Къде мога да подам оплакване от опасна метан станция?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Къде мога да подам оплакване от опасна метан станция?

Мнениеот kossel » Съб 04 фев 2012 7:28

Става въпрос за метан станцията до ул. Адам Мицкевич в София. Там редовно сипват метан до 230-240 атмосфери, обикновенно на други места се сипва до 200-210 атмосфери. Има опасност бутилките да не издържат и да гръмнат. Отделно, че ме цакат и с топла бира вкарват 10-15% 'повече' метан. Това разбира се не е така, всеки запознат с физиката ще ви каже, че след 200 атмосфери е необходимо по-малко количество вещество за да стане 240 атмосфери, отколкото да речем от 100 - 140 атмосфери.
От 4-5 години карам на метан и това е единствената метан станция е БГ на която си позволяват да рискуват живота на хората като слагат по-голямо налягане. Искам да се оплача някъде. (Само не на pop.armenia.com)

Потребителски аватар
motofan
Автомобил: A4
Двигател: 1.8T

Re: Къде мога да подам оплакване от опасна метан станция?

Мнениеот motofan » Съб 04 фев 2012 18:51

...ако говориш за тази която е след балкан-стар в посока Орландовци на кръстовището ,съм съгласен с теб!!!... и май думкат бутилките до 250 атм. maikomila
...и без това половината караме с по-стари бутилки :oops:

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пет 16 мар 2012 14:58

Колега тази определено НЕ Е ЕДИСНТВЕНАТА подобна метанстанция в българия. Отиди да заредш в Казанлък да видиш - 250 атмосвери !! Направо стрелката на манометъра ми излиза от червената зона. И на други места съм забезвал, в Кюстендил например, като тенденцията е навсякъде да вдигат налягането.
Незнам дали ще можеш да се оплачеш, защото това си е лично тяхна политика на колко бара да им изключват компресорите. Иначе съм напълно съгласен че трябва да е максимум 220 ама .. тва е положението. те си гледат тяхната далавера, като ти наблъскат повече метан ти повече пари ще им кихнеш. Те са се усетили :deal . Аз лично брах ядове от тази тяхна 'хитрина' , от високото налягане почна да смърди в купето на метан, да изпуска и т.н. За това му намерих решението, като видя че стрелката на манометъра стига 210 - 220 бара им казвам да спрат

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 17 мар 2012 8:23

В Търговище нали така беше гръмнала ботилката от високото налягане имаше и жертва.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 17 мар 2012 8:52

Бутилките са изпитвани при 300 бара, доколкото знам по закон трябва да ги пълнят до 245бара. Не вярвайте особено на манометрите в колите, едва ли са проверявани скоро колко са точни. По мои сметки (доста приблизителни) бутилките ми трябва да издържат около 1000 бара. Ако някой се съмнява в здравината на бутилката си може да и направи воден тест - някъде около Сточна гара май ги изпитват и цената не беше висока.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Нед 18 мар 2012 17:41

Добре е че няма индикатор за дебита на зареждане при бензина и дизела :horror: Какъв рев,ще е тогава...Ами ако манометъра не се вижда?

landir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landir » Нед 18 мар 2012 18:37

Можеш да се обърнеш към ДАМТН.Те осъществяват контрол на газостанции,бензиностанции и метанстанции.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пон 19 мар 2012 9:24

ktamen написа:Бутилките са изпитвани при 300 бара, доколкото знам по закон трябва да ги пълнят до 245бара. Не вярвайте особено на манометрите в колите, едва ли са проверявани скоро колко са точни. По мои сметки (доста приблизителни) бутилките ми трябва да издържат около 1000 бара. Ако някой се съмнява в здравината на бутилката си може да и направи воден тест - някъде около Сточна гара май ги изпитват и цената не беше висока.

Как 1000 бара бе колега. Кво направи. Бутилките се тестват хидравлично на 300 атмосфери, а цялата уредба на 200. А до колкото знам налягането на метанстанциите трябва да е 220 ..

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 19 мар 2012 9:34

Сигурно се досещаш, че бутилките се правят с достатъчно запас на якост.
Ако знаеш каква якост на опън има въпросната стомана, дебелината на стената и диаметъра на бутилката смятането какво налягане ще предизвика разкъсване на стената е съвсем просто. Дебелината на стената и якостта, за които смятах ги предположих, не знам колко са в действителност, но предположих доста ниски стойности за якост, характерни за най-слабите стомани.

Върни се в “Автогазови уредби”