относно сайта www.p2p.bg

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Re: относно сайта www.p2p.bg

Мнениеот embi4a » Пет 03 фев 2012 10:58

Не съм съгласен с колегата Чудомир. В Германия може лицензите за УНИ да са на промоция и да ги дават по 80-90 евра, но знаеш ли, че аз, когато завърших висшето си образование в един от трите най-добри икономически ВУЗ-а в България компютрите за свободен достъп бяха около 30 броя на около 5000 човека университет. ОС беше Win 3.11, а на пазара беше вече Милениума и NT. А по плана за обучение си говорихме за командите на ДОС. Кажи ми ако нямаше нелегален софт колко осакатен бих завършил. И то защото не съм по-глупав от западноевропейците, но съм се родил "на изток от рая" и заплатата на майка ми за месеца беше точно толкова, колкото вземаше един немец на час! Коментар на един от най-добрите и съответно добре платените доценти в Свищов беше - "аз, колеги получавам на месец възнаграждение колкото получава чистачката на гарата в Берлин" Бих си купил само легален софт и бих ходил на кино с удоволствие ако не се чудех как да си купя на хлапето памперсите за месеца. Отделно, че в моя град от 2 години няма киносалон...

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Пет 03 фев 2012 11:33

много верни неща прочетох в тази тема но не мислите ли че трябва да протестираме не срещу спирането на торентите ами срещу цензурата която ни се налага? Ако можем да кажем написаното до тук по телевизията няма ли да има повече ефект от колкото в един форум :) Всички власти включително и четвъртата обслужват интереси. А иначе по темата според мен няма да спрат торентите или ако го направят ще е временно на принципа всяко чудо за 3 дена :) Колкото спряха и колите с ксенон от движение :)

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 03 фев 2012 14:13

embi4a написа:...

Не си ме разбрал. Groznika каза:
Не всеки става за програмист, не всеки става за уеб и графичен дизайнер и тн., но всеки ТРЯБВА да има възможност сам да провери на къде го дърпа, да може свободно да развива таланта си и един ден уверено да прилага на практика възможностите си защото не всички имат възможност за скъпо и качествено образование, а това си е чиста дискриминация на социален принцип

Та затова написах, че неговата мисъл вече на запад се практикува. Освен това Майкрософт са напълно наясно с темата за страните, дето не могат да си позволят лицензи, и не вярвам да им е приоритет всяко едно село да има легален Уиндоус.

Винаги е имало нелегален контент - първо дисковете по Славейков, после ДиСи++, после торенти, утре ще е нещо друго. Всеки си поема риска за набавянето и ползването. Обаче не мога да разбера защо оревахте махалата, че са дръпнали шалтера на някви тракери? Според моя личен поглед (а сега ме налазете) тези тракери (говоря за спрените) нямат никаква съществена добавена стойност във веригата за разпространение:

- предимно копиран контент, които го има из целия нет, дори РИПа не е "собствен" рилийз
-/+ жалко за локалния контент (БГ сериали, БГ филми и т.н.) - но там пък са още повече в нарушение, ако може да се класифицира нарушението въобще като "по-по-най"
+ само субтитрите като такива са собствен труд и имат собствена стойност...преводачът може да ги разпространява както му е кеф и няма кво да му кажат; пък и те могат все още да се свалят

Пак казвам - където е текло, пак ще тече (засега). Само тръбата е друга. Обаче, характерно за нерядко срещания бг маниер, който описах по-горе, има известна доза латентност да се преместим на "другата чешма".

А че някой се опитва да направи пиенето на вода незаконно чрез АСТА и подобни може да го коментираме в другата тема, там проблемът е много по-глобален.

П.С. Всяка съвпадение на казаното с нетърпимостта ми към сайтове, които са рестриктнати по ИП, е случайна.

Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Мнениеот vladobo » Пет 03 фев 2012 14:23

:oops:

Последна промяна от vladobo на Пет 03 фев 2012 14:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пет 03 фев 2012 14:23

Чудомир написа:+ само субтитрите като такива са собствен труд и имат собствена стойност...преводачът може да ги разпространява както му е кеф и няма кво да му кажат

Само искам да вметна, че това не е точно така.
Според някакви спорни точки и текстове в закона се оказва, че превеждането на филм/сериал също било толкова незаконно колкото и копирането му.
Спомням си, че имаше някакви драми с преводачите в един сайт за това, че превеждали защитен авторски продук и, че всъщност нямали това право без изричното разрешение на правоносителя...
В общи линии поредните копирайт извращения. Утре сигурно ще ни поискат пари за да им гледаме и трейлърите на филмите :screwy

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 03 фев 2012 14:36

ОК, приемам го като аргумент, значи аз съм го интерпретирал грешно

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 03 фев 2012 16:56

Темата има и един друг аспект, който не беше засегнат. Тия където пищят, че са им ограбили интелектуалната собственост печелят от въпросните торенти колкото и налудничаво да звучи. Та значи ако си изтегля нелегален Win и офис пакет и си го ползвам в къщата то аз се обучавам да работя с техния продукт. Идва време и започвам да работя - работодателят ми не е нужно да харчи пари за обучение, за да си извършвам служебните задължения и ако търси да си закупи софтуер ще отчете, че на пазара на труда има хора знаещи достатъчно добре например Офис-пакета и останалите продукти на майкрософт и няма да има последващи разходи за обучение и ще си закупи техен продукт , а не конкурентен такъв. Така че специално нелегалните програми са в плюс на техните интелектуални собственици стига те да се ползват в домашни условия.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”