ACTA Има ли повод за притеснение?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: ACTA Има ли повод за притеснение?

Мнениеот Ludia » Чет 02 фев 2012 12:35

batmilko написа:Zerga3GT - :bowdown

Ивайло, исраелен.... недей дава ъкъл на хората дали се излагат, щото незнам да има некой дет се е излагал поече в тоя форум от тебе mhihi
тъй че нидей са прави на "уона би админ" :deal

:bowdown :bowdown :bowdown
батмилко както винаги безкрайно прав :да:
иначе по темата - подписвам всичко де що има за запазване на тракерите и торентите. Пират форевър heavy metal zork

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 02 фев 2012 12:36

Ивайло ме обърка сериозно mhihi

В другата тема за тракера пък се изказа отрицателно за аста :shock

Ivailo написа:
groznika написа:Сигурно щях да съм прост и дребен човечец жално консумиращ евтина българска чалга и четящ стари вестници...
Божа работа!

Ей тука си много прав... Не, че за останалото не си де, ама специално за това - знаеш ли кога бих отишъл на концерт на група, на която никога не съм чул нищо. Няма и да си купя албум на тая група, защото не знам какво да очаквам...

Човече,наспал ли си се или в медията пак имате информационно затъмнение :screwy

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Чет 02 фев 2012 13:03

Ludia написа:Пират форевър heavy metal zork
Много ясно! :beer
И порняга си требе : sex

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 02 фев 2012 13:04

То никой няма да ви спира и после но ще е с пари :deal

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Чет 02 фев 2012 13:37

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=847653
нито Европейският, нито българският парламенти, да не ратифицират това споразумение. За да може да продължат усилията да се търсят нормални начини - на основата на технологиите, с които да се защитят правата на производителите. „Развитието на интернет, включително на сигурността в него, трябва да бъдат основано на използването на технологиите, а не на тяхното ограничаване и забраняване"

:bishop

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 02 фев 2012 15:57

"ще има цензура и най-лошото е шпиониране от страна на интернет доставчици"

Kво правиме с free access points? Ма да забранат и тех, разстрел за всеки отключен рутер. :screwy
1984 :No

Потребителски аватар
lou
Автомобил: Passat Variant
Двигател: BMR TDI

Мнениеот lou » Чет 02 фев 2012 16:45

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 02 фев 2012 17:22

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 02 фев 2012 19:10

копирано от нета...
Под игото – 2018 година

И така, представете си 2018 г. Обикновено софийско жилище.

- Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.

- Така ли? Коя книга?

- Ами, на тоя… Вазов. “Под игото”.

- Че защо ще я купуваш? Имаме я.

- Супер! В кой файл е?

- Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.

- Пфу! Та тя е на хартия!

- И какво от това? На твоята възраст четох от нея.

- На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!

- Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…

- Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!

- Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?

- Да смъкна безплатно книга?!

- Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.

- Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?

- Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?

- На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?

- А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.

- Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?

- Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…

- Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.

- Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…

- Платих я. Thanks.

- Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги нямаше.

- Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.

Екранът пъстрееше от мигащи обяви: “Дърводелски услуги – Марко и син”. “Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!”. “Рекламна служба `Метоха` – моментална известност навсякъде!”. “Кредити изгодно, ниски лихви”. “RADA-LESSONS.COM – всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!”…

- А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?

- Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.

- Това пък от кой зор?!

- Как от кой? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща – как я виждаш тая…

- Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?

- Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.

- Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…

- Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила...Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета...

...След 2 часа:

- Уфф. Привърших я най-сетне.

- Какво? За два часа си изчел “Под игото”?

- Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.

- Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?

- Кой?!

- Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…

- Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…

- Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

- Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете...

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пет 03 фев 2012 0:21

Много е добро това над мен
Благодаря

Потребителски аватар
lou
Автомобил: Passat Variant
Двигател: BMR TDI

Мнениеот lou » Пет 03 фев 2012 0:39

Така или иначе правителството го прие но с резерва с която това не засяга българския потребител :)

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Пет 03 фев 2012 1:42

Пак гледам някакви опити за персонализиране и диалози.
Аман вече от детската градина и дрязгите. Не виждам никакъв смисъл в коментара на Милко (батеее а стига се дърляхте де :) )! Лило и той от скука почна да се обърква.

Така! Сега по темата. Прехвърляне на данни с криптиране или без - достатъчно е онези с няколкото букви да стимулират някоя заловена черна шапка да направи бартер да му намалят до 0 (иначе 100-200 годинки) присъдата. Той им спретва съответния инструмент, свалят де що може торенти и почват да чоплят по връзките.
По подобен начин опорочиха Onion Network-a, който за кратко време бе едва ли не символ на защита от неправомерно ровичкане на "органите" из трафика ви.
Колкото до ЗЕС в България - барабар Петко с мъжете. "Синхронизиран" е закона, трябва да се пазят 3 месеца данни за направените връзки точка-точка в мрежата (назад във времето, без поискване). Няма как да стане, дори и у нас.
Доставчиците не разполагат с подобни мощности. За да се получи бледо копие на изпълнение на изискването са нужни десетки милиони евро - инвестиция която никой оператор няма да може да направи.
За пример - записват че днес вчера и онзи ден от моя адрес е отварян адреса на дир.бг.
Това - за всяка инициирана заявка/връзка. Плюс още някоя подробност.

Сега става интересното. Тъй като това не е възможно да се правят справки във вече изминал период, в България мрачната сила на човека с големия пищов взимат разрешение от съда и започват запис напред във времето. От деня Х напред и дано стане нещо незаконно.

Тук вече може да греша, но по спомен така извлечените данни не могат да се приемат за доказателство заради дигиталната форма на съдържанието, няма гаранция че не са подправени.
Остава хартиен носител. А сега си представете няколко екземпляра на разпечатка на логовете на всички заявки/връзки направени от компютъра на някой си.
2011 началото на лятото последно гледах какви чудеса творят, и аз не съм дочел материала ( в частта му кое се приема за доказателства в съда най-вече ), но нямах и възможността да го коментирам с едно приятелче, който 2 години специализира с DRM на ниво европейско законодателство. Изчетох страшно плоски мнения за това колко са безсмъртни пиратите в България.

Някой питаше за платен Уиндоус дОма- ами да с такъв дойде компютъра ...кво да праиШ.
Но и алтернативи има!
Във Франция жандармерията отдавна обявиха, че преминават на Линукс. В Русия (имат си Путин но не са п*тки) и тук там из европейски големи градове държавните учреждения също минават на Линукс ...примерно !

Така или иначе не виждам конкретно разсъждения с какво точно би вреди или помага ACTA.
По темата.

И друго - не забравяйте че сте платили авторски права със всеки закупен носител CD/DVD/BD.
Притежание на 1 брой копие на оригинално произведение в дигитална форма НЕ Е ПРЕСТЪПЕНИЕ.
Сещам се за един случай, един младеж как изкопира филмите на видеотека. Тонове DVD та, взима за кратко и връща веднага - ако се върне веднага таксата е ниска. Усъмнили се нещо тези от видеотеката и му пращат полиция да го проверят.
Младежа вади разпечатана тази част от закона която му позволява да прави копие, съвестно запазените касови бележки с дата час на заемането на DVD. И до там!

Повече трябва да се безпокоите за авторските права за излъчване. Знаете ли, че за пускането на музика в заведение и прочие се дължат авторски права ? И да има и да няма никой - на годишна база по категория ...
Сякаш се изнася концерт ! Вие плащате билетите на всички, без значение дали ще дойде някой :)

Няма кой да ги спре тия с правата ! За народа - само задълженията! Без значение, че по конституция държавата и гражданина са равнопоставени субекти ....наиш га !

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 03 фев 2012 1:47

LILO&STICH написа:Много е добро това над мен
Благодаря

Дано авторът няма нищо против... :roll:
http://ctac.livejournal.com/15484.html?thread=706172
Итак, обычная московская квартира, 2018 год.
- Пап, можно я с твой карточки сниму 99 баксов? За книжку надо заплатить…-
- А, что за книжка?
- Ну, этот. Достоевский. "Преступление и наказание".
- Так зачем покупать. У нас же есть.
- Да? А в каком файле?
- Причём тут файлы. Вот же он, на полке стоит…
- Фу-ууу. Это же бумажная книжка!
- Ну, и что? Я ж в твои годы её читал.
- В твои годы, в твои годы… Там поиска нет. Как я, по-твоему, цитаты находить буду? Аудио-сопровождения тут нет. Анимационных картинок тоже нет. Только текст, в котором даже шрифт и тот поменять нельзя... Ты что? Меня же в школе всё засмеют! Сам такую читай.
- Ну, ладно. Вот, возьми DVD. Лет пятнадцать назад купил.
- Чего? DVD? А чем я этот антиквариат, по-твоему, прочитаю? В политехнический музей его сдай. Ты мне ещё перфоленту с Достоевским предложи!
- Если ты такой умный, то поищи сам в сети, да скачай нахаляву.
- Бесплатно скачать книжку!?
- Ну, да. А как же ещё? На книги Достоевского за давностью лет авторские права не распространяются… Наверняка, где-то она лежит.
- Ты, что пап! Это может у вас, в начале века, всё скачать нахаляву можно было. Ты что не слышал, что уже лет пять, как авторские права на все книги навечно переданы Американской Ассоциации Издателей Книг. Или ты хочешь, чтоб меня как члена секты Дмитрия Склярова в тюрьму пожизненно засадили?
- Так, Достоевский же не американец! Причём тут американские издатели.
- А кого это волнует? Ты, папа, случаем не антиглобалист?
- Нет, что ты! Ну, сынок, жалко же почти 100 долларов тратить за файл. Ну, одноклассников лучше попроси файл этот дать. У них-то точно же есть. А ты им потом свой какой-нибудь файл дашь.
- Ага! Если они мне своего Достоевского дадут, то где я его читать буду?
- В смысле, "где"? Они свою копию у себя дома, а ты свою тут.
- Ну, ты совсем отстал. Книжку можно читать лишь с того компа, с которого её купили. Да и код поляризации там другой будет… Короче, пап, давай деньги! Я куплю себе нормальную книжку.
- Ну, ладно. Вот, тебе одноразовый пароль на снятие 99 баксов с нашего счета. В наше время 100 долларов были большими деньгами…
- Ок. Скачал. Thanks.
- Ну-ка, дай и мне посмотреть... Слушай, сынок, а что это за картинки? Такого вроде бы в романе не было…
- Дык, это же баннеры. Без баннеров книжка стоит 699 баксов.
Открытый файл пестрел мигающими объявлениями: "Axe Proffessional, 2018 - современные топоры с лазерной заточкой"; "Косметический салон 'У Лизаньки' - мы не дадим вам превратиться в старуху"; "Мучают проблемы? Психологическая служба доверия 'Порфирий'"; "Кредитуем, обналичиваем. Низкий процент"; "RASKOLNIKOFF.COM - вызов шаловливых старушек в любую точку земного шара"...
- Слушай, сынок, а что это текста романа не видно? Подождать что-ли надо пока баннеры исчезнут?
- Ну, ты как будто с Луны свалился! Сто лет ждать будешь. Текст же надо через поляризационные очки читать. Без очков только реклама видна!
- А это ещё зачем?
- Как зачем? Чтобы никто, кроме заплатившего, не мог книжку читать! Прикинь, если бы я купил книгу, а кто-то, ничего не покупая, у меня через плечо тоже мог бы её читать…
- Глупость какая-то. Ну, а если б я тоже очки одел бы?
- Ха, ну ты даёшь! Файл же настроен только на мои очки. На других очках другой код поляризации.
- Ладно, а ну дай-ка свои очки. Я через них книжку посмотрю.
- Как посмотришь? Они же тебя по сетчатке не опознают. Ты в них ничего кроме сообщения, что ты надел чужие очки не увидишь! Ладно, пап, не мешай со своими глупостями! Мне надо пока лицензия не кончилась быстро всё прочесть, а иначе надо будет либо аренду файла продлевать, либо книжка сама уничтожится. Не мешай, я читаю…

3 часа спустя…
- Уффф! Ну, всё. Я прочитал!
- Как всё прочитал? "Преступление и наказание" за три часа?!
- Ну, да. Я и быстрее всё прочел бы, если б рекламных пауз каждые полчаса не было бы.
- Всё равное не верю! Кто такой, например, Свидригайлов?
- Кто-кто?
- Аааа, всё понятно. Кто такой Лужин? Кто такая Соня Мармеладова?
- Ну, ты даёшь! Откуда же я знаю! Я ж Home Edition читал. У меня только про то, как Раскольников старуху топором убил, а потом сдался с повинной. Про всяких остальных надо Professional версию покупать или вообще Enterprise Edition. У нас же денег столько нет.
- Мда-а, с ума сойти, куда катится мир!
- Скатился уже. Лет пятнадцать назад надо было думать, если не ещё раньше...

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Пет 03 фев 2012 1:51

Пропуснах темата с VPN-ите. Каква е схемата ?
Ползваш доставчик на VPN върху основния доставчик на домашния интернет.
Доставчика ти на VPN услуга трябва да е баш там дето са и сървърите на Пиратския залив за да не им кацне някой с
бележка да дава информацията за клиентите или ...
Т.е. тази услуга за да е що годе ефективна трябва да се ползва от доставчици, които не могат да бъдат достигнати от дългите ръце на тези с няколкото букви.
То не остана къде. Пиратския залив още малко и на Луната ще идат ...

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пет 03 фев 2012 10:47

Да. Ето ти един шведски VPN доставчик който само за 5 еврака на месец ти дава пълна свобода и анонимност в мрежата :)
https://www.vpntunnel.se/en/

За сега не мисля да прибързвам, но замирише ли още малко на американски говна направо си взимам едно 12 месечно пакетче :)

* Quick and easy installation
* Unlimited bandwidth
* NO logs
* Anonymous dynamic IP
* OpenVPN with 2048 bits blowfish - нека си играят после от БОП-а да ми декриптират трафика за да ми видят свалената mp3-ка heavy metal zork
* Robust and stable vpn service
* Fast and efficient support

Върни се в “ОФФ-Топик - други”