Наскоро забелязах, че колата е изключително нестабилна на дори малко сняг/лед - наложи ми се да пътувам по околовръстното късно вечерта и си беше направо борба с волана поддържането на колата в права линия. Задницата просто се хлъзгаше като шейна! В един сервиз ми казаха, че задния мост на колата ми е изключително крив (едната гума има изместване от 1-2 градуса, а другата -2) и че трябва целия да се подмени. Предложиха ми нов, струващ към 160-170 лева + монтаж 150 = малко над 300 лева ремонт. Та обръщам се към вас с няколко въпроса:
1. Задния мост какво точно обхваща - какви елементи?
2. Добре ли е да се вземе такова нещо на втора ръка (или от автоморга), или е най-добре нов? Да не попадна на някой по-крив и от моя?
3. Тази цена 160-170 лева добра ли е за чисто нов заден мост?
ПС: Колата я пише в профила ми, но и тук ще я спомена: Golf 3 GL 1.9D 1Y.
Смяна на заден мост на Golf 3
- Cern Swiss
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Смяна на заден мост на Golf 3
Здравей, понеже съм смянал поне 4-5 задни мостове на Голф 2/3 (само че с цел преминаване към дискови спирачки), ще ти споделя моя опит. Задният ти мост представлява едно П-образно дебело желязо (като винкел - профилно). Захванато е на 4 точки към купето - предните 2 са лапите на тампоните му, задните 2 - долната част на амортисьорите. Сменя се лесно и евтино - за труд не повече от 50лв. Желателно е на подемник (за по-удобно), но може и на канал, с крикове и т.н. На задния мост са закрепени няколко неща - регулатор за спирачно усилие на задните спирачки (т. нар. кантар), спирачни маркучи, шенкелите (осите на колелата) и съответно дискове или барабани със съответните лагери и накладки. Силно вероятно е да имаш крив само шенкел (оста, на която се върти колелото), който нов по магазините е 20-25лв. Държи се към моста на 4 болта и може да се смени, но ако се окаже, че самият мост (дебелото П-образно желязо) е криво - си назад с парите за частта и труда. Нов мост според мен е неоправдано да се купува. Втора ръка има под пъти над път по 50-100лв. (според оборудването). Вземаш такъв с уговорката ако е крив (след стенд) да го върнеш. Тук е моментът, ако искаш да си подобриш спирането и отзад си с барабани - да си вземеш мост с дискови спирачки. Сменя се той, спирачните маркучи по него (4бр. по 10тина лв.) и жилата на ръчната (2бр. около 20-40лв.) Ако го вземеш с читави дискове, апарати и накладки - нямаш други разходи. Ако не са хубави - трябва да се сменят.
Това е, не е никаква философия. Цените, които са ти обявили, са меко казано високи. Най-евтино може да минеш, ако вземеш гол мост за 20-50лв. и прехвърлите всичко от твоя с около 50-60лв. труд.

Това е, не е никаква философия. Цените, които са ти обявили, са меко казано високи. Най-евтино може да минеш, ако вземеш гол мост за 20-50лв. и прехвърлите всичко от твоя с около 50-60лв. труд.

- htx
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AXR 2002
До колкото знам, колата е претърпяла удар отзад, малко преди да я купиме преди 15-16 години (на втора ръка, естествено), което ме наведе на мисълта, че е изкривен самия мост - а от сервиза потвърдиха опасенията ми.
За какво оборудване става въпрос? На мен най-вероятно ще ми трябва само мост и барабани, че много остаряха (дискови спирачки на толкова дърта и маломощна кола не ми се занимава да слагам).
Освен това VW еднакви ли мостове използва за всичките си Golf 3-ки, или има различия, като за дизел/петрол и т.н.?
Друго - как мога да разбера дали даден мост, купен от автоморга е крив?
Втора ръка има под пъти над път по 50-100лв. (според оборудването).
За какво оборудване става въпрос? На мен най-вероятно ще ми трябва само мост и барабани, че много остаряха (дискови спирачки на толкова дърта и маломощна кола не ми се занимава да слагам).
Освен това VW еднакви ли мостове използва за всичките си Golf 3-ки, или има различия, като за дизел/петрол и т.н.?
- djmimo89
- Автомобил: VW Golf 3 Cabriolet
- Двигател: ADZ
Здравей колега. Преди време реших да си сменя моста с такъв от ГТИ с дискове. И така дойде момента, купих една кола с проблем и от нея смъкнах моста. Моста го смъкнах по следния начин:
1. Вкарах колата на канал и я вдигнах на трупчета отзад
2. Махнах гумите
3. Развих всички спирачни тръбички.
4. Развих жилата на ръчната отвътре.
5. Развих и махнах амортесьорите.
6. Развих болтовете на планките които са към купето.
И накрая сложих другия мост и сглобих по обратния ред. Не е кой знае какво, можеш и сам да си го направиш.
2. Махнах гумите
И накрая сложих другия мост и сглобих по обратния ред. Не е кой знае какво, можеш и сам да си го направиш.
- stamantonov
- Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
- Двигател: ABS + JHL
Сменял съм заден мост по миналата година - излазе ми около 150 лв. с труда. Моста естествено от морга, но имай впредвид че и по моргите не са мн. читави, така че проверявай веднага след монтажа
- Cern Swiss
- Автомобил:
- Двигател:
htx написа:За какво оборудване става въпрос? На мен най-вероятно ще ми трябва само мост и барабани, че много остаряха (дискови спирачки на толкова дърта и маломощна кола не ми се занимава да слагам).
Оборудването на моста е всичко по него (освен самата греда) - спирачни маркучи и тръбички, "кантар", тампони, лапи, шенкели, дискове/барабани, накладки, апарати, спирачни цилиндърчета и т.н.
На всички Голф 3/Венто задният мост е еднакъв, като тия с дискови спирачки имат и стабилизираща щанга вътре в моста (което не е от значение).
Вземаш го от морга или човек с уговорката, че го монтираш, мериш и ако е крив го връщаш. Ако не искат - подминаваш към следващия.
- dimov75
- Автомобил:
- Двигател:
Cern Swiss написа:htx написа:На всички Голф 3/Венто задният мост е еднакъв
На голф 3 комби също ли?
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
при комбито тампоните на моста са различни
може би има няква разлика и в самия мост - ама ба ли го
колегата да си намери мост втора ръка читав и ако има инструменти да си го смени сам не е трудно
така и така е свалено всичко да си обслужи тампоните и тогава да го качва
ако няма интструменти да ходи на сервиз - не повече от 100лв трябва да вземат за тая услуга според мен
а какъв е тоя нов мост за 150лв - турски?китайски?
може би има няква разлика и в самия мост - ама ба ли го

колегата да си намери мост втора ръка читав и ако има инструменти да си го смени сам не е трудно
така и така е свалено всичко да си обслужи тампоните и тогава да го качва
ако няма интструменти да ходи на сервиз - не повече от 100лв трябва да вземат за тая услуга според мен
а какъв е тоя нов мост за 150лв - турски?китайски?
- Cern Swiss
- Автомобил:
- Двигател:
На комби и на синхро задните мостове са различни.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
За 150-200лв може да намериш цял заден мост оборудван с дискови спирачки, спирачните тръбички, кантара и даже със стабилизираща щанга. Слагаш едни нови тампони и си в играта.
От задни дискови спирачки винаги има смисъл!
От задни дискови спирачки винаги има смисъл!
- bojidar_ka
- Автомобил:
- Двигател:
Колега Cern Swiss може ли на мен да ми постнеш една такава схемичка ама за голф 3 комби,щото като го погледнах отдоло и нещо е наопаци 

- chiki-riki
- Автомобил: Golf 2
- Двигател: 1.8
djmimo89 написа:Здравей колега. Преди време реших да си сменя моста с такъв от ГТИ с дискове. И така дойде момента, купих една кола с проблем и от нея смъкнах моста. Моста го смъкнах по следния начин:
2. Махнах гумите

- freshenero
- Автомобил: Sharan
- Двигател: ADY 2000
За 50 лв.имам само мост.Бях го купувал за мен,но се оказа изкривена само оста и така ми стои в гаража.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”