един момент ми писна, и пешеходеца душа носи, нали си съгласен? както казах по-горе, дадох достатъчно време на шофьора да намали и да ме пропусне, при положение, че бях вече на средата на зебрата, като той беше на разстояние поне 6-7 метра от мен.
JaDaWiN написа:Ако е за тази пешеходна пътека, за която се сещам - точно след моста на метрото, там е много сериозен наклон нагоре и, ако човек спре, не е сигурно че ще тръгне. Аз там немалко пъти съм бутал закъсали. Не че оневинявам човека, просто това може да е причината за постъпката му.
Колега, да, точно тази пешеходна пътека е, за която се сещаш, само че се предполага, че щом имаш книжка, си се научил как да спираш и да потегляш под наклон. Или си готов да жертваш човешки живот заради незнание и некомпетентно поведение зад волана? Ами ако бях изкарал бебето ни с количката, пак ли така щеше да мислиш? Иначе, да, и аз съм бутал закъсали, и винаги съм се държал колегиално. Друг е въпроса, че като не си сигурен в поведението на колата си на сняг или нямаш пари за зимни гуми, по-добре не излизай, за да очакваш, че в един момент ще тръгнеш назад, няма да можеш да си овладееш колата и ще направиш по-голяма беля от собствената си безотговорност..
DundyTheCroc написа:Това с пешеходците е сложен казус, аз също спирам, но не виждам как ще го направя ако при тези пътни условия някой ми изскочи пред колата с идеята, че аз съм длъжен да спра. Не, че не съм длъжен, но просто няма да мога, а има пешеходци, които не са шофьори и не им е ясно това.
Колега, надявам се за твое добро се усещаш, че звучиш арогантно, а ако не се усещаш, просто те съжалявам... И да, шофьор съм от 12 години и напълно ми е ясно дали поставям някой шофьор под риск, като излизам на пешеходна пътека.
Това е, бъдете живи и здрави, и не проявявайте типично българското качество да сте опозиция на всичко, което прочетете. Споделих историята, за да се замислим малко за рисковете в ежедневието.
Благодаря и на колегите, които ми разбраха идеята правилно!