Някои да ми каже модела на алтернатора на Пасат АБФ?

Техническа и сервизна информация за Passat
sniper79
Автомобил:
Двигател:

Някои да ми каже модела на алтернатора на Пасат АБФ?

Мнениеот sniper79 » Сря 01 фев 2012 20:20

Одеве уж ремонтирахме нещо алтернатора.Сменихме релето с четките.Мери го един майстор.Всичко уж беше нормално.В крайна сметка след като го качихме на колата се оказа,че черпи от акумулатора.Та ако може някой да ми даде модела да обикалям утре моргите от рано,да не госвалям в големия студ.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: Някои да ми каже модела на алтернатора на Пасат АБФ?

Мнениеот van4ooo » Сря 01 фев 2012 22:26

Модела-марка/ампераж си ги пише на пластмасовия черен капак на генератора(предполагам е бош).Нещо не разбрах кое сте мерили и колко е утечката,ако откачиш тънкото кабелче на ген. в норма ли е консумацията?

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Сря 01 фев 2012 23:06

Честно казано и аз нз баш какво е мерено.Оставих снощи генератора при колега,със сменено реле с четки,но слабо зареждащо.Тои какво е мерил нз,но каза,че за него е нормално всичко.Монтирахме пак,и пак не зарежда.Звъня му и той каза,че може да е заминал самия генератор.Би трябвало да е мерил диоден блок според мен тогава.При работещ двигател мерихме със и без поставен кабел на подбудителната намотка.Все под 12В.Утре мисля да търся по моргите нещо.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Чет 02 фев 2012 16:06

Идва ли напрежение(около 12в)по тънкото кабелче(за възбудителната намотка-буксата на генератора)?
Ако форсираш на 3000-3500об/мин. започва ли да зарежда?

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Пет 03 фев 2012 10:29

Вчера не съм писа,че бях изнервен много и не съм имал и време.Оказа се,че е диодния блок.Нямаше го по магазините днес чакаме доставка-65лв.Ванчооо,не съм мерил дали има напрежение на тънкото кабелче.Да те попитам само знаеш ли то от къде идва.Нещо мн тъпо ми изгоря този диоден блок,така ли си заминават или да търся причина.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пет 03 фев 2012 12:38

идва от таблото ти.там където ти е светодиода за зареждането.От там минава тока за възбудителната намотка,който дава първоначално ток на алтернатора.Веднъж възбуден вече този кабел не играе в алтернатора.Точно по тази причина като запалиш и алтернатора развие номинални обороти тя загасва.А ако изфорсираш както каза колегата по-горе над 3500 еднократно би трябвало да създаде ток на самоиндукция алтернатора и да се самовъзбуди,и да започне да зарежда. death

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 03 фев 2012 13:20

sniper79 написа:.Нещо мн тъпо ми изгоря този диоден блок,така ли си заминават или да търся причина.

Спомни си:
Да си бил донор на то скоро време ???
Да са правени заварки по автомобила ???

Най- вероятно имаш пробив в диодите за възбуждането .Сменят се има по магазините за радиочасто 3 Амперови.
много рядко пукат големите диоди.
Провери в " Франсизкуп" - продават рез части за алтернатори и стартери. Може да вземеш цял рециклиран заводски алтернатора на посочената от теб цена за диоден блок.

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Пет 03 фев 2012 18:16

Диодния блок е сменен и пак нищо.Съжалявам,че не се засилих към моргата както си мислех за втора ръка.Смяната я прави познат.Даде отстъпката която му се полага.Цялата работа 60лв.Сега генератора и колата са при него.Да се надяваме ,че ще открие кусурите.Как се замерва този диоден блок дали е здрав.Може ли да е ротор или статор,а да лъже,че е блока.

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Пет 03 фев 2012 18:52

Сега се обади моя човек майстора.Каза,че е пръснал всичко.Оказало се е,че на новия диоден блок три малки диода са изгорели.Утре ще търси по магазините дали има.Та сега ние ще ги сменим.Идеята е каква ще е причината да заминават тези диоди.Явно и при стария блок проблема ще е същия.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 03 фев 2012 19:26

sniper79 написа:Оказало се е,че на новия диоден блок три малки диода са изгорели..

Аз да писах нещо малко по-нагоре?? Причини много - заминали четки, колектор, неизправно реле регулатор.Може и от лоша връзка, прегряване - знам ли..
Диодите са евтини някъде с 3лв ще се разминеш. Слагай 3 А/ .На изводите имзадължително шлаухка тефлонова или силиконова. Дано ти е добър майстора - изводите на диодите са запресовани. С шило леко се натиска по запресовката за да се поотворят ушите. След монтаж на новите и запресоване е добре и да се запоят. /но като са разтсворени ушите - почистване на повърхностите със скалпел .Ако се използва флюс киселинен - задължително добра промивка със спирт на местата на спойките.

Имам съмнения, че стария ти диоден блок е в ред, но е с неизправни 3 те малки диоди .
Задължително да се провери веригата на възбудителната намотка - там е заровена причината.

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Пет 03 фев 2012 19:45

Мерси Крис.Кажи какво да разбирам под проверка на веригата на възбудителната намотка.А стария блок не се разглабя уж.

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Съб 04 фев 2012 16:54

Сега да дам последния коментар по тази тема.Колата вече е в движение,но със странен проблем.Не държи ниските обороти,направо гасне.Изпънах малко бронята на жилото и е добре,но ще търся проблема.Сега за гнератора.Оказа се,че диодите на новия диоден блок са пробили.Моя човек ги смени с нови,и за всеки случай взел ново реле.Направил сравнение впараметрите на НОВОТО ново и СТАРОТО ново,сложил първото и колата върви.Оказа се,че заради грешка от магазина съм дал излишни 60 лв,и ядове от предната събота.

sniper79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sniper79 » Вто 07 фев 2012 19:41

Уж да не пиша повече тук,но да продължа със странния нов проблем.След като изпънах бронята на жилото за газта,нещата с оборотите що годе се оправиха.Какво се получи след това.На следващия ден паля колата и тя все едно е на 3 цилиндъра и прегърмява,и така около 5 мин.После нямаше ядове,баят километри навъртях.И одеве викам пак да я пробвам,същата работа.Дали има връзка със жилото или съвпадение и да търся по запалването нещо.Искаше ми се да видя кабели и дистрибутона,ама да вземе да капе от една тераса вода точно на предния капак и сега имам 3-4см лед.Няма отваряне.

Върни се в “Passat”