Има ли и други планинари.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пет 29 сеп 2006 8:15

Опааа пишете ме и мен в отбора,обожавам планините,преходите и спането на открито.Само свиркайте и идвам...само да не съм на работа :banghead:

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Пет 29 сеп 2006 8:26

И аз съм вътре! Пък ако има и скиорчета още по добре! Само казваите кога и къде и съм там. :D

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пет 29 сеп 2006 8:31

Ако има някой има свободни дни през седмицата може да си спретнеме една разходка,защото аз не всяка събота и неделя почивам...

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пет 29 сеп 2006 11:06

Първо предложение от мен :) не е туризъм, а разходка за през деня - утре (събота) до Манастир Седемте престола.
http://area.bg/man.php?ID=R2&IDpage=1&zz=
Пътят е около час (65 км).
Мойта каручка е пълна и ще тръгнем 10:00 - 10:30. Който иска, да заповяда 8) .
Все пак може да превалява и оставихме ходене до Мусала за други почивни дни.

Последна промяна от rojo на Пет 29 сеп 2006 19:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Пет 29 сеп 2006 12:14

Еххх колко хубаво, но на едно приятелче сега му се роди син и довечера ще :drunk :beer и утре ще съм крив!

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пет 29 сеп 2006 16:21

rojo написа:...Все пак може да превалява...

Промяна. Времето май ще е добро и за разходки и сигурно ще обиколим околоностите на манастира.

Потребителски аватар
titon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот titon » Пет 29 сеп 2006 17:39

А как е пътт до там? Някой ходил ли е скоро? Дали са го оправили? Последно като ходихме...преди повече от година май, пътят от Елисейна до Манастира не беше хич хубав... в началото го бяха асфалтирали, да примамва туристите явно :)

Иначе от къде тръгвате? Какви са ви плановете за разходка около манастира? Прибиране?

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пет 29 сеп 2006 18:56

titon написа:А как е пътт до там? Някой ходил ли е скоро? Дали са го оправили? Последно като ходихме...преди повече от година май, пътят от Елисейна до Манастира не беше хич хубав... в началото го бяха асфалтирали, да примамва туристите явно :)

Иначе от къде тръгвате? Какви са ви плановете за разходка около манастира? Прибиране?

Ами по карата на bgmaps.com няма да мина през Елисейна. Мислим да тръгнем в 10 от бул. "Хр. Ботев". Май ще тябва да взема един приятел от гарата и продължаваме. Ще отидем, ще разгледаме, ако времето позволява и ще се разходим - има и туристически маршрути. Естесвено ще хапнем и привечер (19 часа някъде) би трябвало да сме в София. Ако искаш, да се присъединиш, ми звънни.
GSM: 0889 139557

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Пет 29 сеп 2006 23:06

Пътят от гара Елисейна до манастира е в чудесно състояние, защото е наскоро ремонтиран. Ето и някои летни впечатления (със съкращения) за манастира и не само...

Между два етапа на ремонта
празен ден се появи на хоризонта.
Двамца с Джина яхнахме Фауве-то
и забихме се... във дефилето.

:lol:

Познавах Искърското дефиле само от… прозореца на колата и влака.

Срам! Ето защо…

Спирка първа

Манастир “Седем престола”.

Намира се на 86 km източно от София. От главния път София – Мездра при Елисейна се отбива шосе за с. Осеновлаг, което се движи по живописното поречие на р. Габровница. Постепенно малко суровия скален пейзаж на дефилето с не съвсем чистия Искър започна да се сменя: долу в ниското с малки вирчета бистра вода, горе на високо – живописни планински поляни набодени с купи сено и тук таме разпиляни по две-по три къщички от плет и кал. Веднага познах Балкана. Него няма как да сбъркаш. С подобни пейзажи вече беше обсебвал съзнанието ми по нашия край – из Габровско, Тревненско, Елена.

Петнадесетина километра и след един завой манастирът изникна някак изведнъж. Снежнобелите стени на стегнатите манастирски сгради, подредените керемиди на покривите, чистите прозорци, поддържаните лехи с цветя говореха за добри стопани. Зад каменната ограда са манастирските сгради – на два и три етажа, част от които са преустроени в стаи за спане (8 лв. на легло) със санитарен възел и туристическа траперзария. Стори ми се, че духовното малко е отстъпило на светското в името на бизнеса, но всичко е толкова добре подредено и поддържано, че си струва да се види. А и ние дойдохме основно заради най-ниската от всички сграда – манастирската църква “Рождество Пресветия Богородица”. Уникална за нашите земи със своите седем параклиса, които са интегрирани в общата архитектура на църквата. Всеки от параклисите е посветен (носи името) на отделен светия и си има собствен престол (олтар), жертвеник и иконостас. Това дава възможност да се извършват едновременно седем богослужения.

Непосредствено до църквата има изградена и дървен камбанария, на която освен двете камбани са окачени и няколко дървени и едно метално клепало. Последното е изрязано от вратата на стара римска крепост, която се е намирала над манастира. Понеже заваля дъжд, а и разбрахме, че от крепостта са останали само 2-3 камъка, така и не отидохме да я видим.

Не се знае точно кога е възникнал манастира.

Има исторически данни, според които неговото начало трябва да се търси през Второто българско царство, някъде към XIV век. Според същите тези данни манастирът е построен от някой си княз Георги, брат на цар Петър II Делян.

Съществува и легенда според която манастирът е основан от 7 славянски боляри (или 7 братя според алтернативна версия на легендата), откъдето идва и името му. Смята се, че 7-те боляра идват от Бесарабия през XI век и се заселват в Балкана с техните семейства. Установяването им в тези земи е свързано и с възникването на 7 села в близост до манастира – Осеновлак, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков Дол, Желен и Лъкатник.

Спирка втора

Лъкатнишки скали

Живописна скали надвесени над р. Искър. Откъдето и да ги гледаш, отдолу или отгоре – спират дъха. Има изградена екопътека по която можеш да се изкачиш чак на върха, откъдето единствено можеш да видиш Искърското дефиле от птичи поглед, без да си птица.:lol: В района има и много пещери.

Спирка трета

Водопадът Скакля

Водопадът Скакля (този при гара Бов, щото има и други) е на едноименната река, ляв приток на Искър. Състои се от три скока, най-високият от които е 80 m. Казват, че с обща височина от 100 m е вторият по височина в България, ама аз не съм го мерил. Ние обаче закъсняхме малко с излета и не беше толкова внушителен. Най-добре е да се посети през ранна пролет при пълноводие.

По пътеката за водопада се минава и през т. нар. Вазов кът, откъдето се открива величествена и красива гледка към дефилето. Сигурно от тези места дядо Йоцо е “гледал”. Вазов често е обикалял Искърското дефиле и Понор за да търси сред природата вдъхновение за творбите си. Например след посещението си в манастира “Седемте престола” се ражда баладата “Клепалото бие” от стихосбирката “Скитнишки песни”:

“В глуха планинска долина стояла
във стари години обител света,
кандилце блещяло, молитва се пяла
във черквица бедна, далеч от света.
И всяка неделя там старец пречестни
клепалото биел за служба в зори…
Ехтели долове от глас благовестни,
отпращали ека гори, канари.”
…………………………………..

Злите езици обаче твърдят, че, той съвсем не се е скитал сам из пущинаците. За което говори едно друго стихотворение от същата стихосбирка – “Върхът”:

“Величье, шир и върхове зелени!
Стоя в захлас пред радостни картини,
С окото - и душата фърка в поенье
по чуките и райските долини
Къде погледнеш- вид красив, чудесен
простори светли- хубости чаровни-
в друг свят по чудо гаче съм донесен!
Под мен зей пропаст- скок шуми гръмовен.
И спомен стар ума ми озарява:
бях млад, и тя тъй, и балкан друг беше.
Седяхме пак на висота такава
и нейний смях над бездната звънеше.
И спомените сладостни не рачат
да бягат... А пък слънцето ще зайде
зад чуката и трети път водачът ми
кротко дума "Господине, хайде!"

По тези места от край време са бродили и някой от легендарните български воеводи, като поп Мартин, Страхил, Чавдар, Вълчан… От тук е минавал пътят от Видин за Цариград и турската хазна неведнъж е “сменяла” собственика си. Легендата разказва, че именно тук някъде в пещерите около водопада е скрито прочутото съкровище на Вълчан воевода. Може би заради това хайдуци са се срещали тъдява и в по-нови времена. Разказва се за следната случка, която има претенциите за историческа достоверност.

Веднъж по време на обиколките си тъдява, Вазов срещнал човек, който го взел за иманяр.
– Какъв сте, ваша милост? – подозрително запитал местният.
– Аз съм поет – отвърнал Вазов.
– Поет-моет, аз съм на Заселе кмет! – троснал се държавният чиновник и го арестувал (тогава след Освобождението кметовете са имали големи правомощия), след което го отвел в общината. Спешна депеша до София обаче изяснила кой е странния скитник, кметът се извинил на Вазов и от тогава станали много добри приятели.

И в наше време продължават набезите на съвременните хайдуци-иманяри, които оборудвани с модерна техника са оставили грозните си следи до всяко по-старо дърво, дълбока дупка или по-голям камък в района.

Спирка четвърта (и последна)

Кътински пирамиди

Тука малко се поизложихме. Вече изморени (загубили сме форма), а и дъждът отново заръми ситно, ситно… Но от друга страна добре направихме, че се отбихме, защото този природен феномен постепенно се топи и не е далече времето, когато ще изчезне от лицето на земята. Пирамидите толкова са се смалили, че почти не се виждат от гъстата растителност. А през 60-те години са достигали 30 m височина!

Все пак успяхме да видим 2-3 композиции. Представляват земни образувания в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина. Разположени са в землището на с. Кътина (15 km от София) и са резултат на ерозия в делувиалните наслаги, свлечени от планината.

Като всяко природно чудо и пирамидите край Кътина са родили легенди и предания, които местните с охота разказват. Според най-популярната легенда в Кътина имало война между двата най-големи и богати рода. Те трябвало да спазват правилото – да не се обръщат назад, защото в противен случай цялата им войска щяла да се превърне в камък. Жената на предводителя от единия род го повикала. Воден от любовта си към нея той забравил заклинанието и се обърнал. Оттогава съществуват пирамидите. Във всяка може да се различи каменна човешка фигура. За съжаление днес човек трябва да има доста добре развито въображение.

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Съб 30 сеп 2006 7:54

И аз много обичам разходките из страната, независимо дали е планина, море или минерални бани :D :D :D
давайте да се организираме заедно за някъде :P

Върни се в “ОФФ-Топик - други”